Stille krachten

Chris van den Berg (Golfclub Grevelingenhout) en Tiny van Terheijden (Golfclub Molenberg) zijn regelmatig op de green te vinden, maar minstens evenveel tijd besteden ze als vrijwilliger bij hun club.“Ik steek graag de handen uit de mouwen”, aldus Tiny.

TEKST JOOP VAN DER LAAN • BEELD SD SPORT

Lees meer

Meer dan golfen alleen

CHRIS VAN DEN BERG, GOLFCLUB GREVELINGENHOUT

‘Leden zijn bereid zich over elkaar te ontfermen’

Chris van den Berg behoort tot een groep van 85 vrijwilligers bij Golfclub Grevelingenhout. Hij kwam elf jaar geleden bij de golfbaan in Bruinisse wonen en besloot om lid te worden. “Tijdens de inschrijving werd gevraagd wat je kunt betekenen voor de vereniging, kijkend naar je huidige werk.”

De keuze van Chris voor het lidmaatschap was een bewuste, namelijk meedraaien in het sociale leven van een vereniging. Zijn inzet vertaalt zich naar projecten en activiteiten. De club telt elf verschillende commissies, waaronder de wedstrijdcommissie en daar heeft hij ook zijn aandeel in gehad.


Saamhorigheid

Een aansprekende activiteit met Chris als aanjager betrof de actie bij het dertigjarig bestaan van de vereniging. Met Golf-4-life, waarbij golfers van de heren-1 een record vestigden en binnen vijftien uur 108 holes afwerkten. Het leverde een bijdrage op van 10.000 euro voor KWF-kankerbestrijding.

Chris geeft aan dat een dergelijk initiatief kenmerkend is voor de saamhorigheid. “Iedereen kan hier gedijen in een open cultuur. In persoonlijke situaties zijn leden bereid zich over elkaar te ontfermen. Het sociale aspect is heel belangrijk in deze vereniging met 635 leden. En dat spreekt mij enorm aan.”

“Golf kan je langer met een competitief element spelen dan bij de meeste andere sporten. Zodra je daar het gewenste niveau niet meer haalt, kun je dat bij golf wel opbouwen en spelen. We hebben leden die actief waren met hockey, tennis of voetbal.”


Bestuurder

Chris is toegetreden als bestuurder van Grevelingenhout Golf BV. Deze rechtspersoon is verantwoordelijk voor de exploitatie van de golfbaan en alle faciliteiten die op het golfcomplex aanwezig zijn. Hij heeft de verantwoordelijkheid voor de horeca. “De huidige bestuurders zijn nog volop in hun beroep werkzaam. We hebben een relatief jong bestuur”.

De horeca neemt een belangrijk deel van de exploitatie voor zijn rekening, zodat er in tijden van corona wel wat te regelen is.

Chris is een NGF-competitiespeler. Bij een clubkampioenschap is het bijzonder dat een ploeggenoot uit de competitie dan opeens je tegenstander is.

“Golfen is toegankelijker geworden. Je mag met een spijkerbroek op de golfbaan, maar dat is niet altijd functioneel.” Grevelingenhout verzorgt clinics, bedrijfsarrangementen en open dagen, bedoeld om de zwevende golfer te interesseren voor de vereniging. Chris van den Berg draagt daar als echte clubman graag zijn steentje aan bij. De samenwerking met Golfclub Molenberg juicht hij toe. “We kunnen bijvoorbeeld een pro leveren om daar les te geven.”

TINY VAN TERHEIJDEN, GOLFCLUB MOLENBERG

‘Je kunt jezelf blijven verbeteren’

Zijn hele leven staat in het teken van sport. Hij fietst tienduizend kilometer per jaar en het mountainbike-parcours pakt hij regelmatig mee. Tiny woont in West-Brabant en verblijft grotendeels in Burgh-Haamstede. Van Terheijden zet zich voor “tweehonderd procent” in voor zijn golfclub. In onvervalst Brabants vertelt Tiny over zijn passie voor de golfsport. “Ik ben er enthousiast ingestapt en nu voor het tweede jaar bij de club. Ik steek graag de handen uit de mouwen.” Dit betekent dat hij met plezier zo’n vier à vijf dagen per week te vinden is op de Molenberg.


Wedstrijdcommissie

Samen met Frans Arkenbout verzorgt Tiny de faciliteiten rond wedstrijden. Inschrijven, indelen van de flights (het groepje spelers dat samen een rondje loopt in een wedstrijd), het opmaken van de eindstand en de prijsuitreiking.
Hoogtepunten zijn de cross-country-wedstrijden en de avondwedstijd met verlichte ballen in een bijzondere sfeer en aankleding van de achttienholesbaan. Frans en Tiny regelen daarnaast de regelmatige toernooien en het clubkampioenschap. Ze zijn de smeerolie in de club, die totaal honderd leden telt. En ze spelen ook zelf hun wedstrijden mee. Of er wel eens protesten zijn? “Er wordt meegekeken via de computer en is er wel eens verschil van inzicht over het berekenen van de handicap (speelsterke).”


Clinics

Tijdens het seizoen geven beide heren vier keer per week clinics. Tiny: “We ontvangen bedrijven en scholen die een dagje uit combineren met een clinic.” En: “Het is een lust voor het oog om groepen aan de slag te zien in deze pure concentratiesport. We dagen beginners zelfs uit om het balletje over de vijver te slaan. Ze staan soms verbaasd van hun eigen mogelijkheden.”


Mentaliteit

Tiny van Terheijden heeft altijd over de echte wedstrijdmentaliteit beschikt, zowel bij het fietsen als bij het hardlopen: “Ik heb vijftien marathons gelopen met een gemiddelde tijd van 3 uur en 10 minuten.”

Dat Tiny zijn nieuwe doel heeft gevonden in de golfsport is volgens hem goed te verklaren. “Bij andere sporten haal je op een bepaalde leeftijd niet meer het niveau dat je zou willen halen. In de golfsport komt het wedstrijdelement terug waar je nog wel door getriggerd wordt. Het gaat erom dat je jezelf nog steeds kan verbeteren. Elke keer blijft het spannend en het vereist dat je de rust bewaart.”

Bij de Molenberg hopen ze nog lang de verdiensten van Tiny te waarderen. Zijn club is intussen in gesprek met Golfclub Grevelingenhout in Bruinisse. Om elkaar aan te vullen en te versterken.

Deel dit artikel: