Bewegingen

Solofietstocht voor KWF

Roy Bogaert fietste voor het goede doel 300 km alleen door de provincie.   

Gezonde kantine bij Brû

Bruse Boys wordt in kleine stapjes een steeds gezondere kantine.

Column Lijf & Leed

Eenvoudig meten of je voldoende hersteld bent of dat je rust nodig hebt

Jarige job loopt ‘Route 66’

Martin Loeve liep in een etmaal net zoveel kilometers als zijn leeftijd

Hardlopen voor het goede doel

Lennen Jonker wil geld ophalen voor eilandelijke Parkinsonpatiënten

Goed doel

Solofietstocht voor het goede doel

Zondag 7.00 uur op de wielrenfiets stappen om na 300 km ‘s avonds om 19.00 uur terug te keren. Roy Bogaert uit Zierikzee trok 5 juli solo door de provincie: Grevelingendam, Philipsdam, Oesterdam, Kruiningen, ‘s Heerenhoek, rondje Zeeuws-Vlaanderen, Arnemuiden, Stormvloedkering, Burgh-Haamstede, Renesse, Scharendijke en Kerkwerve. 

Met deze tocht haalde Roy 1.689 euro op voor KWF Kankerbestrijding. “Vanwege corona waren allerlei grote evenementen, zoals Alpe d’HuZes en Delta Ride for the Roses afgelast. Voor KWF vielen enorme inkomsten weg”, aldus Roy, wiens vader Eddie (ex-voorzitter van Delta Ride for the Roses) vervolgens ‘Zeeland in actie’ opzette. “Idee is dat middels individuele acties alsnog geld wordt opgehaald. Daaraan wilde ik meedoen. Mijn beide ouders hebben kanker gehad.”


Code geel

Naast de afstand vormde vooral de stevige wind een uitdaging. Het was een solotocht dus bescherming van collega-wielrenners ontbrak. “Het was bar en boos, maar desondanks vond ik een goede cadans van trap en ademfrequentie. In het laatste deel werd ik als verrassing vergezeld door ploegmaatjes van de Vecchio’s. Dat was ook het punt waarop de wind eindelijk eens echt in het voordeel ging draaien”.

Roy, bestuurslid van Wielerronde Zierikzee en oud-winnaar van de Ronde van Burgh-Haamstede, zat decennialang niet meer op de fiets om een paar jaar terug weer te beginnen. Vanwege corona stapte hij steeds vaker op de wielrenfiets. “Door het vele online vergaderen had ik behoefte naar buiten te gaan. Mijn basis was dus al vrij goed.” 

Certificaat

Gezonde kantine bij Bruse Boys

Met eenvoudige stapjes heeft v.v. Bruse Boys voor een steeds gezondere kantine gezorgd. Daarbij wordt de vereniging gecoacht door Team:Fit, onderdeel van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Bestuurslid Anne-Marie Roth: “Het gaat om simpele dingen, zoals het water bovenin de koeling zetten in plaats van bier, een volkoren tosti en iets vegetarisch aanbieden.” Op de bar staan snoepgroentes die geleverd worden door TBK Bruinisse en Organic Brothers uit Sirjansland. Daar staat ook een waterkan. “Hoewel we ook flesjes verkopen, hebben we dat gedaan zodat de jeugd sneller een glaasje pakt. Die limonade kopen ze na de wedstrijd toch wel.”


Certificaat

Aan de vereisten voor het bronzen certificaat voldoet Bruse Boys inmiddels. Vanwege corona is die echter nog niet uitgereikt. De club wil doorpakken naar zilver en goud. De frituurpan verdwijnt niet. 

Anne-Marie: “We hoeven niets te laten. Het is én-én. Je biedt voor alles een gezonder alternatief. De volkoren tosti gingen gelijk al vanaf het begin net zo snel op als de witte. Naast de roze koeken verkopen we ook een Hero notenkoek.” Meer fruit en meer zuivel, zoals Optimel en chocomel zonder suiker, zijn enkele vervolgstappen.

Lijf & Leed

Volg je hart

Voor de meeste dingen in het leven weet je instinctief wat te doen. Gelukkig maar, want als je alles bewust moet beslissen, kan je het leven niet bijbenen. Lopen, fietsen, je evenwicht houden, ademen; zodra je dit bewust probeert te doen, gaat het meestal moeizamer. Je bent continu bezig met overleven, met blijven functioneren. Op de achtergrond vinden allerlei processen plaats die daarvoor zorgen en die worden in twee groepen verdeeld.


Het parasympatisch zenuwstelsel verzorgt de groei- en herstelprocessen. Die vinden plaats als je in rust bent, zeg maar stand-by staat. Dus voornamelijk wanneer je slaapt, maar ook als je gezellig zit te kletsen of een magazine leest. Je merkt dat je hartslag en ademhaling dan rustig zijn. 


Het orthosympatisch zenuwstelsel zorgt dat je actief kan zijn, zowel fysiek als mentaal. Dit merk je tijdens het sporten, maar bijvoorbeeld ook tijdens een moeilijk examen of tijdens een spannende spreekbeurt. Het lichaam geeft hormonen af waardoor je snel energie kan vrijmaken en hormonen waardoor je alerter wordt. Je staat aan.


Zolang je voldoende rust en herstel hebt in verhouding tot je inspanningen is er niks aan de hand en ben je goed trainbaar. Maar als er meer van je wordt gevraagd dan je kan bijbenen, zal je langzaamaan steeds slechter gaan presteren en geeft je lichaam verschillende signalen af om je af te remmen. Je wordt vermoeid, prikkelbaar, krijgt meer behoefte aan snelle energie (suikers) of krijgt last van pijntjes. Er is sprake van stress.

Wanneer je langdurig overbelast bent, word je steeds meer ontregeld en het wordt steeds lastiger om tot rust te komen, de signalen worden steeds hardnekkiger en het wordt lastiger weer uit de knoop te komen.


In de praktijk zien we veel blessures die steeds terugkeren of langdurig aanwezig zijn zonder directe oorzaak. Vaak blijkt dat herstel uitblijft door overprikkeling van de drukte van alledag; werkdruk, continue stroom van informatie van je telefoon of kopzorgen waardoor je blijft piekeren. Als dit te lang aanhoudt raak je uitgeput zoals je bijvoorbeeld ziet bij burn-out en chronische vermoeidheid.


Wij meten de hartslag en ademhaling om dit inzichtelijk te maken en als graadmeter voor je herstelproces. Dit kan je tegenwoordig eenvoudig zelf meten met een borstband en een app op je telefoon. Die vertelt je of je voldoende bent hersteld of dat je meer rust nodig hebt. Dit is essentieel tijdens je revalidatie en voor de prestatiegerichte (top-)sporter.


Doe wat je hart je ingeeft!


Job Leeuwangh, fysiotherapeut Fysant, Zierikzee

Hardlopen

Jarige job loopt ‘Route 66’

Vrijdagochtend 2 april liep Martin Loeve uit Noordwelle op zijn verjaardag 22 km hard. Pittig, maar nog niets bijzonders zou je zeggen. Ware het niet dat hij de dag ervoor ook al twee keer 22 km had hardgelopen; eerst ’s middags en ’s avonds nog een keer. Binnen een etmaal dus in totaal 66 km, precies zijn leeftijd. Hij gaf zijn project de passende titel ‘Route 66’.


Eerder wilde Martin voor zijn 65e verjaardag de Kustmarathon lopen, maar die ging vanwege corona niet door. “Dat noemde ik het ‘6.5-project’; op zijn Engels klinkt dat leuker: ‘six dot five project’. Het zou mijn vijfde marathon zijn geweest. De laatste liep ik 25 jaar geleden, namelijk de Marathon Rotterdam. Ik woon twintig jaar in Zeeland en de Kustmarathon wil ik alsnog een keer lopen.”


Martin is een man van uitdagingen. “Mijn visie is dat je een leven lang moet leren en uitdagingen moet aangaan. Ik geniet er enorm van. Vanmiddag liep ik en dan zie je de witte duinen, de blauwe lucht, de zee en dan windkracht 5. Daar word ik heel gelukkig van.” In het dagelijks leven heeft hij als executive coach zijn eigen bureau, Delta Dynamics. Hij ziet een duidelijke link tussen sport en het coachen van managers en managementteams. “Mijn thema is betekenisvol leiderschap en verandering. Zinvol bezig zijn, iets tot stand brengen. Niet alleen aan geld denken, maar ook aan je omgeving en jezelf ontwikkelen. Ik heb bijna dertig jaar vecht- en duursport gedaan. Dat gaat ook om aanpakken.”

Martin loopt bij de Bosbokken en de Zandloapers, beide onderdeel van AV Delta Sport. Verder zit hij bij een trailrungroep die woensdagochtend actief is.

Hardlopen

Hardlopen voor het goede doel

Coriene Lodder & Carel Schott 

Eigenaren Schott & Co; een landelijk opererend opleidings-instituut op het gebied van leefstijl, sport en vitaliteit


info@schottenco.nl