Eerbetoon

Sportief eerbetoon aan Joop van der Laan

Lees meer

De ene fietskilometer is de andere niet. Een peloton van zo’n vijftig wielrenners stapte zaterdag 13 maart op de racefiets. De zeven kilometers van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk naar Oosterland stelden niets voor, maar waren ongetwijfeld loodzwaar. Vrienden en oud-collega’s van de ongeneeslijk zieke sportverslaggever Joop van der Laan brachten hem een laatste groet.

TEKST BARRY HAGE • BEELD PIETER VAN DER LAAN

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Twee-aan-twee en op anderhalve meter afstand van elkaar – u weet wel corona – reed het peloton naar het huis van Joop van der Laan in Oosterland. Vanuit zijn bed zag hij vele bekenden hem een groet brengen. Via de voor hem zo vertrouwde microfoon bedankte hij de mensen voor deze steun. De 66-jarige Joop is een bekend gezicht bij sportend Schouwen-Duiveland en verder in Zeeland. Sinds begin jaren negentig werkte hij als freelance sportverslaggever bij Omroep Zeeland. Dat deed hij naast zijn dagelijkse werk bij de gemeente Schouwen-Duiveland. Hij maakte zo de historische opmars van de handballers van Delta Sport mee. Hij vervulde door de jaren talloze taken en functies in de sportwereld en in zijn woonplaats Oosterland. Zo was hij betrokken bij de Stichting Wielersport Zierikzee, SV Duiveland (als jeugdleider, jeugdvoorzitter en voorzitter) en het eilandelijk sportgala. Hij had ook een belangrijke bijdrage aan dit magazine, SD SPORT.


Leuke dingen

In 2017 werd Joop voor het eerst getroffen door kanker. Reden om eerder te stoppen bij de gemeente en zich te richten op “alleen nog leuke dingen doen.” Na een zorgeloze periode kwam de kanker terug. Er werd een tumor in zijn hals weggehaald. Er volgde een zware periode van chemo en bestralingen. Joop herstelde en pakte weer van alles op, zoals zijn werk bij de omroep en het schrijven voor SD SPORT. Totdat de kanker voor de derde keer terugkeerde. Er zijn geen behandelmogelijkheden meer.


Dankbaar

Joop en zijn familie zijn dankbaar voor alle steun die ze mochten ontvangen, zoals ook die van 13 maart. “Met veel plezier en inzet heb ik me verdiept in de motivatie van mensen bij het uitoefenen van hun passie. Voor mij was het steeds opnieuw interessant om de interviews te doen met sporters en hun verhaal op te schrijven. Het is ontroerend te mogen ervaren dat er zoveel waardering is voor mij als persoon en als verslaggever, redacteur en schrijver. De persoonlijke groeten aan het raam van onze woning waren hartverwarmend.” Was getekend, Joop van der Laan.

Deel dit artikel: