Voorwoord

Barry Hage

Redacteur / uitgever SD SPORT

Hot

Joop van der Laan. Een bekend gezicht én bekende stem in de Schouwse en Zeeuwse sportwereld. Hij werkte onder andere voor Omroep Zeeland. Meerdere malen schreef hij hier het voorwoord. Met veel enthousiasme konden we brainstormen en was een editie van SD SPORT zo gevuld. Nog plannen en ideeën genoeg. Maar er kwam iets tussen (pagina 12).


Joop heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van SD SPORT. De aftrap, in oktober 2018, had niet op een beter moment gekund. Sport en bewegen is hot. De aandacht ervoor neemt alsmaar toe, ook vanuit onze gemeente. Dat is geen overbodige luxe. Liefst 40 procent van onze basisschoolkinderen loopt motorisch achter. In deze editie een interview met Patrick Vader van SportZeeland, dat onze gemeente ondersteunt.


De toenemende aandacht is niet vreemd. Actief bewegen (b)lijkt hét antwoord op veel maatschappelijke vraagstukken. Zorgkosten in de hand houden? Beweeg! Depressiviteit, stress of burn-outklachten? Beweeg! Toenemende individualisering en eenzaamheid? Sport verbindt. Kortom: sport bevordert de leefbaarheid van de samenleving én het individueel welzijn.


Zorgelijk is dat door de coronapandemie ruim een op de drie Nederlanders minder is gaan sporten, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van NOCNSF. Daartegenover staat dat het individueel vanuit huis sporten en bewegen is toegenomen. Aan kop staan wandelen en hardlopen.


Zelf behoorde ik lang tot de groep mensen die een sportclub nodig had om echt in beweging te komen. Totdat ik een beweegmaatje vond en nu wekelijks hardloop. Op een vaste dag en vast tijdstip. Geen excuses meer. En de beloning is er. Fysiek én mentaal. Geen overbodige luxe in een bevreemdende tijd die veel van ons vraagt.


Veel leesplezier en dan hop, bewegen!

Lees meer