Sportindex

We moeten steeds langer doorwerken. Hoe blijven onze notarissen ‘fit for the job’? En hoe gezond is hun werk? “Soms pak ik de hometrainer en zet die voor de tv.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Lees meer

HOE VITAAL ZIJN ONZE

Notarissen?

NINI SOETERS-SCHOT, Klaassen Netwerk Notarissen (Zierikzee):

‘Gelukkig hebben we veel trappen’

SPORT & BEWEGEN

“Ik kom uit een atletiekfamilie. Mijn broer Serge en ik deden vooral aan hoogspringen. Vader Wim was voorzitter en ook mijn moeder was als vrijwilliger actief. Tussendoor heb ik kort nog getennist en gehockeyd. Tijdens mijn studietijd was het klaar met sport. Toen de kinderen 10 jaar waren, zwom ik jarenlang twee keer per week ‘s ochtends vroeg voor werktijd. Heel gezellig. Tegenwoordig wandel ik: doordeweeks alleen door de polder en op zaterdag samen met een vriendin. We hebben veel tochten gedaan, zoals de Fjoertoer, Kustmarathon, de water- en windwandeltochten van DFS, de Krekentocht, het Oosterscheldepad, de Dam tot Dam Wandeltocht, de Rode Kruis Bloesemtocht,… Daar trainen we dan extra voor. Niet omdat ik het anders niet volhoud, maar om de volgende dag nog fris een akte te kunnen passeren. En het houdt het leuk, want anders loop je de laatste kilometers met zere voeten, knieën en rug. Leuk zijn ook de wandelknooppunten op het eiland; dan loop je over het land van de boer. Dat blijft verrassend. De domeinen zijn natuurlijk fantastisch, al is het er best druk. Ik doe ook aan yoga bij Yogamundo. De online les kan ik doen wanneer het mij uitkomt; ideaal. Soms pak ik de hometrainer en zet die voor de tv en volg een serie. Ik kan zo’n serie dan niet meer zonder schuldgevoel zittend op de bank volgen. Het klinkt misschien alsof ik heel fanatiek ben, maar dat is niet zo. Maar er is nooit een excuus om niet te bewegen.”


VOEDING

“Wij eten gevarieerd en veel groenten. Als ik op kantoor paaseitjes heb genomen, dan neem ik ’s avonds niets meer. Daar houd ik echt rekening mee.”


GEZOND WERK

“Ik haal veel voldoening uit mijn werk. Er is veel contact met mensen. Aan de andere kant hoor ik daardoor ook veel – ik ben onder andere ook scheidingsbemiddelaar – en dan is het goed af en toe je hoofd leeg te maken. Het is zittend werk, maar gelukkig hebben we veel trappen. Af en toe meet ik dat weleens. Op een normale dag loop ik al snel twintig keer de trap op en neer.”


ONTSPANNING

“Dat is natuurlijk het wandelen en de yoga, maar ook leuke dingen doen met het gezin.”

SIMONE ANDRIESSEN, AndriessenZonnevylle Notarissen (Zierikzee):

‘In Zeeland greep ik mijn kans: surfen!’

SPORT & BEWEGEN

“Ik ben niet sportief. Als kind heb ik gekorfbald, maar dat vond ik niets. Bij mijn kinderen zie ik dat het bij hun sport – tennis en voetbal – vooral draait om plezier. Dat gevoel heb ik vroeger nooit gehad, maar misschien dat ik daar ook niet voor openstond. Ik wilde liever surfen, maar mijn ouders vonden dat te ver rijden. Ik ben opgegroeid in de Betuwe. Toen ik vanaf mijn vijftiende op campings in Zeeland vakantiewerk deed, heb ik mijn kans gegrepen en ben gaan surfen! Heel leuk. Mijn kinderen heb ik de laatste zomers ook kennis laten maken met het surfen. Ik surf zelf niet meer, maar zij vonden het te gek. Ik heb lang niks aan sport gedaan, omdat ik een rugafwijking heb. Totdat de kinderen meededen aan de Vierdaagse. Ik zei: dat kan mama niet. Maar het bleek wel te gaan! Sindsdien ben ik blijven wandelen. Lekker buiten zijn en m’n hoofd leegmaken. Ik merk dat het goed is voor mijn lijf, want ik heb veel minder last van mijn rug en het helpt ook tegen een te hoge bloeddruk. Ik wandel tussen de middag en elke avond. Af en toe loop ik zelfs hard met mijn dochter. In het weekend spring ik ook weleens op de racefiets. Ik fiets een uur en dan vind ik het genoeg. Sporten moet voor mij niet te veel tijd kosten. We hebben ook een zwemvijver in de tuin, dus vanaf eind april zwem ik elke dag. Soms hoor je een harde gil als ik een kikker tegenkom. Ik ben niet sportief, maar doe toch wel het een en ander…”


VOEDING

“Vanwege mijn hoge bloeddruk eet ik veel ‘groenvoer’. Ik wilde niet allerlei pillen moeten slikken. Als lunch eet ik salade. Het kost me geen moeite, het is een way of living. De hoge bloeddruk zit in de genen. Voeding, bewegen en niet te veel stress zijn belangrijke factoren.”


GEZOND WERK

“Het is superleuk werk, maar het brengt ook stress met zich mee. De vele dossiers en bijbehorende deadlines zorgen voor veel werkdruk. Er is een tekort aan kandidaat-notarissen waar ik werk zou kunnen neerleggen. Dat betekent dus ook regelmatig avonden en weekenden werken. Dit jaar heb ik ook met Kerst gewerkt.”


ONTSPANNING

“Dat is het bewegen, maar ook dingen met de kinderen doen. Dan word je in hun belevings­wereld getrokken. Verder vind ik legpuzzels en een boek lezen leuk.”

Deel dit artikel: