Beachsoccer

Andriy Derzhavets: ‘we willen meer dan alleen een eendaags event’

Kantje La Vantje,
begrip op Schouwen--Duiveland

Lees meer

Op zaterdag 13 juli staat de 21e editie van Kantje La Vantje op de agenda. Het beachsoccertoernooi werd in 2001 opgezet door vier spelers van ZSC’62 en groeide snel uit tot een begrip op het eiland. “Wens is om het toernooi uit te breiden naar een tweedaags event en jeugd erbij te betrekken”, aldus organisator Andriy Derzhavets (31).

TEKST BARRY HAGE • BEELD COEN DALEBOUT

In 2016 nam Andriy samen met Mike de Voogd de organisatie van het populaire toernooi op zich. Ze waren daarmee ‘de derde generatie’ organisatoren sinds de oprichting in 2001. Het toernooi begon in Scharendijke, maar tegenwoordig is Renesse de locatie. “We doen het altijd in de buurt van een strandtent. Die samenwerking is belangrijk, want wij kunnen niet ook nog eens de horeca erbij organiseren”, legt Andriy uit.


Sinds Andriy het toernooi mede is gaan draaien, had hij twee ambities: het toernooi naar een hoger niveau tillen én de koppeling aan een goed doel. Dat heeft te maken met zijn Oekraïense achtergrond. “In kwam in 2004 als 12-jarige in Zeeland wonen. Ik heb allerlei hulp gehad om mijzelf te kunnen ontplooien. Nu ik ouder ben en het goed heb, wil ik iets terugdoen voor de maatschappij.”


Om schenkingen te kunnen ontvangen, werd in 2018 Stichting Kantje La Vantje opgericht, waarvan Andriy voorzitter is. Tot nu was altijd Jeugdfonds Sport & Cultuur het goede doel. “Dit jaar kiezen we ervoor om het geld te gebruiken voor dingen op het eiland, zelf dingen opzetten en sponsoren.”


Steeds professioneler

De andere ambitie, het steeds professioneler maken van de organisatie, is ook gelukt. Andriy: “Denk aan mooiere aankleding, meer mogelijkheden en variatie voor toeschouwers en deelnemers. Sinds vorig jaar werken we daarom samen met Renesse aan Zee, een tak van Ondernemersvereniging Renesse.”

Het organiserende bestuur bestaat naast Andriy uit John Schipper en Wilco Jochem. Op de speeldag zelf zijn zo’n vijftien tot twinitig vrijwilligers actief: strand egaliseren, velden uitzetten, prullenbakken en vlaggenmasten plaatsen… “We zetten ook dranghekken neer op het strand. Een flink karwei want die zijn best zwaar. Op die dranghekken worden sponsorbanners gehangen. Verder moeten goals opgehaald bij ZSC’62 en FC De Westhoek.”


Netwerken

Voorafgaand aan het toernooi is het een kwestie van “heel veel netwerken en je connecties benutten”, zo geeft Andriy de kracht van hun organisatie aan. Sponsoren en teams worden gezocht. “Je moet vooraf ook over allerlei details nadenken, zoals waar de prullenbakken moeten staan, en waar je de dj neerzet zodat het geluid goed is en er geen overlast voor de omgeving is. Er moet worden uitgemeten of er genoeg strand is om de velden uit te zetten.”


Toekomstdroom is Kantje La Vantje breder actief te laten zijn op Schouwen-Duiveland. “Plannen lagen er om meer te zijn dan alleen een eendaags strandvoetbaltoernooi. We hadden het idee om een pannakooi in het centrum van Zierikzee neer te zetten en een bekende straatvoetballer uit te nodigen om zo jeugd aan te spreken. We willen onze organisatiekwaliteiten inzetten voor welk sportevent dan ook. Maar toen kwam corona... en dat duurde best lang. Die plannen zakten weg.”

We hadden het idee om een pannakooi in het centrum van Zierikzee neer te zetten en een
bekende straatvoetballer uit te nodigen”

Oorlog

24 februari 2022 zorgde triest genoeg dat Stichting Kantje La Vantje zich alsnog breder kon inzetten: het was de dag van de Russische inval in Oekraïne. Begaan met zijn medemens stapte Andriy met een vriend naar de gemeente om te anticiperen op de komst van vluchtelingen. “De gemeente kwam snel in actie en de eilandelijke serviceclubs werden bijeengeroepen. We vergaderden wekelijks over wat we konden doen.”

Ook hier komt zijn oog voor detail van pas. “Voor een Nederlander is het normaal dat als hij fietst en driehoekstanden ziet, hij weet dat de ander voorrang heeft. Veel mensen uit Oekraïne hebben daar geen benul van. Er zijn daar niet van die nette fietspaden als hier. Er is een informatiemap gemaakt waarin ook informatie stond over waar het busstation is, de tandarts, het ziekenhuis…”


Stichting Kantje La Vantje organiseerde activiteiten om geld binnen te halen, zoals een bingo bij De Biet en tulpenverkoop. “Sommige vluchtelingen komen met veel geld, anderen met niks. De kloof in Oekraïne is groot. Het geld dat we ophaalden, was voor de kinderen, zodat ze konden sporten, leuke dingen doen. Met Sinterklaas en Pasen hebben we cadeaus gekocht.”

Ook anderen klopten met eigen initiatieven bij Kantje La Vantje aan. “Zo hebben alle voetbalverenigingen op Schouwen-­Duiveland een bijdrage geleverd door bijvoorbeeld een deel van de kantine-omzet te schenken. Dat had Kasimier Snoek georganiseerd.”


Het sluit perfect aan bij wat de stichting wil zijn. Andriy: “Het gaat om het samenbrengen van mensen. Het maakt niet uit of je geld of geen geld hebt, of je blank, donker, uit Oekraïne, Somalië of Nederland komt. Iedereen is gelijk en iedereen moet de kans kunnen krijgen te doen wat die wil. Als jij wilt blokfluiten en je hebt er geen centjes voor, dan zorgen wij dat jij kan blokfluiten. Als jij wil gaan voetballen, idem.”


We sluiten af met nog twee doelen van Andriy: hij zou van Kantje La Vantje graag een tweedaags strandvoetbaltoernooi willen maken. “Dan zou je op de tweede dag jeugd kunnen laten spelen en daarna de finalewedstrijden van de senioren van de dag ervoor. Dat zal nog niet deze editie zijn, maar volgend jaar willen we ook echt de jeugd bij betrekken. Lijkt me echt superleuk.”


Sportfeest, geen festival

En over zijn tweede doel: “Het toernooi moet geen festival zijn met veel drank. Het moet echt om het sporten en het sociale gaan. Natuurlijk doen we na afloop een biertje, een barbecue, een afterparty met een dj. Helemaal prima. Maar tijdens het event gaat het om het sporten.”

Oorsprong Kantje La Vantje

Barry Dorreman, Martin Kiesenberg, Leon Weeda en Kasimier Snoek waren als ZSC’62-spelers in 2001 de grondleggers voor het strandvoetbaltoernooi Kantje La Vantje. Idee was om iets leuks te doen met vrienden uit Limburg als ze naar Zeeland kwamen. Dat werd beach­soccer.


Maar waar komt de naam Kantje La Vantje vandaan? Kasimier Snoek: “Destijds werkte ik op Port Zélande en een vrouwelijke collega uit Flakkee zei regelmatig ‘Kantje lavantje.’ Dat betekent iets als ‘alles komt goed’.” Het Flakkees dialectenwoordenboek heeft het echter over ‘kantje levantje’ en dat het ‘alles is klaar’ betekent. Hoe dan ook, een bijzondere eventnaam was geboren.


Aan de eerste editie deden acht herenteams mee: vier uit Zeeland en vier uit Limburg. Bij ZSC’62 werd gedoucht en slaaptentjes geplaats. Legendarisch waren de feestavonden. Het groeide snel uit. “Op ons hoogtepunt hadden we zestien herenteams en een handvol damesteams. Ploegen uit Noord-Brabant, Limburg, Rotterdam… Een mooie reclame voor Schouwen-Duiveland”, vertelt Kasimier.


Betrokken is hij tegenwoordig alleen nog als trouw deelnemer met een team van oudgedienden. “De organisatie van nu is professioneler en heeft er zelfs een mooi goed doel aan gekoppeld! Het concept staat als een huis en het is dus ook niet gek dat we inmiddels al twintig edities verder zijn. Groot applaus voor iedereen die daar zijn steentje aan heeft bijgedragen.”

Deel dit artikel: