Voorwoord

Barry Hage

SD SPORT

Leg de lat lager

Door vergrijzing en arbeidskrapte zal de werkstress de komende jaren toenemen, zo blijkt uit recent onderzoek door TNO en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op dat vlak scoorden we al niet best: het aantal mensen met werkstress neemt al jaren toe. En langdurige stress kan leiden tot burn-out. 1 op de 5 werkenden kampt met burn-outklachten, zo stellen de onderzoekers.


Hoe meer mensen zich ziek melden met stressklachten, hoe meer werkdruk bij de overgebleven werkenden. Werk aan de winkel voor overheid, werkgevers, maar ook zeker voor de individuele werknemer. De Moderne Mens staat vaak dag en nacht aan. Het is eenvoudig je te verliezen in een leven van hard werken, haasten en een volle agenda. Gevaar is dat je zo roofbouw pleegt op je lichaam en dat je kaarsje opbrandt...


Niet continu een blijvend haastgevoel ervaren? De overmatige stress inperken? Heb even het boekje Fokking Druk van Thijs Launspach erbij gepakt en wat handvaten samengevat (scheelt u weer wat tijd).

Tip 1: Zorg goed voor jezelf door voldoende te slapen, gezond te eten, te bewegen en te rusten. (Laat de artikelen in SD SPort je inspireren je levensttijl een gezonde boost te geven).

Tip 2: Haal bewust adem. Google voor mee info eens op ‘adem je fit’.

Tip 3: Kijk niet meer dan drie keer per dag naar je mail. Het maakt efficiënter en minder gestrest.

Tip 4: Plan goed. Zorg dat je de prioriteiten op een rijtje hebt. Overzicht zorgt dat je minder dingen in je hoofd hoeft vast te houden.

Tip 5: Goed genoeg is goed genoeg. Leer bij drukte dingen snel af te kunnen handelen. Voor wie een beetje perfectionistisch is aangelegd, levert dat een probleem op: je kunt niet alles perfect doen én supersnel zijn. Maar probeer je eisen eens omlaag te brengen. Leg de lat lager. Dus dit voorwoord is hierbij klaar... door naar het volgende. En die witruimte hieronder dan? Lekker laten doen, valt waarschijnlijk alleen mij op. En zo niet, jammer dan.


Barry Hage

Redactie SD SPORT

info@sdsport.nl

Lees meer