Sportindex

Elk beroep is weer anders, maar we moeten allemaal langer doorwerken. Hoe vitaal zijn onze barmannen? “Zien eten, doet eten, maar ik ben daar goed tegen bestand.”

TEKST GERRIT VAN LOON • BEELD SD SPORT

Lees meer

HOE VITAAL ZIJN ONZE

Barmannen?

CAMIEL VAN TIGGELHOVEN, Eetcafé De Banjaard (Zierikzee):

‘Op een mooie dag kom ik aan 16.000 stappen’

SPORT & BEWEGEN

“Ik wandel zo’n drie à vier keer per week. Vanuit mijn woonplaats Zierikzee over de Schouwsedijk naar Schuddebeurs en weer terug. Of de ronde aan de buitenkant van Zierikzee zelf. Begin ik bij Borredamme, via de Zeedijk richting Nieuwe Haven, die loop ik helemaal af. Dan via de Wandeling en het Slingerbos naar de Haringvlietstraat. Dat is een rondje van 10 kilometer. Ik ben er ongeveer twee uur mee bezig. Voorheen deed ik ook aan fitness in Laco. Samen met mijn buurman. Toen die ermee stopte, kon ik mij er niet meer toe zetten. Het lopen gaat mij goed af.”


VOEDING

“Ik eet veel koolhydraat-arm voedsel. Geen brood, pasta en aardappelen, maar groente, vlees en yoghurt. Veel eieren voor de eiwitten. Op de zaak eet ik graag een roerbakmix met een stukje vlees. Lekker slavinkje, gehaktbal, biefstukje of kip. Ik laat mij adviseren door onder andere mijn vrouw Simone, die als kok van De Banjaard ook veel van voeding weet. Zien eten, doet eten, zeker in een restaurant, maar ik ben daar goed tegen bestand.”


GEZOND WERK

“In de drukkere periodes loop ik veel tijdens het werk. Omdat ik veel sta en loop zijn goede schoenen van belang. Bij ons zit de keuken beneden. Het eten moet dus via een trap naar boven komen. Dan pak je ook meters. Op een mooie dag gaf mijn stappen­teller, tussen 11.00 - 22.00 uur, zo’n zestienduizend aan.”


ONTSPANNING

“Van het wandelen in de ochtend word ik relaxed. Lopen met de PZC-sportpodcast of Corpotcast in je oren, heerlijk. Op de zaak draai ik zelf als dj. Wanneer ik dan de gasten zie genieten, geeft mij dat een goed gevoel. Daarnaast heb ik twee zonen waarmee ik als seizoenskaarthouder naar Ajax ga. De reis naar Amsterdam, een drankje, voetbal kijken, dat ontspant ook heerlijk. Dit seizoen wat minder dan andere seizoenen… En thuis heb ik nog een rottweiler van bijna elf jaar oud. Daarmee maak ik ook elke dag twee rondjes. Ik zit bovendien nog in de technische commissie van MZC’11 met alle hectiek die dat meebrengt. Ik hoef mij niet te vervelen.”

JIMMY STREMME, Surf-Inn (Scharendijke):

‘Vooral blij met een loempia of bamihap’

SPORT & BEWEGEN

“Tegenwoordig sport ik erg weinig. Hooguit wat mountainbiken, lekker buiten in de natuur. Als kind heb ik veel gevoetbald. Ik heb een periode erg fanatiek getennist. Redelijk obsessief: op een bepaald punt stond ik 6 tot 7 dagen in de week op de baan. In essentie vind ik sporten leuk, maar het moet wel allemaal perfect in mijn leven samenvallen. Ik heb zoveel getennist omdat naast het sporten de club een grote, sociale functie had. Met gezelligheid op de club.”


VOEDING

“Ik ben net twee maanden in Thailand geweest. Daar lette ik totaal niet op mijn voeding. Dat wordt dan wel gevolgd door een periode van bezinning. Nu dus opletten wat ik eet en drink. Op werk proberen we vaak gezond te eten. Groenterijk. En vet en frituur-eten voorkomen. Dit lukt niet altijd. Soms is een snelle hap gewoon praktisch en onvermijdbaar. Sinds een jaar hebben we een vast eetmoment, 16.30 uur. We gaan om 17.00 open. In drukke periodes gebeurt het ook weleens dat we dit eetmoment overslaan en dan wordt er slechter gegeten. Ikzelf ben groot fan van alles uit de frituur. Je maakt mij vooral blij met een loempia of bamihap.” 


GEZOND WERK

“Mijn werk kan inspannend en zwaar zijn, maar dat betekent niet dat het ongezond is. Er worden de nodige stappen gezet. Een collega heeft weleens rond de 25.000 stappen gemeten op een werkdag. Het overslaan van de lunch en de openingstijd van 17.00 uur zorgt voor redelijk korte werkdagen die goed vol te houden zijn. Pauzes zijn na de drukke spits van 17.00 tot 21.00 altijd mogelijk. Maar op piekmomenten kan het stressvol zijn. Soms gaat dan niet alles zoals het zou moeten en lopen je reserveringen bijvoorbeeld vertraging op. Gemiddeld genomen probeer ik me altijd maar voor te houden dat we geen levensreddend beroep hebben. Als een gast een keer iets langer moet wachten dan is dat maar zo.” 


ONTSPANNING

“Ik haal ontspanning uit eten of een biertje drinken in de kroeg, altijd leuk. Of lekker op reis zijn, zoals we altijd in de winter doen. Niet zo gezond natuurlijk, maar het eerste sigaretje na een drukke shift is wel erg mooi en ontspannend.”

Deel dit artikel: