Bewegingen

Veel animo voor het SD Sportcafé

Circa 100 sportliefhebbers bezochten derde editie van het SD Sportcafé.

Duurzame skate- en surfkleding

Punch Clothing wil trendzetter zijn voor ‘eco friendly’-fashion.

Column Lijf & Leed

Sportpsycholoog Thijs Rentier over mentale training en trainerstaal.

Voetbal en gaming ineen

Play2Connect spreekt met inter­actieve voetbalgame jeugd aan

Verantwoord alchoholschenken

Leer als club / barvrijwilliger verantwoord alcohol te schenken

Column SportZeeland

Patrick Vader: sportvereniging als oplossing voor ons zorgprobleem?

Event

Veel animo voor het SD Sportcafé

Circa 100 sportliefhebbers hebben op vrijdag 2 februari 2024 de derde editie van het SD Sportcafé bezocht. In de kantine van YourSurprise was het thema: ‘Beweeg en eet volgens jouw bodytype’. Na de presentaties van de ervaren sprekers Carel Schott en Coriene Lodder werden Schouwse sporters door de gemeente in het zonnetje gezet.


De organisatie van de sportverkiezing Schouwen-Duiveland vond de prestaties in 2023 te mager om verkiezingen en een apart sportgala te organiseren. Er werd gekozen om tijdens het SD Sportcafé wel enkele sporters in het zonnetje te zetten: Esra Nelisse (springamazone), Marije van de Velde (NK speurhonden), Job Jan Simmelink (golf) en het duo Babette Verkerke en Saphira van Dam (acrogym). De 16-jarige amazone Elin Buijs ontving de Aanmoedingsprijs. GO Triathlon Zierikzee werd onderscheiden met de Organisatieprijs. De triatlon van afgelopen september in Zierikzee was een doorslaand succes.


De uitreiking volgde na inhoudelijk pittige presentaties over bodytyping: welke verschillende lichaamstypes zijn er en welke training en voeding leiden daarbij tot de beste prestaties. Carel Schott: “Bodytypes zijn niet nieuw. Al door de eeuwen zag men verschillen tussen mensen. Ieder mens is uniek, maar spiermassa berust op drie verschillende hoofdtypen. Deze spieren hebben elk hun eigen dominante brandstof, energieproductie en specialiteit qua kracht en/of duurtraining.” Met enkele foto’s van sporters uit de topatletiek toonde Carel de verschillende lichaamstypen.


Begeleiding sporters

Samen met zijn vrouw Coriene begeleidt Carel vanuit Schott & Co sporters in hun trainingen en bij hun voeding. Dit om prestaties te optimaliseren. “De ene sporter heeft baat bij een eiwitrijk dieet, de ander juist bij meer natuurlijk vet. De ene kan beter minder duurtraining doen en de ander juist meer krachttraining”, legt Carel uit.

Maatwerk is dus nodig om prestaties te kunnen verbeteren. Een leefstijl aanmeten passend bij je bodytype geeft resultaten op het gebied van gezondheid, gewichtsbeheersing en verbetering van de sportprestaties, zo is het duo overtuigd. Schott & Co heeft een vragenlijst ontwikkeld die sporters al behoorlijk op het goede spoor zetten qua bodytype.


Wil jij weten wat jouw bodytype is en welke adviezen het beste daarbij passen? Dan kun je contact opnemen met Schott & Co en advies krijgen op maat. Ze hebben een boek geschreven over deze materie: ‘Leefstijl­adviezen afgestemd op je bodytype’.


Voor meer informatie: www.schottenco.nl

Kleding

Duurzame skate- en surfkleding van Punch Clothing

Al op de middelbare school hadden Beau Jelle Tuinman en Julian Pankow het idee voor een eigen kledinglijn. Sinds vorig jaar zetten ze nu door. “Het viel ons op dat veel kleding van slechte kwaliteit was en goedkoop geproduceerd. Met Punch Clothing willen we trendzetter zijn voor ‘eco friendly’-fashion.”


Zowel Beau Jelle (skaten, windsurfen) als Julian (powerlifting, krachttraining, af en toe skaten)zijn fanatieke sporters. Ze weten maar al te goed wat de wensen zijn van hun doelgroep. Surf- en skatekleding kenmerken zich doordat ze ruimvallend, comfortabel, speels en stijlvol zijn.


Duurzaamheid

Beau Jelle: “Maar Julian en ik zien wij surf -en skatekleding ook als iets duurzaams. Surfers hebben er vast allemaal weleens mee te maken gehad: je vaart tegen een stuk rommel dat drijft in het water of je ziet iets voorbijdrijven. Hierdoor zijn wij ons gaan beseffen dat het belangrijk is dat producten met gerecyclede materialen en goede kwaliteit worden gemaakt. Hierdoor maken we de planeet schoner en zetten we tegelijkertijd sterkte duurzame producten op de markt.”

De kledinglijn bevat op dit moment een hoodie, een crewneck, een t-shirt en een muts. De kleding wordt gemaakt van gerecyclede materialen. Voor delen die lastig te maken zijn van gerecycled materiaal, wordt organisch gegroeid katoen gebruikt. “Dit houdt in dat het katoen verbouwd wordt op plantages waar de werknemers onder goede omstandigheden hun werk kunnen doen. ”


www.punch-shop.nl

Column

Trainen onder druk

Naast technische, tactische en fysieke training is er in de sportwereld steeds meer aandacht voor mentale training. Het is onmisbaar om optimaal te presteren. In februari hield ik tijdens het KNVB Voetbalcoach Congres in Zeeland een workshop over hoe trainers druk en spanning in trainingen kunnen integreren, waardoor spelers er in wedstrijden beter mee om leren gaan.


Druk en spanning komen niet alleen op topniveau voor. Ook in het amateurvoetbal ervaren spelers, zowel senioren als jeugd, dat. Een spannend debuut, een promotie-/degradatiewedstrijd, het staat gelijk en er zijn nog maar vijf minuten te spelen, een penalty nemen, de bal verloren en in spanning zitten of de tegenstander scoort uit de tegenaanval...


Vraag een speler tijdens een training eens naar wat hij denkt en voelt als hij een bal heeft verloren. Vaak vertonen spelers na een fout risico-mijdend gedrag. De speler wil niet nog een fout maken en geeft die risicovolle pass niet meer. Vaak maken spelers juist dan wél fouten! Probeer maar eens níet te denken aan een roze olifant.

Vaak wordt gedacht in termen als ‘moeten’. Ik moet nu niet de bal verliezen, ik moet nu scoren. Het woord alleen al roept druk op. Kunst is spelers te laten denken in termen als ‘gaan’, ‘willen’ en ‘kunnen’. Ik ga deze bal goed geven. Als trainer kun je dit in je taal naar spelers gebruiken. Heb het niet over ‘moeten’. ‘Vandaag gaan we hoog druk zetten’ in plaats van ‘we moeten de tegenstander vastzetten’. En benoem niet de dingen die je níet wilt zien, maar wat je wél wilt zien. Hoe je als trainer praat, doet iets met spelers.


Druk kun je aan een training toevoegen door het bewust ontregelen van je trainingsvorm. Werk met onrecht door expres tegen te fluiten of te zeggen dat een bal uit is, terwijl die in was. Je kunt ook werken met afleiding door bijvoorbeeld te spelen met een tweede bal. Je kunt ook beperkingen opleggen, zoals het maximaal twee keer raken van de bal. Dit roept allemaal een bepaald gedrag op. Zie wat er gebeurt. Als trainer kun je het bespreken met spelers en aangeven wat je wel wilt zien. Dan ben je mentaal aan het trainen.


Op de velden zie je veel trainers die hun jonge spelers constant coachen wat ze moeten doen... de zogenoemde Playstation-coach. Het gebeurt veel, want het levert op korte termijn resultaat op. Maar op de lange termijn maak je spelers afhankelijk van jouw coaching. Houd eens vaker je mond. Instrueer niet altijd, maar stel eens een vraag. Kortom: leer spelers zelf nadenken.


www.thijsrentier.nl

Gaming

Play2Connect is voetbal en gaming ineen

Eens afwijken van een standaard training of clinic? Dat kan met Play2Connect: een inter­actieve game waarbij het draait om zowel je voetbalskills als je voetbalkennis. Half februari verzorgde voetbalacademie Skills & Control zo’n game bij s.v. MZC’11 in Zierikzee. Ruim 50 kinderen deden mee.


In teams streden jeugdleden middels een game met allerlei uitdagingen – in gametaal uiteraard ‘challenges’ genoemd. Op een smartphone werden de opdrachten en vragen vermeld. Bijvoorbeeld: “Ga als team dertig keer door de loopladder, 2 voeten per vak, en film dit”, “Schiet binnen 30 seconden 3 ballen in een van de bovenhoeken en film dit”, “Maak een groepselfie voor het scorebord”. Het hele sportpark werd benut dus dat betekende ook veel rennen. Ook een leuke opdracht: “Film zoveel mogelijk teamleden die tegelijk de Cristiano Ronaldo juich uitvoeren.”

Kortom: een moderne insteek die de jeugdvoetballers duidelijk aansprak. De afsluiting was dan wel weer traditioneel – en altijd een succes: een grote partij spelen.

Preventie

Verantwoord alcoholschenken

SD Vitaal

Jaco Vleeshouwer nieuwe regisseur Schouwen-Duiveland Vitaal

Jaco Vleeshouwer is aangesteld als nieuwe regisseur van het gemeentelijk plan Schouwen-Duiveland Vitaal. Sinds begin november vervult hij deze functie voor 20 uur per week. Even een snelle eerste kennismaking.


Onlangs nam Jaco afscheid bij ‘zijn’ fysiotherapiepraktijk Fysant in Zierikzee. De scepter had hij daar al eerder overgedragen aan Job Leeuwangh.

Jaco gaat als regisseur het vitaliteitsbeleid van de gemeente begeleiden. “Dat betekent met name regie voeren over het plan Schouwen-Duiveland Vitaal: taken coördineren, stimuleren, verbinden en organiseren. Daarnaast ga ik de buurtsportcoaches aansturen.”

De fysiotherapeut heeft net een behoorlijk drukke inwerkperiode achter de rug. “Het was heel leuk, maar ook druk. Ik heb me goed moeten inlezen over alle onderdelen van het vitaliteitsplan. Ook heb ik veel kennismakingssessies met de verschillende deelnemers en partijen gehad. Ik zie ernaar uit straks ‘het veld’ in te gaan om contacten te leggen en uitleg te geven aan potentiële nieuwe deelnemers van dit mooie ambitieuze plan.”


Sportachtergrond

Maar waarom is juist hij dé geschikte persoon voor deze functie, zo vragen we hem. “Dat is moeilijk van jezelf te zeggen, maar ik denk dat mijn voordeel is dat ik binnen mijn werk als fysiotherapeut met name met leefstijl en vitaliteit heb gewerkt. Denk aan de Nationale Diabetes Challenge en de Zeeuwse Leefstijlroute. Daarnaast ken ik door mijn sportachtergrond – handbal en tennis – veel mensen uit de sportwereld. Bovendien is het denk ik een voordeel dat ik als inwoner van Schouwen-Duiveland de mentaliteit hier goed ken.”


Samenwerken

Jaco neemt het estafettestokje over van Ronald van Dongen, die op de achtergrond wel betrokken blijft als vraagbaak en richting sportorganisaties als NOC*NSF en SportZeeland de contacten zal onderhouden.

Als vitaliteitsregisseur zal Jaco samenwerken met de gemeentelijke beleidsmedewerkers binnen het sociaal domein, welzijn, preventie, gezondheid en sport. “Extern werk ik samen met de buurtsportcoaches van het SMWO en alle partijen die participeren in SD Vitaal, zoals scholen, sportverenigingen, dorps- en wijkraden.”

Tot slot zegt Jaco: “Er ligt een heel mooi programma dat al twee jaar loopt, maar ook nog steeds in ontwikkeling is en daar waar nodig wordt aangevuld wordt met actuele onderdelen. Natuurlijk geef je altijd eigen invulling aan een project, maar dat zal dan met name te maken hebben met accenten binnen het programma.”
Zoals? “Een rookvrije generatie!”

Coriene Lodder & Carel Schott 

Eigenaren Schott & Co; een landelijk opererend opleidings-instituut op het gebied van leefstijl, sport en vitaliteit


info@schottenco.nl

“Er ligt een mooi en ambitieus plan