Afscheid

Ludiek afscheid van Pieter Zeeman

Een leerling snelt op een skateboard door de schoolgang!? Meteen veert iemand van de schoolleiding op, klaar om een standje te geven. Totdat hij ineens beseft: alles is vandaag anders. Op 11 januari 2022 namen de leerlingen van Pieter Zeeman afscheid van hun oude schoolgebouw. Het pand werd ‘gekaapt’ om te kunnen paintballen, lasergamen, skaten, stuntsteppen, dansen, archery tag (schieten met zachte pijl) en graffiti spuiten.

TEKST BARRY HAGE • BEELD MARISKA CATOR

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Het begon in maart 2021 met een vraag richting ouderraad om vanwege de ingrijpende coronaperiode ‘iets leuks’ voor de leerlingen te organiseren. Niet eenvoudig gezien de toen geldende afstandsregels. Monica van der Pluijm, lid van de ouderraad: “Mijn zonen Mats (16) en Merijn (13), beide leerling op de Pieter Zeeman, kwamen met het idee om te paintballen in de school.”

Vervolgens groeiden er steeds meer ideeën voor activiteiten. “We zijn een sportief gezin, dus we denken gelijk aan iets actiefs. Kinderen zitten al genoeg. Een plan om rondom de verhuizing van de school flink uit te pakken was geboren.”

Allerlei hobbels moesten genomen worden. Monica: “Het moest precies gebeuren op het moment dat de school leeg zou zijn, maar de sloop nog niet zou zijn begonnen. De gemeente en de sloper moesten toestemming geven. Was er voldoende budget? En hoe zouden de coronaregels dan zijn? Bovendien hadden we als ouderraad geen ervaring met het organiseren van een evenement voor achthonderd leerlingen.”


Klein wonder

De hulp van SMWO werd ingeroepen. Monica: “Souliman Abali van SMWO ben ik heel dankbaar, want die hielp ons goed op weg.” Steeds meer lokale partijen raakten erbij betrokken, zoals het CIOS, Stichting Wat Te Doen?!, Move-It en Zeeland Graffiti. Uiteindelijk hebben zo’n achthonderd leerlingen in vijf shifts deelgenomen. Meer dan de helft van hen deed mee aan het paintballen, verzorgd door het CIOS. “Dat het uiteindelijk allemaal gelukt is, vind ik nog steeds een klein wondertje. Dat het precies uitkwam met de verhuizing, de sloop en dat de school net weer open was en het mocht volgens de coronaregels”, aldus Monica.


Patat

Dat de leerlingen na afloop van de actieve dag werden getrakteerd op iets minder vitaals, namelijk patat, had te maken met een stukje crowd management. Monica: “We moesten de leerlingen uit school zien te lokken voor de volgende groep.” Na afloop van alle activiteiten hoefde er voor de verandering eens niets opgeruimd te worden. “Het was een grote puinzooi, maar dat was geen enkel probleem. Heerlijk.”

Is het niet zonde dat er op Schouwen-Duiveland geen permanente overdekte locatie is voor dit soort activiteiten? “Absoluut!”, is Monica resoluut. “Al was het alleen maar voor het skateboarden, want dat is lastig te doen als het regent. En dat terwijl skateboarden zo goed is voor de motoriek. Het is bovendien laagdrempelig, uitdagend en cool.”

Deel dit artikel: