HOE VITAAL ZIJN ONZE

Politici

TEKST GERRIT VAN LOON / BARRY HAGE • BEELD SD SPORT / SANDRA SCHIMMELPENNINK

Peter van Herp, SP:

‘Ik ben erg alert op gezonde goederen’

SPORT & BEWEGEN

“In mijn tienerjaren zat ik op basketbal. Ik werd vooral vanwege mijn lengte gevraagd. Ik tikte toen bijna de twee meter aan. Deze sport is de enige sport die ik in clubverband deed, niet iedereen heeft geld voor een sportlidmaatschap. Vroeger bewoog ik vooral bij het buitenspelen. We bouwden hutten. Vermaakten ons op braakliggende terreinen. Op een vuilnisbelt. Of we sjeesden met onze crossfietsjes over een houten springplank. We kregen genoeg beweging. Tegenwoordig is dat met kinderen wel anders. Die moet je vanachter de schermpjes krijgen. Dat is echt vergif. Zelf heb ik een scooter, maar lopen is meer mijn ding. Ik wandel graag. Sinds drie jaar loop ik gemiddeld in een week toch wel drie keer 15 kilometer. Vanuit mijn woonplaats Zierikzee zo de polder in, of pal naast het water richting haven of Watersnoodmuseum in Ouwerkerk.”


VOEDING

“Ik kijk heel goed wat ik eet. Naar e-nummers, kleurstoffen, suikers en koolhydraten. Zo eet ik absoluut geen tarwe. Ik ben meer van rijst, salades, vis, mager vlees en veel groenten. Niet te veel fruit. Bananen en ananas zijn echte suikerbommen. Adviezen van supermarkten neem ik niet serieus. Gezonde goederen moet je zelf echt zoeken. Mensen, verdiep je in wat je eet. En wanneer je eet is evenzeer belangrijk. Het gezegde luidt niet voor niets: ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar.”


GEZOND WERK

“Ik leef van een uitkering. Dat heeft alles te maken met mijn ADHD, dat ook geldt als een soort sport. Ik ben altijd bezig. Vroeger werd ik altijd geschorst van school, ik heb zelfs geen zwemdiploma. Heb ook een lichamelijke beperking. Zelf word ik niet moe van mijn ADHD. En mijn vrienden kunnen het wel van mij velen. Mijn vak is praten. Ik ben wat dat betreft een pitbull. Als politici moet ik ook veel stukken lezen. Het komt dus wel goed.”


VISIE

“De SP wil kinderen aan het sporten krijgen. Dat ouders dat stimuleren en de gemeente faciliteert. Verdwenen speelplekken, zoals die in het Slingerbos, moeten terugkeren. En naast de skatebaan in Zierikzee moet een pumptrack komen. De grond ligt er al. Vooral de middelbare jeugd heeft behoefte aan buitensportfaciliteiten op ons eiland.”

Rutger Punt, CDA:

‘In één dag twintig keer de Dikke Toren’

SPORT & BEWEGEN

“Sinds drie jaar ben ik gaan wandelen. Corona bood mij die kans. Café De Biet was nu niet echt de meest gezonde werkomgeving. Ik ben 1.93 meter lang en weeg nu 104 kg. Dat was eens 120 kg. In mijn jeugd (zaal)voetbalde, hockeyde en tafeltenniste ik. Daar kwam de klad in. Op mijn 27e jaar was ik bij de Amsterdamse voetbalvereniging JOS Watergraafsmeer het jongste bestuurslid. En KNVB-scheidsrechter. Toen ze mij overal wilden heenzenden, heb ik dat afgekapt. Bij MZC’11 heb ik onlangs het fluiten na 2,5 jaar opnieuw opgepakt. Vorig jaar november beklom ik de Mount Everest in Nepal. Tot 5.600 meter hoogte. Wandelend. Verdeeld over 14 dagen lopen. Op dagen soms 900 meter omhoog, toch twintig keer de Dikke Toren. Ik blijk goed tegen hoogte te kunnen. Lopen is ook na corona een stok achter de deur. Zeker in verkiezingstijd moet ik er beter mijn best voor doen.”


VOEDING

“Steeds meer ben ik met eten bezig. Geholpen door mijn vriendin uit Scherpenisse die vegetariër is. Zij let op voedingswaarden. Wat betreft eten, moet ik echt plannen. Heb ik in de avond bijvoorbeeld om 19.00 uur een vergadering, neem ik twee uur van tevoren stukken, dan moet ik oppassen om niet weer de oven aan te slingeren. Niet weer een magnetronmaaltijd of pizza. Voor drie dagen in de week tegelijkertijd koken zou helpen. Of dat de horeca gezonde afhaalmaaltijden prijstechnisch beter maakt. Voor 7,50 euro kan ik bij een snackbar mijn buik vol eten. Voor een gezonde maaltijd lukt dat niet. Daar zit een verbeteringslag in. Mij hebben ze dan als klant.”


GEZOND WERK

“Sinds kort heb ik een nieuwe baan: manager Werkgeversdienstverlening bij het UWV. Standplaats Goes. Al blijft thuiswerken mogelijk. Met als voordeel: eigen tijd beter indelen, in beweging blijven. De Zeelandbrug ga ik waarschijnlijk met de auto overheen. Maar ik sluit niet uit dat ik soms een elektrische fiets pak.”


VISIE

“Heel concreet: het CDA wil op de basisschool de vakdocent gym terug. Kinderen moeten te allen tijde en overal kunnen sporten op het eiland. Sport heeft een preventieve werking op de volksgezondheid. Daarnaast willen wij met woord en daad het verenigingsleven ondersteunen. Daar verenig je het nuttige met het aangename. Samen verder.”

Jeffrey van Doorenmalen, D66:

‘Leuk om biker bij evenementen te zijn’

SPORT & BEWEGEN

“Ik sport één à twee keer per week. Ik vind het een noodzakelijk kwaad. Meestal doe ik een hardlooprondje ’s ochtends vroeg en hoe dan ook op zondagochtend. Hier vanuit Renesse naar Haamstede en weer terug over het strand.

Verder probeer ik bewegen zoveel mogelijk te combineren met de dingen die toch moeten gebeuren of wat ik wel leuk vind. Dus rijd ik zoveel mogelijk met de fiets naar mijn werk bij woningcorporatie Zeeuwland, vanuit Renesse naar Zierikzee. Sinds kort heb ik een e-bike.

Voor het Rode Kruis ben ik hulpverlener bij evenementen, zoals hardloopwedstrijden. Ik vind het leuk om dan als biker in het team actief te zijn. We hebben als hulpverlener dan alles bij ons om mensen snel te kunnen helpen, ook op onverharde wegen in de bossen. Vandaag was de Bosbokkentrail en heb ik zo’n 30 kilometer gefietst.”


VOEDING

“Sinds ik drie kippen heb, eet ik bijna geen vlees meer. Het lukt niet altijd even goed om met regelmaat te eten. Soms ben ik druk met m’n werk en moet ik ook ’s avonds nog ergens heen. Dan schiet een gezonde maaltijd er weleens bij in. En dat zie ik dan gelijk als ik een keertje op de weegschaal stap. Ik heb dus aanleg en probeer bewuster met eten om te gaan.”


GEZOND WERK

“Ik heb een leuke baan met fijne en betrokken collega’s. Ik ben manager en ben dus vooral met mijn hoofd bezig. En ook nog zittend. Dus vandaar dat ik ook met de fiets naar mijn werk wil rijden. Tussen de middag loop ik even de stad in. En op een thuiswerkdag loop ik aan het einde van de dag hier in de buurt een rondje. Niet alleen goed voor de beweging, maar ook nodig om op nieuwe ideeën te komen.”


VISIE

“Het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren gezond te eten en te sporten met elkaar. Gelukkig krijgen scholen steeds meer geld om hier ook aandacht aan te besteden. Ik ben er trots op dat mijn partij zich altijd hiervoor heeft ingezet. Verder moet gezonde voeding niet duurder zijn dan ongezonde voeding. En de gemeente kan meer doen om mensen te motiveren om in beweging te komen. Want als we met elkaar fitter worden, helpt dat ook de vraag naar zorg te verminderen. En voorkomen is altijd beter dan genezen.”

Deel dit artikel: