In beeld

Nieuw skatepark lonkt

TEKST barry hage BEELD tmk-designs /sD SPORT

De gemeente heeft budget gereserveerd voor een nieuw skate­park. Daarmee is de missie van een groep skaters geslaagd, waaronder Bob den Boer, Nick van Ingen en Tijmen Meijer.

Beau Jelle Tuijnman (17, Zierikzee) en Teneré Middelhoek (26, Serooskerke) leverden een grote bijdrage. Naast dat ze fanatieke skaters zijn, hebben beide een bouwkundige achtergrond. Teneré is bouwkundig ingenieur bij Rothuizen Architecten en Adviseurs en volgt een deeltijdopleiding tot architect. Beau Jelle is leerling middenkaderfunctionaris bouw op het Scalda College in Vlissingen.


Alles begon met een enquête onder de lokale skaters. De wensen vertaalden ze in een ontwerpschets van het zo gewenste skate­park. Dat had duidelijk een meerwaarde richting politiek. “Halfpipes, quarter pipes, banks, rails, stairs, ramps, … dat zegt gemeenteraadsleden niet veel. Nu konden we het laten zien en kreeg je gelijk het ‘wauw-effect’”, legt Teneré uit.


Voornaamste wens was een betonnen ondergrond. Dat is in de eerste plaats veiliger.

Teneré: “En het rolt veel lekkerder. Ook kun je in een betonnen park de verschillende objecten vloeiender in elkaar laten overlopen.” De inspiratie voor de schets haalden ze ook uit skateparken elders. “Spijkenisse!”, noemen ze eensgezind op de vraag waar hét ultieme skate­park staat. Teneré: “In Spijkenisse kun je supergoed trainen. Skaten is niet alleen een hobby, maar ook echt een sport.”

Een pool – ook wel bowl genoemd – was een andere wens . Dat is gebaseerd op een leeg zwembad met een schuine rand waarin je eindeloos tricks kunt oefenen.


Als eenmaal de zon komt, skate het duo vrijwel dagelijks. Als het regent wordt vaak een indoorskatebaan bezocht in Breda of Rotterdam. Naast skaten zijn ze ook gek van surfen, wakeboarden en snowboarden. Beau Jelle: “Die sporten hangen voor een groot deel met elkaar samen qua technieken.” Teneré: “Als er geen golven waren, gingen golfsurfers surfen op het land: zo is skateboarden ontstaan.”


De gedateerde staat van het skatepark in Zierikzee was aanleiding om eerst Leefbaar Schouwen-Duiveland en later de hele gemeenteraad warm te maken voor een nieuwe. “Recent is er wel al een en ander opgeknapt aan het skatepark in Zierikzee. Schroeven zijn vastgezet en platen vervangen. Dit park kan nu wel weer een paar jaar vooruit”, aldus Teneré. De behoefte aan een nieuw skatepark blijft echter. Beau Jelle: “Zet er op het eiland ergens nog eentje bij. Dat hoeft niet per se in Zierikzee. In Burgh-Haamstede zou ook goed kunnen. Daar is al niet zoveel voor de jeugd.”


De gemeenteraad heeft ingestemd 300.000 euro vrij te maken voor het nieuwe skatepark, al dan niet in combinatie met een pumptrack, waarvoor vanuit Burgh-Haamstede actie is ondernomen. Teneré, die zich heeft aangesloten bij Leefbaar Schouwen-Duiveland, heeft nog een toekomstdroom: “Ik zie overal urban sportparks opkomen. Zoiets op Schouwen-Duiveland zou geweldig zijn!”

Beau Jelle Tuijnman

Teneré Middelhoek

Deel dit artikel: