Time-out

‘Hoge wedstrijdspanning spreekt mij aan’

91 deelnemende landen, 2889 atleten en 109 wedstrijden in 7 sporten. Afgelopen februari vond in het Chinese Peking het grootste sportevenement ter wereld plaats. We vroegen drie wintersportliefhebbers hoe ze de Olympische Spelen hebben beleefd.

TEKST BARRY HAGE

Lees meer

RICK JENDRUSCH

manager zeil- en surfcentrum brouwersdam

Spreken de Olympische Spelen je aan?

“Ja, ik vind dat altijd geweldig. Een prachtig event. Sporters die er alles voor geven en jaren naartoe trainen en leven.”


Wat heb je gevolgd?

“Ik volgde de sporten die op tijden waren dat ik het kon volgen, zoals skiën, snowboarden, schaatsen... ‘s Ochtends opende ik het sportnieuws en checkte ik de liveblogs. Zo wist ik wat er allemaal gebeurd was.”


Wat heeft je het meeste geboeid?

“Dat vind ik lastig te zeggen. Er waren veel gave dingen, zoals de uitschakelingen van Mikaela Shiffrin. Wat een druk, bizar! Het waren de laatste spelen van Shaun White, net als Ireen Wüst en Sven Kramer... Boeiend was het schaatsen, waarbij de vrouwen megagoed presteerden. De bijzondere skeleton­medaille van Kimberley Bos viel op en de snowboarders deden het ook geweldig!”


Wat vond je de meest bijzondere prestaties?

“Het goud van Irene Schouten op de massa­start vond ik geweldig mooi.”


Welke wintersport trekt je minder?

“Met kunstschaatsen heb ik niks. Super­knap, maar niet boeiend om te kijken.”


Zelf een fanatiek wintersporter?

“Wintersport is echt ge-wel-dig!!! Dat doe ik het liefst. Ik ga graag naar verschillende gebieden om zo de beste condities te vinden en steeds nieuwe gebieden te ontdekken. Ik ski ook naast de piste. Ik probeer zoveel mogelijk te gaan en dat komt meestal neer op vaker dan twee keer per jaar.”


De Spelen in een land als China… kan dat politiek gezien eigenlijk wel?

“Ik neem de sporters niks kwalijk, die trainen vier jaar keihard en verdienen een Spelen. Maar in eerste instantie zou er beter gekeken moeten worden naar waar grote internationale events gehouden worden en wat er in dat land speelt.”

LEON VAN DER WIELEN

WERKLEIDER DE ZUIDHOEK

Spreken de Olympische Spelen je aan?

“Wat mij aanspreekt is de hoge wedstrijdspanning, omdat het evenement maar om de vier jaar is. Verder is het mooi dat alle sporten en landen bij elkaar komen.”


Wat heb je gevolgd?

“Als schaatser kijk en volg ik voornamelijk het schaatsen en shorttrack. Vanwege de tijden kon ik niet altijd alles zien, maar ik kijk het dan later wel terug.


Wat heeft je het meeste geboeid?

“De 1500 meter schaatsen bij zowel de mannen als de dames heb ik goed gevolgd.”


Wat vond je de meest bijzondere prestaties?

“Dat Ireen Wüst weer een gouden plak heeft gewonnen. Ze had al anderhalf jaar niks meer gewonnen. En dat Kimberley Bos een plak won bij skeleton was ook bijzonder knap.”


Welke wintersport trekt je minder?

“Curling!”


Zelf een fanatiek wintersporter?

“Ik schaats nog regelmatig in Breda of in het Duitse Inzell. Verder ski ik graag, maar dat is niet heel veel omdat ik de voorkeur geef aan schaatsen of wielrennen.”


De Spelen in een land als China… kan dat politiek gezien eigenlijk wel?

“Sport en politiek moeten losstaan van elkaar. Helaas is dat niet altijd zo.”

BAS VAN BOVEN

EIGENAAR INTERSPORT ZIeRIKZEE

Spreken de Olympische Spelen je aan?

“Jazeker! Onder normale omstandigheden is het een mooi evenement.”


Wat heb je gevolgd?

“Dat zijn best veel sporten. De verrichtingen van de Nederlanders en dan vooral het schaatsten en shorttrack, omdat daar de medaillekansen het grootste waren. Ook de prestaties van de skiër Maarten Meiners heb ik aandachtig bekeken. In eerste instantie voldeed hij niet aan de hoge eisen van NOC-NSF, maar hij mocht alsnog gaan en behaalde een resultaat onder slechte omstandigheden. Hopelijk geeft het de skisport in ons vlakke landje een impuls. Verder volgde ik dagelijks de belangrijke gebeurtenissen via diverse kanalen.”


Wat heeft je het meeste geboeid?

“Het afscheid van snowboardlegende Shaun White, met uiteindelijk een vierde plaats in de halfpipe als afsluiting van een mooie carrière. Hij heeft deelgenomen aan vijf Olympische Spelen: vier edities op zijn snowboard en een zomerspelen op de skateboard. Hij heeft de snowboardsport naar een hoger plan getild. De uiteindelijke winnaar Ayumu Hirano bedankte hem hiervoor en Shaun kreeg van alle aanwezigen een staande ovatie.”


Wat vond je de meest bijzondere prestaties?

“Ireen Wüst met haar vijfde gouden medaille. Wel gehoopt, niet verwacht. Ook bijzonder was de Jamaicaan B. Alexander die 46e werd op de reuzenslalom bij het alpineskiën. Hij had ruim een minuut meer nodig dan de Olympisch kampioen. Deze man heeft zijn Olympische droom gerealiseerd in een a-typische discipline voor een Jamaicaan. Iedereen kent de film Cool Runnings wel…”


Welke wintersport trekt je minder?

“Zonder twijfel curling. Dat is voor mij hetzelfde als op de camping kijken naar mensen die jeu des boules spelen.”


Zelf een fanatiek wintersporter?

“Ik ben verfend skiër en snowboarder, in het verleden zelfs wedstrijden, waarbij mijn niveau niet echt Olympisch was... In het winterseizoen vind je mij toch zeker drie à vier keer in de Alpen, waarvan één keer als begeleider bij een stichting die wintersportreizen voor mensen met een lichamelijke beperking verzorgt. Een enorm inspannende, maar geweldige week. Het is zeer dankbaar om anderen op deze manier te laten genieten van wintersport.”


De Spelen in een land als China… kan dat politiek gezien eigenlijk wel?

“Ik zou de Spelen liever in een land zien waar niet zoveel vraagtekens bij te zetten zijn.”

Deel dit artikel: