Voorwoord

Barry Hage

Redacteur SD SPORT

info@sdsport.nl

Politiek

Deze editie kent een duidelijk thema: politiek. Je leest onder andere over het initiatief om een nieuw skatepark te realiseren. Daarnaast portretteerden we kandidaat raadsleden van alle negen politieke partijen. Vitaliteit en preventie zijn duidelijk hot issues; zelfs meer dan ooit sinds de corona­pandemie.


Het IJsland-preventiemodel heeft de aandacht van onze gemeente. 24 jaar geleden luidde de noodklok in de eilandstaat vanwege het hoge gebruik van alcohol, tabak en drugs door jongeren. Doel werd een stimulerende en gezonde omgeving te creëren waarin jongeren kunnen opgroeien. Die omgeving bestaat uit school, het gezin, vrijetijdsbesteding en vrienden en leeftijdsgenoten. Het werd een succesformule.


Een groot verschil met IJsland is dat in onze sportkantines vaak alcohol wordt geschonken. Er is bij ons bovendien een lagere leeftijdsgrens waarop je alcohol mag drinken. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse jongeren die veel sporten over het algemeen meer alcohol drinken dan jongeren die minder of niet sporten. “Straks mag dat ook al niet meer!”, hoor ik velen al brommen.


Een ander verschil is dat sportactiviteiten in IJsland worden begeleid door professionals, terwijl wij een enorme vrijwilligerscultuur hebben. Ik volg de KNVB-cursus juniorentrainer. Dat maakt mij natuurlijk geen professional, maar wel een betere begeleider, althans dat denk ik. Clubs en vrijwilligers: investeer in kennis! Budgetten zijn er vanuit het Nationaal Sportakkoord.


Naast IJsland kunnen we leren van het succesvolste land ooit op de Winter­spelen: Noorwegen. Deel van de succesformule is dat ze kiezen voor breedtesport in plaats van het opleiden van enkele talenten. Bij kinderen tot dertien jaar zijn er geen ranglijsten. Het gaat om spelen en genieten, niet om eerste worden. Het leidt ertoe dat 93 procent van de Noorse jeugd aan sport doet. Lees de vorige zin gerust nog eens. Elk land z’n eigen (sport)cultuur natuurlijk, maar over de schutting kijken kan nooit kwaad.

Lees meer