HOE VITAAL ZIJN ONZE

Politici

Het zijn debaters en dossiervreters. Daarnaast hebben ze veelal ook nog een ‘gewone’ job. Kunnen ze dat goed combineren of is het stressvol? Welke rol speelt sport en bewegen in het leven van onze kandidaat-raadsleden? “Het zou gezonder zijn als vergaderingen tot maximaal 23.00 uur zouden duren.”

TEKST GERRIT VAN LOON / BARRY HAGE • BEELD SD SPORT / SANDRA SCHIMMELPENNINK

Peter Legemate, ChristenUnie:

‘Mijn vrouw zegt dat ik eet als een kleuter’

SPORT & BEWEGEN

“Van mijn twaalfde tot twintigste heb ik gevoetbald bij v.v. Mevo. Daarnaast heb ik fanatiek zaalvoetbal gespeeld. Op mijn vijfendertigste werd ik door ploeggenoten gevraagd om in WIK 3 te komen spelen. Tot 2009 heb ik dat gedaan, daarna keerde ik terug naar Zierikzee. Bij MZC speel ik in het Vuufde. Met motto: gang is alles. Ik sta normaliter in de spits. Heb een moyenne van zo’n 9 doelpunten per seizoen. We gaan niet voor het kampioenschap. Gezelligheid is belangrijker. Sinds een jaar of zes ben ik fanatiek gaan hardlopen. Elke week probeer ik 25 kilometer te rennen. Ik woon in het Groeneweegje en train vaak langs het water. Twee jaren achter elkaar rende ik De Kustmarathon. Zwaar hoor. Zeker als je het parcours niet goed kent. Beide keren liep ik hem uit in vijf uur.”


VOEDING

“Ik ben gelukkig getrouwd met mijn vrouw. Zij zet bij ons thuis elke dag een gezonde maaltijd op tafel. Met genoeg fruit en groente. Als we eens pizza eten, zorgt ze ervoor dat we de dag ervoor gezond eten. Ik ben 58 jaar en slik voedingssupplementen. Zo krijg ik extra mangaan binnen. Na het hardlopen neem ik ook vaak een ampul met extra magnesium. Dat heeft mijn lijf gewoon nodig na forse inspanning. Qua eten lust en eet ik alles, maar vol is vol. Als mijn maag ‘genoeg’ zegt, stop ik. Mijn vrouw zegt dat ik eet als een kleuter. Door het hardlopen ben ik de laatste jaren acht kilo afgevallen. Ik ben eigenlijk te mager.”


GEZOND WERK

“Ik werk als akkerbouwer en ondernemer in de verhuur en opslag. Dat is niet meer zo spannend als vroeger. In de winter is het eerste vak weinig intensief, het tweede vak vindt vooral achter een bureau of telefoon plaats. Ik zit veel op mijn werk. Percelen schoon halen gebeurt met gps-gestuurde machines waarvoor je zelf ook amper in beweging hoeft te komen. Mijn sporthorloge, die heeft elke hardloper, geeft gemiddeld elfduizend stappen per dag aan. Ik blijf dus genoeg in beweging.”


VISIE

“De ChristenUnie wil breedtesport stimuleren en wil dat de faciliteiten daarvoor over het eiland zijn verspreid. Alcohol en sport gaan niet samen. Alcohol in sportkantines moet ontmoedigd worden.”

Roy Klop, Leefbaar Schouwen-Duiveland:

Koop lokaal en eet loyaal’

SPORT & BEWEGEN

“Sport hoort bij een actieve en gezonde levens­stijl. Vroeger was ik een fanatieke lange­afstandsloper: heb zeven marathons gelopen, waaronder die van New York. Nu heb ik helaas te weinig tijd en een knieblessure, maar desondanks sport ik regelmatig. Ik tennis, doe een rondje op de racefiets en golf af en toe. Genieten, die balletjes slaan op de tennis- of golfbaan. Heerlijk ook, die grote afstanden fietsen of wandelen op ons prachtige eiland. Zeg nou zelf: Schouwen-Duiveland is toch onvoorstelbaar mooi in alle seizoenen! Sport verbindt. Je ontmoet andere mensen en werkt samen aan een doel. Zo kun je samen trots zijn op het behaalde resultaat. Politiek is het net zo. Met een team mooie doelen bereiken.”


VOEDING

“Ik probeer gevarieerd en vooral vers te eten. Veel fruit en groente, passend bij het seizoen. Dat haal ik niet alleen in de supermarkt, maar ook lokaal., zoals appels bij Houtekamer. We steunen graag lokale ondernemers. De voedselketen kort houden is belangrijk. Koop lokaal en eet loyaal, is een mooie slogan. Ook wij hebben een zondige dag in de week. Op zaterdag eten we makkelijk, zoals friet. Mijn zonen voetballen bij Bruse Boys. Ik geef ze mee dat gezond eten goed is voor hun welzijn vitaliteit.”


GEZOND WERK

“Als Specialist Zakelijke Dienstverlening bij de Volksbank zit ik veel achter de computer. De combi werk, politiek en hobby’s – leider bij Bruse Boys – maakt een druk leven. Door een gezonde dosis ontspanning heb ik daar geen stress van. In mijn vrije tijd beweeg ik genoeg. Ik ben ook veel buiten. Als vrijwilliger bij ’t Opper wandel ik regelmatig met een bewoonster die graag buiten komt.”


VISIE

“Onze inwoners op alle mogelijke manieren stimuleren en faciliteren genoeg te bewegen. Via Schouwen-Duiveland Vitaal, onderwijs, sportclubs en scoutinggroepen. Een gezonde levensstijl is belangrijk voor alle leeftijden. De jeugd betrekken we actief. Zorgen dat er voldoende voorzieningen zijn, zoals speel- en beweegtuinen en sport- en cultuurvoorzieningen. Nummer 14 op onze kandidatenlijst is Rico de Jonge van Stichting ‘Wat Te Doen?!’ Hij houdt zich bezig met bewegen van jongeren in de buitenlucht, zoals skaten. Kortom: sport en beweging zijn belangrijke aandachtspunten!”

Corina van der Vliet-Hart, PvdA:

‘Nog voor het ontbijt ga ik wandelen’

SPORT & BEWEGEN

“Toen het laatst in februari zo stormde en regende, wilde ik maar een kort stukje wandelen. Onze viervoeter Bibi móet immers naar buiten. Maar goed ingepakt en eenmaal onderweg werd het wandelrondje – ondanks het weer — steeds groter. De ochtendwandeling met de hond is voor mij, daar komt niemand in het gezin aan. Nog voor ik ontbijt ga ik naar buiten. Dat is mijn manier van wakker worden, nadenken over wat de dag gaat brengen, een moment om te relativeren én ook van genieten. Zeker in het weekend is het buiten dan nog superstil. Heerlijk! Sommigen maken hun hoofd leeg met het wandelen, maar bij is dat het tegenovergestelde. Een tekst of opdracht ‘maak’ ik onderweg.

Rondjes variëren van 20 minuten tot een uur. Ik zit hier zo bij Plan Tureluur. Ideaal.

Ik werk nu ongeveer twee jaar vanuit huis; eerst in loondienst en sinds vorig jaar als zelfstandige. Dan moet ik opletten dat ik wel voldoende beweeg. De hond gaat vier keer op een dag naar buiten. Moet ik de stad in loop ik liever dan dat ik fiets. In het gezin hebben we de
kinderen altijd gestimuleerd te sporten. Zelf heb ik als kind ooit op atletiek gezeten en deed ik veel aan stijldansen. Heb ook zwangerschapsyoga gedaan. Die ademhalingsoefeningen pas ik nog steeds toe. Bijvoorbeeld voor het slapen gaan.”


VOEDING

“Daar zijn we als gezin steeds bewuster mee bezig. Minder vlees, gevarieerd eten. Frisdrank gebruiken we weinig. Er is altijd fruit in huis.”


GEZOND WERK

“Naast mijn bedrijf leestekening.nl zit ik in Provinciale Staten. Dat is goed te combineren, maar wel allebei zittend werk. Daarom moet ik bewegen! Wandelen dus, maar huishouden is ook een vorm van bewegen. Veel vergaderingen van Provinciale Staten zijn overdag. Vergaderingen die doorgaan tot in de nacht vind ik ongezond. Je wordt moe en denkvermogen gaat achteruit. Gezonde spanning heb ik nodig om goed te werken. Stress ervaar ik alleen als er iets misgaat met de computer. Is mijn iCloud ineens vol!!!”


VISIE

“Iedereen moet gelijke kansen krijgen om vitaal te kunnen leven. Vitaliteit is niet alleen sport, maar ook ontspanning door bijvoorbeeld cultuur. Of door een tekening te maken.”

Deel dit artikel: