HOE VITAAL ZIJN ONZE

Politici

TEKST GERRIT VAN LOON / BARRY HAGE • BEELD SD SPORT / SANDRA SCHIMMELPENNINK

Wim Houtekamer, SGP:

‘Een rustdag draagt bij aan ons welzijn’

SPORT & BEWEGEN

“Elke week probeer ik een keer te voetballen. Dat doen we met een vriendengroep in Bruinisse in de zaal of in Dreischor op het veld. Daarnaast probeer ik wekelijks te squashen met een vriend. En regelmatig wandel ik een ronde over het dorp of met mijn dochter van 3 door de polder van Oosterland. Toen ik jong was voetbalden we nagenoeg elke middag na school en ’s avonds bij het kikkerbadje in Bruinisse.”


VOEDING

“Ik ben niet heel bewust met gezonde voeding bezig, omdat dat al een automatisme is. Ik ben van jongs af aan gewend veel fruit te eten. Als kind van een fruitteler niet onlogisch. Daarnaast eten we best afwisselend en dus regelmatig groenten, maar ook gewoon lekker een keer friet en snacks. En af en toe gaan we om ijs bij Johnny’s Taria in Bruinisse.”


GEZOND WERK

“Ik ben pensioen- en belastingadviseur. Voor mijn hoofd is dat prima, maar lichamelijk is het veel zitten en dus minder gezond. Door regelmatig te sporten of te wandelen is er een goede mix. De politiek is vaak ‘s avonds en kan dus naast mijn werk. Omdat mijn werk best veel is, is het regelmatig wel passen en meten. Stress valt gelukkig mee omdat ik al lang in de politiek en financiële wereld werk. Dus dan ben je al veel gewend. En vanuit het geloof is het heerlijk dat ik al mijn vragen of problemen kan neerleggen in het gebed bij God. Hoe het dan ook gaat, dan weet en vertrouw ik dat het goed is. Maar ook in de meest simpele zaken kun je fouten maken en bid ik daar dagelijks voor dat in alle dingen God mij wil leiden en inzicht en wijsheid wil geven. Dat geeft zo’n rust dat stress niet snel aan de orde is. In al die jaren ben ik daar nog nooit in teleurgesteld door Hem.”


VISIE

“Onze overtuiging is dat een mens het gelukkigst is als de relatie met God en de omgeving goed is. Het is daarom belangrijk dat je mee kan doen in de samenleving, bijvoorbeeld door (vrijwilligers)werk. Maar ook bewegen is een manier om anderen te ontmoeten. We ondersteunen Schouwen-Duiveland Vitaal op verschillende manieren. Dat gaat om goede en duurzame sportvoorzieningen. De ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers. Zij zijn van onschatbare waarde. En de SGP staat voor een wekelijkse rustdag, op zondag. Ook dat draagt bij aan ons welzijn en onze gezondheid.”

Ruud van der Laar, GroenLinks:

‘Sport is geen hobby, maar fysieke noodzaak’

SPORT & BEWEGEN

“Ik ben voorzitter van ZV Onderdak en op maandag geef ik zwemtraining. De dinsdagavond is heilig, want dan waterpolo ik. Sport zie ik als meer dan hobby: het is een fysieke noodzaak. Ik merkte dat mijn hoofd ‘minder’ werd tijdens de lockdown. Wandelen is leuk, maar ik kan er niet mijn hoofd mee leegmaken. Ik heb iets intensievers nodig. Zodra ik in het koude water duik, ben ik alles kwijt en laat alles los. Ja, dat is bijna magisch. Dat heeft te maken met de temperatuur, maar ook met de focus. Onder water is er een andere wereld. Het is ook heel fysiek. Je bent met het water bezig, met naar boven komen. Vroeger heb ik altijd wedstrijd gezwommen: een periode zelfs vijf keer in de week. Dat was in Brabant. Zelden werd ik eerste, maar heb wel veel podiumplaatsen gehaald. Als dertiger ben ik Zierikzee weer begonnen met wedstrijdzwemmen. Daarna ging ik waterpoloën. Surfen heb ik ook veel gedaan. Zelfs in de winter: handschoenen aan, muts op en het water op. Deed ik mee aan snertraces.”


VOEDING

“We eten veel biologisch. Mijn vrouw is daar
nog nadrukkelijker mee bezig dan ik. Ik heb er veel over meegekregen tijdens mijn studie in Wageningen. Vanuit mijn werk als arbo- en milieu­adviseur ben ik ook bezig met toxicologie en weet dus best wat over pesticiden. Verder speelt het dierenwelzijn en het beheer van de aarde mee. We hebben ook een moestuin waarvan we eten.”


GEZOND WERK

“Als Arbo- en milieuadviseur heb ik geen kantoorbaan. Ik kom bij allerlei bedrijven, organisaties en instellingen, van Groningen tot Roermond. Ik ben dus veel op pad. Het is geen makkelijke job met al die wetgeving en metingen die er zijn. Ik ervaar het als ongezond als ik met iets bezig ben en ondertussen denk aan iets anders wat ik zou moeten doen. Dat is helaas meer regel dan uitzondering, want er zijn niet veel mensen die het werk wat ik doe ook. Politiek beschouw ik als hobby. Die insteek maakt het meteen al minder stressvol. Ik zet mij er hard voor in, maar uiteindelijk kan ik dat goed relativeren, ook als iets niet lukt.”


VISIE

“Met vitaliteit zijn we de afgelopen vier jaar al volop bezig geweest. Het stond voorop in ons verkiezingsprogramma. We onderschrijven Schouwen-Duiveland Vitaal volmondig!”

Margo Lemsom, VVD:

‘Ik dans nu alleen nog op feestjes’

SPORT & BEWEGEN

“Ik was vroeger een stoere meid. Zo’n paardenmeid. Ik zat, in Vlaardingen nog, ook op karate. Op mijn vijftiende jaar ben ik naar Schouwen-Duiveland gekomen. In Kerkwerve, mijn huidige woonplaats, heb ik op volleybal gezeten. Vooral voor het gezellige aspect. Ik heb vroeger ook gesquasht en gedanst. Nu dans ik alleen nog op feestjes. Momenteel sport ik niet. Gelukkig heb ik twee Berners die verplicht meerdere malen per dag uitgelaten worden. Steek ik de straat over, zit ik in het bos van Van Langeraad. Als ik wil, loop ik dat met de honden rond in anderhalf uur. Of ik pak een kwartiertje.”


VOEDING

“De afgelopen tien jaar zijn we bewuster geworden. Aten we voorheen weleens twee tartaartjes van 80 gram de stuk, nu houden we het bij één. Wij hebben een tweeling die hier erg mee bezig is. Toen de kinderen vroeger eens weg waren, zeiden mijn man en ik: zullen we stiekem een patatje halen? Nu eten we vaker vegetarisch en biologische producten. Ik moet uitkijken dat ik geen chocolade koop. Ligt dat toch in huis, dan niet voor lang. Minderen met suikers blijft lastig.”


GEZOND WERK

“Ik zit te veel. Op drukke dagen tot wel zestien uur. Mijn werkzaamheden bestaan uit radiomaken en het voorbereiden en sluiten van huwelijken. Ik ben buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Tijdens de ceremonie sta ik. Dat is maar een uurtje. De voorbereidende fase, leren kennen van het bruidspaar, betekent vaak zittend luisteren en bellen. Mijn radio- en raadswerk is ook vooral zittend. Niet echt gezond, diezelfde houding constant. Het helpt dat ik altijd mijn dieren heb die aandacht vragen. Daardoor kan ik even iets anders doen. Werkstress ervaar ik niet echt. Wel gezonde spanning. Ik wil beslagen ten ijs komen en overal benodigde informatie inwinnen. Ontspannen doe ik met ons wekelijkse radio­programma De Ochtendmix, een goed boek en tijdens het Netflixen.”


VISIE

“De VVD is voorstander van het faciliteren van kleine en grote sportevenementen op ons eiland. Bied de ruimte en de mogelijkheden die we hebben. Grote mountainbike-tochten of loopevenementen bijvoorbeeld. Ik kijk soms jaloers naar de Vierdaagse van Nijmegen.”

Deel dit artikel: