Bewegingen

Symposium SD Vitaal

SD Vitaal organiseerde 14 december het event ‘Fit en Vitaal Ouder Worden’

OldStars voetbal

Wandelvoetbal heet voortaan OldStars voetbal.

Column Lijf & Leed

Op supermarktsafari met voedingsdeskundige Coriene Lodder

Column SportZeeland

Patrick Vader: sportvereniging als oplossing voor ons zorgprobleem?

Verantwoord alchoholschenken

Leer als club / barvrijwilliger verantwoord alcohol te schenken

Column SportZeeland

Patrick Vader: sportvereniging als oplossing voor ons zorgprobleem?

Event

Symposium Vitaal Ouder worden

Op donderdag 14 december organiseerde Schouwen-Duiveland Vitaal het evenement ‘Fit en Vitaal Ouder Worden’ in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. Er was een vitaliteitsmarkt en aansluitend een avondprogramma met diverse sprekers, waaronder Olympisch volleybalkampioen Bas van de Goor (foto).


Het event was volledig gewijd aan het bevorderen van welzijn en vitaliteit. Het programma was gericht op het ondersteunen van een gezonde levensstijl met een specifieke focus op het ouder worden en het versterken van fysieke, mentale en emotionele gezondheid.


Vitaliteitsmarkt

Om 16.00 uur werd het event geopend met een vitaliteitsmarkt, waar je een scala aan stands vond van lokale organisaties die informatie gaven over allerlei onderwerpen met betrekking tot vitaliteit, zoals gezonde voeding, leefstijl, valpreventie en aangepast sporten voor ouderen. De markt duurde tot 18.00 uur en was zonder aanmelding vrij toegankelijk.


Avondprogramma

Om 19.00 uur was de aftrap van het avondprogramma met drie inspirerende sprekers die zowel lokale als landelijke bekendheid genieten.

Ronald van Dongen uit Dreischor – vanuit de gemeente actief geweest bij het opzetten van SD Vitaal – vertelde over zijn herstel na een ernstige ziekte. Door het verbeteren van zijn leefstijl heeft hij zijn belastbaarheid proberen op te bouwen. Een aangrijpend verhaal met mooie voorbeelden over hoe je zelf kan werken aan het terugvinden van je vitaliteit.


Olympisch kampioen

Bas van de Goor was jarenlang een bekend gezicht in de volleybalwereld. Olympisch kampioen geworden in 1996 kreeg hij in 2003 te maken met suikerziekte type 1. Hij zag dat sporten een positieve invloed had op zijn suikerwaarden. Dit was voor hem de trigger om zijn foundation op te zetten met als doel mensen met diabetes aan het sporten en bewegen te krijgen. Hij nam de toehoorders mee in het verhaal hoe je met diabetes zelf kan werken aan het fitter en vitaler worden.


Jaap Jongbloed

Derde spreker was Jaap Jongbloed, bekend van diverse tv-programma’s. Jongbloed heeft een passie voor gezond ouder worden. Hij legde uit waarom hij een quote van Erik Scherder zo pakkend vindt: blijf moeite doen, daag jezelf uit! Zijn uitdaging is op zoek te gaan naar manieren om lekker lang gezond te blijven en toch volop te genieten. Hij ging ook in op de balans tussen verstand en vertier.


Netwerken

Na de presentaties was er een interactieve paneldiscussie met de mogelijkheid vragen te stellen of uitleg te krijgen. Ook was er gelegenheid om te netwerken.

Voetbal

Nieuwe impuls voor OldStars voetbal

Wandelvoetbal heet voortaan OldStars voetbal. Met de nieuwe naam wordt gehoopt een grotere doelgroep aan te spreken. De regels blijven hetzelfde: niet rennen en geen slidings, hoge ballen of fysiek contact. Op zaterdag 25 november gaven FC de Westhoek en s.v. MZC’11 gezamenlijk een demonstratietraining op sportpark Den Hogen Blok in Zierikzee om OldStars voetbal te promoten.


Hans Verkaart (oud-speler van v.v. Zierikzee) doet sinds mei 2023 mee bij s.v. MZC’11. “Ik werd gevraagd eens mee te doen, maar ik hield het afhankelijk af. Ik dacht: walking football, is dat wel iets voor mij? Ik loop nog af en toe hard en bovendien heb ik vroeger gevoetbald en dan ren je. Toch heb ik uiteindelijk een keer meegedaan en ik was meteen verkocht. Ik vond het echt hartstikke leuk.”


Athletic Skills Model

Hans is zo enthousiast dat hij de opstartcursus OldStars volgde in Culemborg. “Daar zat van alles: tennis, voetbal, jeu-de-boules, hockey… OldStars richt zich op meer dan alleen voetbal. Kern is dat je op oudere leeftijd in beweging blijft met iets wat je leuk vindt.” De cursus richtte zich onder andere op het verantwoord aanbieden van spelvormen volgens het Athletic Skills Model (ASM). Dit betekent dat er aandacht is voor veelzijdig bewegen met een goede warming-up met balans- en strekoefeningen. Daarna volgt een partijspel.


60-plussers

Doel van OldStars is om – in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds – 60-plussers in beweging te krijgen. Naast de gezondheidswinst is er ook een ander doel: de oudere senioren hebben iets om naar uit te kijken en van na te genieten.

Al een handvol jaren is er wandelvoetbal bij FC de Westhoek (zondagmorgen), terwijl er sinds vorig seizoen ook bij s.v. MZC’11 (vrijdagavond) een groep actief is. Tijdens de officiële kick-off op 25 november waren er zestien deelnemers. “Daar is sowieso een extra lid uit voortgekomen voor MZC. De groep moet nog wat groter, zodat het ook door kan gaan als er een paar niet zijn. Ik ga zeker nog wat oud-teamgenoten van vroeger benaderen om ze over de drempel te krijgen.”

Inmiddels is het OldStars voetbal eilandelijk breed gepromoot. “Bij alle clubs op het eiland is het OldStars voetbal gepromoot om het in hun eigen kernen te ontwikkelen. Ik hoorde positieve berichten vanuit SKNWK en SV Duiveland om er wat mee te gaan doen”, is Hans optimistisch.


Interesse in OldStars voetbal?

• André Kort (s.v. MZC’11): apkort122@gmail.com

• Nico Kind (FC de Westhoek): seniorencommissie@fcdewesthoek.nl

Lijf & Leed

Op supermarktsafari

Column

Sportvereniging als oplossing voor ons zorgprobleem?

Tijdens een onlangs gehouden landelijk sportdebat met de mogelijke nieuwe sportwoordvoerders van het nieuwe kabinet, stond het functioneren van sportverenigingen centraal. Belangrijke vragen waren: wat is er nodig om de huidige verenigingen te ondersteunen in hun functioneren? Hoe zouden we dit het beste kunnen doen? Hoe houden we de sportaccommodaties beter op peil en zorgen we ervoor dat ze beter worden gebruikt? Hoe kan de sportsector bijdragen aan het reduceren van de zorgkosten en het verlagen van de werkdruk in de zorgsector.


Allemaal kansen om ons als sportverenigingen naar voren te schuiven… Echter het signaal dat wij als SportZeeland maar al te vaak horen, is dat de sportverenigingen moeite hebben met het vinden van bestuursleden, organisatorische vrijwilligers en train(st)ers. De vraag stellen is hem beantwoorden. Als bovenstaande allemaal van de sportsector wordt gevraagd, dan zullen we ze ook écht moeten gaan helpen.


In het debat zijn suggesties meegegeven aan de sportwoordvoerders, waarvan we hopen dat deze voorstellen worden meegenomen in het aanstaande coalitieakkoord. Er is onder andere gepleit voor minder rompslomp in de wet- en regelgeving. Meer hulp vanuit de overheid bij moeilijke vraagstukken. Extra subsidies vanuit onder andere de zorgsector om in professionals te kunnen investeren die de verbinding maken vanuit de sport met de zorg. Investeren in professionele hulp vanuit de gemeente om meer inwoners in beweging te houden. Zorg ervoor dat we het leuk houden met elkaar en dat we zorgen voor een uitdagend en veilig sport- en beweegklimaat in onze gemeentes. Wie neemt hiertoe initiatief?


Patrick Vader

SportZeeland

Preventie

Verantwoord alcoholschenken

SD Vitaal

Jaco Vleeshouwer nieuwe regisseur Schouwen-Duiveland Vitaal

Jaco Vleeshouwer is aangesteld als nieuwe regisseur van het gemeentelijk plan Schouwen-Duiveland Vitaal. Sinds begin november vervult hij deze functie voor 20 uur per week. Even een snelle eerste kennismaking.


Onlangs nam Jaco afscheid bij ‘zijn’ fysiotherapiepraktijk Fysant in Zierikzee. De scepter had hij daar al eerder overgedragen aan Job Leeuwangh.

Jaco gaat als regisseur het vitaliteitsbeleid van de gemeente begeleiden. “Dat betekent met name regie voeren over het plan Schouwen-Duiveland Vitaal: taken coördineren, stimuleren, verbinden en organiseren. Daarnaast ga ik de buurtsportcoaches aansturen.”

De fysiotherapeut heeft net een behoorlijk drukke inwerkperiode achter de rug. “Het was heel leuk, maar ook druk. Ik heb me goed moeten inlezen over alle onderdelen van het vitaliteitsplan. Ook heb ik veel kennismakingssessies met de verschillende deelnemers en partijen gehad. Ik zie ernaar uit straks ‘het veld’ in te gaan om contacten te leggen en uitleg te geven aan potentiële nieuwe deelnemers van dit mooie ambitieuze plan.”


Sportachtergrond

Maar waarom is juist hij dé geschikte persoon voor deze functie, zo vragen we hem. “Dat is moeilijk van jezelf te zeggen, maar ik denk dat mijn voordeel is dat ik binnen mijn werk als fysiotherapeut met name met leefstijl en vitaliteit heb gewerkt. Denk aan de Nationale Diabetes Challenge en de Zeeuwse Leefstijlroute. Daarnaast ken ik door mijn sportachtergrond – handbal en tennis – veel mensen uit de sportwereld. Bovendien is het denk ik een voordeel dat ik als inwoner van Schouwen-Duiveland de mentaliteit hier goed ken.”


Samenwerken

Jaco neemt het estafettestokje over van Ronald van Dongen, die op de achtergrond wel betrokken blijft als vraagbaak en richting sportorganisaties als NOC*NSF en SportZeeland de contacten zal onderhouden.

Als vitaliteitsregisseur zal Jaco samenwerken met de gemeentelijke beleidsmedewerkers binnen het sociaal domein, welzijn, preventie, gezondheid en sport. “Extern werk ik samen met de buurtsportcoaches van het SMWO en alle partijen die participeren in SD Vitaal, zoals scholen, sportverenigingen, dorps- en wijkraden.”

Tot slot zegt Jaco: “Er ligt een heel mooi programma dat al twee jaar loopt, maar ook nog steeds in ontwikkeling is en daar waar nodig wordt aangevuld wordt met actuele onderdelen. Natuurlijk geef je altijd eigen invulling aan een project, maar dat zal dan met name te maken hebben met accenten binnen het programma.”
Zoals? “Een rookvrije generatie!”

Coriene Lodder & Carel Schott 

Eigenaren Schott & Co; een landelijk opererend opleidings-instituut op het gebied van leefstijl, sport en vitaliteit


info@schottenco.nl

“Er ligt een mooi en ambitieus plan