Triatlon

zierikzees duo doet mee aan kika extreme

Halve triatlon voor goede doel

Lees meer

Nee, veel ervaring met triatlons hebben ze niet. Toch gaan Stijn Ravia en Rafaël van Vossen uit Zierikzee een bijzondere uitdaging aan. Op 19 oktober 2024 doet het duo mee aan de Ironman 70.3 in Cascais in Portugal. Doel is geld op te halen voor Stichting Kinderen Kankervrij (Kika). “Iedereen verdient een kans om een mooi en gezond leven te kunnen leiden. Hier zetten wij ons keihard voor in!”

TEKST BARRY HAGE • BEELD KEES & HERMAN BIN

Jullie gaan de Ironman 70.3 doen, wat zijn daarbij de afstanden?

Stijn: “Dat is 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21 kilometer hardlopen. Het is de helft van een hele triatlon. Het fietsen gaat een stuk door de bergen en ook de loopafstand kent de nodige hoogtemeters. Een extra uitdaging dus!”


Jullie hebben nog niet veel ervaring met triatlons toch?

Rafaël: “Wij hebben nog geen halve triatlons gedaan. Onze eerste ervaring met deze sport was de 1/8e triatlon in Zierikzee, afgelopen september.”


De fysieke uitdaging is straks dus erg groot.

Stijn: “Zeker. Vooral het zwemmen, aangezien dit een erg technische en lastige sport is. En uiteraard wordt het vervolg na het zwemmen ook erg zwaar. We moeten onze energie goed gaan verdelen!”

Rafaël:“Het straks volhouden, is de eerste uitdaging, maar het zit in onze aard om competitief te zijn dus ik denk dat wij na heel wat training toch ook wel voor een goede tijd willen gaan.”


Worden jullie begeleid? Hoe bepaal je je trainingsschema’s?

Rafaël: “Op vrijdagavond hebben wij zwemtraining van Erwin Schell via AV Delta Sport. Op dinsdag doen wij mee aan de baantraining van de atletiekvereniging. Wij krijgen dus ook begeleiding in het lopen.”

Stijn: “Maar ik op dit moment moet ik nog even rust houden vanwege een blessure. Vanuit mijn opleiding fysiotherapie vind ik het erg leuk mij te verdiepen in trainingsschema’s.”


Hoe vaak trainen jullie nu en zal dat later opgevoerd worden?

Rafaël:“We trainen zo’n zeven keer per week en dit zal later opgevoerd worden naar wat meer. Verder zal de intensiteit van de trainingen richting het evenement gaan toenemen.”

Rafaël:“Wij zullen meerdere keren per dag gaan trainen en doen dit op dit moment al met enige regelmaat.”


Wanneer zijn jullie begonnen met hardlopen, zwemmen en/of fietsen?

Stijn: “De laatste jaren was hardlopen een middel om fit te blijven tijdens de zomerstop van het voetbal. Eerlijk gezegd was dit nooit onze grootste hobby... Vanaf deze zomer hebben wij beide hardlopen erg serieus opgepakt en zijn het ook heel leuk gaan vinden.”

Rafaël: “Afgelopen juni begonnen we met zwemmen. In eerste instantie was het lastig om überhaupt één baantje van 25 meter te zwemmen. Maar uiteindelijk hebben wij beide 500 meter in een prima tijd gezwommen bij de 1/8e triatlon in Zierikzee. Het fietsen hebben wij voor de triatlon in Zierikzee te weinig geoefend. Hiermee zijn wij sinds oktober wat serieuzer bezig.”


Jullie voetballen beide nog steeds?

Rafaël:“Ik keep bij het 3e team van MZC’11 en in een zaalvoetbalteam.”

Stijn: “Sinds een jaar ben ik gestopt met voetballen vanwege twee operaties aan m’n knie.”


Jullie studeren. Heeft het ‘student-zijn’ invloed op het sporten?

Stijn: “Ja, want in drukkere weken op school is het voor ons lastig alles goed te plannen. De wekker staat bijna altijd om 6.00 à 7.00 uur in de ochtend om te gaan sporten of om aan school te kunnen werken.”

Rafaël: “Het zijn volle dagen, maar we halen er erg veel voldoening uit.”

We trainen zo’n zeven keer per week en dit zal later opgevoerd worden naar wat meer”

Op jullie geldinzamelingspagina van Kika Extreme zeggen jullie de ziekte van dichtbij meegemaakt te hebben.

Stijn: “Rondom onze familie hebben we beide deze ziekte helaas al een aantal keer moeten meemaken. Helaas ook meerdere keren met een slechte afloop. Het geeft extra motivatie om dit evenement voor deze personen te doen.”

Rafaël:“Tijdens een stageperiode voor mijn studie aan de Pabo in Vlissingen heb ik een aantal jaar geleden te maken gehad met een meisje dat kanker had. Ik maakte van dichtbij mee wat dat deed met de familie, school en de kinderen in de klas. Ik moest gelijk aan die situatie denken toen dit evenement voorbijkwam.”

Stijn: “Iedereen verdient een kans om een mooi en gezond leven te kunnen leiden. Hier zetten wij ons keihard voor in!”


Naast de fysieke uitdaging is er een financiële uitdaging. Wat is het streefbedrag?

Stijn: “Het streefbedrag is per persoon 5.000 euro. In totaal willen wij 10.000 euro ophalen. Wij zouden het enorm waarderen als mensen ons willen sponsoren!”


Wie kwam met het idee hieraan mee te doen?

Stijn:“Dat was ik. Ik had al een keer eerder gekeken naar deze uitdaging, maar door knieproblemen werd het eerder nooit concreet. Toen deze kans zich voordeed, twijfelden we geen van beide en zeiden tegen elkaar: ‘dit moeten we samen gaan doen’.”


En dus wacht Portugal.

Stijn: “Er waren ook een aantal evenementen in Nederland, maar we wilden het gelijk goed aanpakken en gaan voor een avontuur in het buitenland. De triatlon in Zierikzee heeft ons een beetje verslaafd gemaakt. We vinden het ontzettend leuk deze sport te blijven doen. Dit is nog maar het begin!”


Welke mooie support en positieve reacties hebben jullie tot nu al mogen ervaren?

Stijn: “Goh, waar moeten we beginnen? Dat waren er zoveel. Zeker in onze persoonlijke kring heeft het al veel reacties opgeleverd, maar er hebben ook veel mensen gedoneerd die wij niet persoonlijk kennen.”

Rafaël:“Ze doneren en laten ook mooie reacties achter op de website. Heel leuk om te zien!”


Team Zierikzee voor Kika ondersteunen? Ga naar www.kikaextreme.nl/team-zierikzee-voor-kika

Deel dit artikel: