Gezondheid

Hanneke en Jacques Euser volgen personal trainingen

‘Het verrijkt ons leven’

Lees meer

Dagelijks wandelen en fietsen en regelmatig tuinieren. Hanneke (67) en Jacques Euser (70) uit Schudde-beurs dachten goed bezig te zijn. Eyeopener was een artikel van Erik Scherder, hoogleraar neuro-psychologie. “Die zei dat veel ouderen denken goed bezig te zijn door te wandelen en te fietsen, maar dat ze juist krachttraining nodig hebben. Het kwam een-op-een overeen met ons verhaal.” Een jaar geleden klopte het echtpaar aan bij personal trainer Victor de Vries van Fit4Life Coaching.

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Hanneke en Jacques Euser groeien op in Zwijndrecht. Vanwege zijn werk belanden ze in 1995 in Vlissingen. Jacques is dan partner bij het grote internationale accountantskantoor KPMG. Uitdagend en spannend werk, maar niet bepaald gezond. Jacques: “Het was topsport. Werkweken van 60 tot 80 uur, altijd gefocust zijn en werken aan meerdere dossiers tegelijk. Praten op het topniveau van het bedrijfsleven. Er werd veel van mij verwacht. Ik ben stress­bestendig, maar naarmate ik ouder werd, werd het lichamelijk zwaarder. Ik zat veel in het buitenland en had steeds meer tijd nodig te herstellen van een jetlag. Het was bovendien een zittend beroep met veel diners, hotels en overnachtingen. Allemaal niet het beste voor het lichaam.”


Switch

Zowel Jacques als Hanneke maken rond hun vijftigste levensjaar een switch qua werk. In 2005 stopt hij als partner. “Het werk veranderde, mede door de toenemende regelgeving, waardoor het plezier verdween. Ik voelde mij beknot in de uitvoering van mijn taken en had het niet meer naar mijn zin. En ik werd er niet plezieriger op voor mijn gezin…”


In 2006 start hij als zelfstandige een adviespraktijk op het gebied van bedrijfsovernames en financiën. Hij voelt zich als een vis in het water, is ontspannen en krijgt meer oog voor z’n omgeving. Hanneke: “Al na een half jaar zei zijn moeder dat Jacques wel tien jaar jonger leek. En dat was ook zo! Puur door het andere werk.”


Op 50-jarige leeftijd stopt Hanneke als basisschooljuf en legt zich toe op holistische massage. “Ik geloof dat lichaam en geest samenwerken. Als iemand ergens last heeft, wil ik zoeken naar wat er meer achter zit en wat je eraan kunt doen.” Bewegen, gezondheid en voeding hebben altijd al de interesse van Hanneke gehad. Dat werd nog eens versterkt toen ze borstkanker kreeg. “Ik wilde er per se sterker uitkomen. Na die periode ben ik doorgegaan met consequent een uur per dag te bewegen. Jacques ging hierin mee, zeker toen hij in 2020 met pensioen ging. Wandelen, fietsen, tuinieren en we hadden een crosstrainer en mini-trampoline. Ik dacht dat we goed bezig waren, totdat ik dat artikel van Scherder las.”

“Ik hoor velen in mijn omgeving zeggen: ach ja, we worden ouder. Maar je kunt juist nog zoveel doen om langer vitaal te blijven

Stabiliteit

Krachttraining ontbreekt in het beweeg­arsenaal van de Eusers, terwijl dat juist zo belangrijk is bij senioren. Afnemende spierkracht zorgt voor afnemende stabiliteit, zo schetst Scherder. Het roept bij Hanneke meteen herkenning op: “Ik stapte net iets moeizamer op de fiets, kwam moeilijker uit m’n bed en was net wat onzekerder op de trap. Ik hoor velen in mijn omgeving zeggen: ach ja, we worden ouder. Maar je kunt juist nog zoveel doen om langer vitaal te blijven. Iemand die last van z’n knie heeft, neigt stil te gaan zitten, waardoor alles juist zwakker wordt. Je belandt in een vicieuze cirkel.”


Om de spierkracht te trainen, schakelen ze personal trainer Victor de Vries van Fit4Life Coaching in. Hanneke: “Goede begeleiding is cruciaal. Train je je spieren niet op de goede manier, krijg je blessures.” Met Victor komen ze tot drie doelen: betere stabiliteit, mobiliteit en conditie. Voor Jacques is er nog een extra motivatie. “Mijn vader liep al op vroege leeftijd krom. Die neiging heb ik ook. Volgens Victor kon ik dit voorkomen middels trainingen. Bovendien zijn we in 2019 in Schuddebeurs komen wonen om lekker in de tuin bezig te kunnen zijn. Dat willen we zolang mogelijk vol kunnen houden, dus dan moet je daarvoor wel de randvoorwaarden creëren.”


Pittig begin

Oktober 2022 begint het echtpaar met liefst twee trainingen in de week bij Victor. De duotraining van een uur valt vooral Hanneke in het begin zwaar. “Ik zou dat varkentje wel even wassen, maar dat viel vies tegen. Ik dacht soms ‘o jee, we moeten weer’. Ik had daarom ook een contract voor een half jaar getekend, want dan móest ik wel gaan.”


Dat ze samen gaan, helpt eveneens, legt Hanneke uit. “Het is niet alleen gezelliger, maar de onderlinge competitie die we hebben stimuleert ook. Jacques is het meest fanatiek. Die staat dinsdagmorgen op en zegt: ‘ha, leuk, weer sporten’. Ik moet een drempel over, maar zodra ik begin is het over.”


Ongeluk

Over het resultaat van de trainingen zijn ze beide zeer tevreden. Jacques ervaart al na een paar maanden dat hij sterker is. “We begonnen begin oktober, maar eind november werd ik op mijn fiets – onderweg naar Victor – door een auto aangereden. Ik had zwaargekneusde ribben, maar toen ik na een paar maanden weer begon met de trainingen pakte ik het heel snel weer op. De eerste maanden hadden dus al gezorgd voor een goede basisconditie.”

“Ik zie Jacques niet meer kromlopen zoals zijn vader deed”

Resultaten

Hanneke: “Het allergrootste effect is dat ik weer op de fiets stap als vijftien jaar geleden. Ik stap weer fris uit mijn bed en loop makkelijker de trap op en af. Boodschappen sjouwen is makkelijker. Dat zit hem vooral in kracht en sterkere rompspieren.”

Jacques sluit zich aan bij de positieve feedback: “Er wordt getraind op dingen goed tillen en dat is inmiddels een automatisme geworden. In de tuin ben ik veel bezig met bomen kappen, stammen sjouwen en hout kloven. Voorheen zou ik na zo’n dag spierpijn hebben, maar nu niet meer. Ik voel me fitter en vitaler. Ja, het verrijkt ons leven!”

“En ik zie hem niet meer kromlopen zoals zijn vader deed”, voegt Hanneke toe.


Opbouw

Over de inbreng van hun personal trainer zijn ze dan ook zeer lovend. Ze roemen Victors kundigheid en enthousiasme. Jacques: “Hij bouwt het goed op en monitort alles. Het gaat hem in eerste instantie om de juiste techniek. Daarna wordt het pas uitgebouwd en komt de lat hoger te liggen. We worden steeds weer uitgedaagd, maar wel op een ongedwongen manier.”


Een half jaar trainen Jacques en Hanneke twee keer in de week bij Fit4Life Coaching in Zierikzee. Daarna schakelen ze over naar één keer in de week bij Victor en twee keer in de week in de eigen gym in Schuddebeurs. Deze is uitgebreid met onder andere dumbbells en een trainingsbank. Ze erkennen dat personal training een financiële investering vergt, maar geven aan dat er vele mogelijkheden zijn. Hanneke: “Je kunt ook een paar lessen doen, zodat je weet hoe het moet. Er zijn veel krachtoefeningen die je zonder materialen kunt doen. En als je toch een paar gewichten aanschaft, kun je nog zoveel meer doen.”


Het scheelt natuurlijk ook om niet individueel, maar in groepsverband te sporten. Jacques: “Of kies voor één keer in de twee weken in plaats van elke week. Dan bouw je toch een ritme op en kun je thuis het verder onderhouden.”

Met hun nieuwe levensstijl heeft het echtpaar inmiddels ook anderen geënthousias­meerd. Hanneke: “Twee vriendinnen zijn naar aanleiding van mijn verhaal medisch fitness gaan doen.”

Deel dit artikel: