Preventie

CLUBS, kom in actie

Ga voor een rookvrije sportclub

Lees meer

Op 1 januari 2025 zijn verenigingen verplicht hun sportterrein rookvrij te maken. Schouwen-Duiveland Vitaal moedigt verenigingen echter al in 2024 er werk van te maken en staat klaar om daarbij te helpen.

TEKST BARRY HAGE • BEELD KNVB

Schouwen-Duiveland Vitaal staat achter de Rookvrije Generatie, een initiatief van de Hartstichting, Longfonds en KWF Kankerbestrijding. Doel is kinderen niet met roken te laten beginnen, met als uiteindelijke hoofddoel dat niemand meer rookt in 2040.


Zien roken...

Belangrijke maatregel om dat te bereiken is plekken waar kinderen sporten en spelen, rookvrij te maken. Wethouder Ankie Smit: “Zien roken, doet roken. We weten dat roken veel schade toebrengt. Als gemeente vinden wij het daarom belangrijk dat kinderen opgroeien in een omgeving waar roken niet normaal is.”


Clubs, kom in actie

Schouwen-Duiveland Vitaal staat klaar om verenigingen te helpen. Ruud Mesu van TeamFit geeft gratis advies over gezondheid op sportclubs, inclusief hoe je ze rookvrij maakt. Jaco Vleeshouwer (regisseur SD Vitaal): “Wacht niet tot 2025. Maak je sportclub nu al rookvrij en help mee aan een gezondere toekomst voor kinderen.”


In 2022 is de gemeente al begonnen met het rookvrij maken van sportverenigingen. HSD en AV Delta Sport zijn helemaal rookvrij. Het gebied rondom sportcentrum LACO in Zierikzee is ook helemaal rookvrij. Sommige voetbalclubs, zoals s.v. MZC’11, SKNWK en Bruse Boys, zijn deels rookvrij. Dat wil zeggen dat in de tijd dat er jeugd voetbalt er niet gerookt mag worden.


Ankie Smit trekt het rookvrij maken breder dan alleen sportverenigingen. “Als gemeente kijken we naar het rookvrij maken van de omgeving van dorpshuizen. Nu wordt vaak bij de voordeur gerookt en moet je door een walm naar binnen.”


Voor meer informatie: www.sdvitaal.nl

Individuele hulp bij stoppen met roken

De periode van goede voornemens komt er weer aan. Stoppen met roken is vaak een pittige uitdaging. Ondersteuning van een coach vergroot de stopkans aanzienlijk. Erna Bakker, eigenaar van d’isBalans uit Ouwerkerk, volgde recent de opleiding tot stoppen-met-roken-coach.


“Stoppen met roken is een stressvol proces”, zo weet Erna Bakker. En dat terwijl stress uitgerekend een van de belangrijkste oorzaken van een mislukte stoppoging is. “Zelfs als iemand na maanden weer in een stressvolle situatie terechtkomt, kan de neiging om te roken weer opkomen omdat de associatie tussen roken en stresssituaties zo sterk was.”


Maar hoe kom je uit zo’n vicieuze cirkel? “Als je bekend bent met wat voor jou moeilijk situaties zijn, kun je je daar op voorbereiden en heb je een plan gereed ermee om te gaan. Zonder naar het roken te grijpen.” Tijdens de trainingsdagen bij Medipro in Nijmegen deed Erna een opvallend nieuw inzicht op. “Deelname aan een coachingstraject vergroot de stopkans aanzienlijk: zo heeft men tot wel tien keer meer kans om succesvol te stoppen.”


Routine

De grootste worsteling bij het stoppen met roken is volgens haar gek genoeg niet zozeer de nicotineverslaving. “De nicotine is na ongeveer twee dagen uit je lichaam verdwenen. Veel moeilijker is het om van de routine af te komen. Het sigaretje na het eten, buiten met collega’s of tijdens een drankje na het sporten. Dus daarop ligt de focus tijdens het drie maanden durende begeleidingstraject.”


Sommige rokers spreken over betutteling door bijvoorbeeld rookvrije zones in te stellen. Erna: “Als je rookt, rook je nooit alleen. Je brengt een ander schade toe. Om rookvrij te kunnen opgroeien is het nodig dat alle generaties stoppen met roken, zodat jonge kinderen nooit meer in aanraking komen met de schadelijke gevolgen van het roken. Of dit nu eerste-, tweede- of derdehands roken is. Derdehands is bijvoorbeeld als ouders buiten roken, kinderen toch in in aanraking komen met de schadelijke stoffen. Die worden na het roken ongemerkt mee naar binnen genomen. Vooral baby’s en kleine kinderen lopen het risico deze derdehands rook binnen te krijgen, terwijl ouders juist het gevoel hebben dat ze bewust en voorzichtig omgaan met roken. Het kan een oorontsteking bij baby’s veroorzaken, ondanks dat de ouders de handen wassen en hun jas weghangen.”


Vapegeneratie

Hoe kijkt Erna aan tegen de vapende nieuwe generatie? “De tabaksindustrie richt zich met vapes op de jeugd. Door zoete smaakjes toe te voegen, willen ze jongeren aan het vapen krijgen. De vape is extreem verslavend en kan zelfs meer nicotine bevatten dan een heel pakje sigaretten. In vapes zit vaak nicotinezout dat niet scherp in de keel is en sneller in de hersenen komt en zo de verslaving in de hand werkt.”


Vapen is dus niet minder ongezond dan roken. “Het is gewoon een nieuwe lobby van de tabaksindustrie! Vapen is net als sigaretten, verslavend door de nicotine en men lurkt vaak meer aan een vape, sommigen wel de hele dag door. Vapen veroorzaakt irritatie en beschadiging aan de luchtwegen. Het is slecht voor je gebit en de ontwikkeling van de hersenen. Je kunt hartkloppingen krijgen en er is een verhoogde kans op kanker en longziekten.” De overheid verbeidt per 1 januari 2024 eindelijk vapes en e-sigaretten met een smaakje. Inmiddels is er al veel schade bij kinderen aangericht. Annebel Schipper, woordvoerder van KWF Kankerbestrijding: “We kennen zelfs voorbeelden van vapende basisschoolkinderen.”


Ook Erna Bakker is kritisch: “De rooklobby is al heel lang zeer machtig en verkondigt veel onjuistheden. Mensen worden te weinig gestimuleerd preventief met de eigen gezondheid aan de slag te gaan. Ze accepteren dat ze misschien minder oud worden, maar vergeten dat vooral de manier hóe je ouder wordt zo verschillend kan zijn.”


Een stoppen-met-roken-traject wordt vergoed vanuit het basispakket van zorgverzekeraars en is vrijgesteld van het eigen risico. Erna Bakker verzorgt vanuit Hart in Zierikzee coachings­trajecten.

Meer info: Medipro.nl

Erna Bakker uit Ouwerkerk is sinds kort stoppen-met-roken-coach.

Deel dit artikel: