Interview

Op het CIOS komt hij via een medestudent in aanraking met fitness. Victor de Vries (28) is meteen verkocht en weet vanaf dat moment dat hij personal trainer worden. Sinds afgelopen augustus is een nieuwe droom werkelijkheid geworden: zijn bedrijf Fit4Life Coaching heeft een eigen sportruimte aan de Grevelingenstraat 16 in Zierikzee. “Een prachtige plek; vijf keer groter dan wat ik daarvoor had.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

‘Een slecht dieet kun je er niet uit trainen’

Personal trainer Victor de Vries

NAAM: Victor de Vries

GEBOREN: 7 augustus 1995 in Den Haag

WOONPLAATS: Ouwerkerk

RELATIE:  vriendin Linda

WERK: personal trainer en leefstijlcoach Fit4Life Coaching in Zierikzee

OPLEIDING: CIOS, deeltijd­opleiding fysiotherapie

FAMILIE

Alsof het een voorbode is voor zijn verdere leven: Victor wordt geboren aan de Sportlaan in Den Haag. Als hij 4 jaar is, verhuist hij samen met zijn ouders en jongere zus naar Zierikzee. “M’n ouders wilden hun kinderen in een rustiger omgeving laten opgroeien.” Al na een paar jaar volgt weer een verhuizing als zijn moeder als docent op Curaçao gaat werken. “Dat vond ik eerst niet leuk. Ik was 7 jaar en had hier vriendjes gemaakt. Maar eenmaal daar, ja, dat was een paradijs. Van 7.00 – 12.00 uur naar school, daarna vrij en buitenspelen.” De prachtige omgeving en het mooie weer ten spijt, niet alles is er paradijselijk. “We zouden er 3 jaar blijven, maar dat werd uiteindelijk 1 jaar vanwege de toenemende criminaliteit in de wijk.” Familie De Vries keert terug in Zierikzee.


SPORT

Met een vader als gymdocent zit sport in Victors genen. Tot en met de pupillenleeftijd voetbalt hij bij v.v. Zierikzee (tegenwoordig s.v. MZC’11). Hij stopt omdat de zaterdagverplichting hem tegen gaat staan en kiest voor de vrijheid van het skateboarden. “We hadden een vriendengroep en leerden van elkaar, keken skatefilmpjes en daagden elkaar uit. Speelden we ‘ezelen’: je deed een truc voor en als de ander hem niet goed nadeed, kreeg die een letter.” Zo wordt het trucjesarsenaal almaar verder uitgebreid. Victor noemt het een leefstijl. “We waren áltijd aan het skateboarden! In Zierikzee, maar we gingen ook met de bus naar Middelburg of Rotterdam.” Zo rond zijn zestiende jaar ebt de skate-interesse weg.


Jarenlang fitnest hij heel veel. Tegenwoordig is dat ‘genormaliseerd’ naar twee à drie keer per week, vaak samen met zijn vriendin. Daarnaast is hij fanatiek golfsurfer. “Als er goede golven zijn, probeer ik te gaan. Domburg, de Maasvlakte… We hebben een WhatsApp-groep met zo’n twintig personen waarin we de weerkaarten in de gaten houden. Het gaat niet alleen om windkracht en windrichting, maar ook om de periodes tussen de golven. En is het een lokaal windveld of is er bijvoorbeeld in Noorwegen een storm geweest die deze kant op uitkomt? Dan kan er veel energie in de zee zitten en dat zorgt voor mooiere golven. Best complex dus.”

In alles geldt: bouw het rustig op. Dat is ook zo met voeding. Een dieet volgen is allemaal

kortetermijn-denken

OPLEIDING

Victor volgt het CIOS (Centraal Instituut Opleiding Sportleiders) met als idee gymdocent worden, net als zijn vader. Maar via een klasgenoot komt hij als eerstejaars in aanraking met fitness. “Dat heeft mijn leven veranderd! Ik voelde me fitter, energieker, kreeg meer zelfvertrouwen en ging gezonder eten. Ik vond het zó tof en dacht: dit wil ik op andere mensen overbrengen. Ik wilde personal trainer worden.”

Hij doet ervaring op als stagiair bij LACO in Zierikzee. Zijn afstudeerproject gaat over het opzetten van personal trainingen. In zijn laatste jaar op het CIOS volgt hij de opleiding tot gewichtsconsulent. “Het gaat niet alleen om bewegen, maar ook om voeding en ontspanning. Ik zeg altijd: een slecht dieet kun je er niet uit trainen.”


EIGEN BEDRIJF

Na zijn opleiding schrijft hij zich in als zelfstandige: Fit4Life Coaching is geboren. In vijf jaar groeit hij sterk. Hij begint als lifestylecoach in een kamertje in de Victoriakliniek in Zierikzee. Personal trainingen geeft hij buiten. In 2021 neemt hij zijn intrek in het bedrijfsverzamelgebouw Hart in Zierikzee, met een kantoor en trainingsruimte. Het klantenbestand verdubbelt. “Er kwam een wachtlijst en groeimogelijk­heden stagneerden.”


Dan volgt een unieke kans: hij kan een pand aan de Grevelingenstraat betrekken. “Het was de bedoeling eerst mijn deeltijdopleiding fysiotherapie af te ronden – ik moet nog een jaar – maar ik wilde dit niet laten schieten. Een eigen sportschool was altijd al een droom. Soms moet je een gecalculeerd risico nemen.”

De twijfels die er zijn, worden weggenomen vanuit zijn eigen klantenkring. “Bij mij sporten meerdere ondernemers. Met enkele heb ik goed kunnen sparren over mijn plannen. Dat heeft mij zeker geholpen.”


GREVELINGENSTRAAT

Trots showt hij zijn nieuwe locatie met kickboksplek, een grote trainingsruimte, een kunstgrasstrook om een soort slede over te trekken, meerdere fitnesstoestellen, keuken met zithoek, kleedruimtes en kantoorruimte. Een grote quote siert een wand bij de entree. Vrij vertaald luidt het motto: je kan iets wel willen, je kan iets wel wensen, maar je moet er ook echt voor gaan. De 220 m2 betekent vijf keer zoveel ruimte als voorheen. “Het biedt veel meer mogelijkheden qua inrichting van trainingen.” Hij benadrukt een belangrijk verschil met LACO: “Hier kom je alleen op afspraak.”

“Ik blijf dingen onderzoeken, artikelen lezen. Vooral op het gebied van trainingsleer

DIENSTEN

De verhouding personal trainingen en leefstijlcoaching schat Victor op 70-30 procent. “Als leefstijlcoach spreek ik iemand een half uur en die gaat vervolgens zelf aan de slag om de gestelde doelen te halen. Personal trainingen zijn een veel intensiever traject. Dan ga ik met iemand een paar uur aan de slag.”

Hij erkent dat personal trainingen een behoorlijke financiële investering vergen. “Maar hoeveel gaan er niet naar de sportschool met het idee 10 kilo af te vallen en haken al na een paar maanden af? Daarom is er vraag naar persoonlijke begeleiding.”


Het klantenbestand is divers: van huisvrouwen tot ondernemers, mannen en vrouwen van 20 tot 70 jaar. “Er komen best veel ondernemers bij wie hun gezondheid gelijkstaat aan hoe hun bedrijf functioneert. Dat bewustzijn vind ik mooi om te zien. Ze worden sterker, fitter, krijgen een betere stabiliteit en vallen af. Na een paar maanden hoor ik vaak dat ze enorm blij zijn dat ze de stap hebben gezet. Ik vind het top te horen dat ze zich goed voelen. Daar doe ik het voor.”


Er kloppen ook mensen aan die altijd hebben geworsteld met sport. “Die stappen op nul binnen, maar willen wat aan hun gewicht doen. Een groot probleem in de huidige maatschappij.”

Maar wat maakt een goede personal trainer? “Je moet gedreven zijn en passie hebben voor het vak. Geven om je klanten, het beste met ze voor hebben. En natuurlijk goed geschoold zijn, zodat je weet wat je doet en kiest voor de juiste belasting. Ik blijf dingen onderzoeken, artikelen en boeken lezen. Vooral op het gebied van trainingsleer.”

Als personal trainer moet je passie hebben voor het vak en het beste met je klanten voor hebben.”

DOELEN

Elk traject begint met een goede kennismaking, testen en het stellen van reële doelen. “Op basis daarvan maak ik een trainingsschema. Waar nodig stuur ik bij. In alles geldt: bouw het rustig op. Dat is ook zo met voeding. Een dieet volgen is allemaal kortetermijndenken. Je moet iets doen wat je over 10 jaar nog vol kan houden.”


Voornaamste doelen van klanten zijn afvallen en fitter worden. Victor: “Maar er zijn ook klanten die ondergewicht hebben en juist willen aankomen of hardlopers die hun prestaties willen verbeteren. Of jongeren die meer spiermassa willen en ouderen die meer stabiliteit willen.”


Soms verrast een klant hem enorm. Neem die ene dame die binnenstapte met hoge verwachtingen en onrealistische doelen. “Ik dacht: ben je wel op het juiste adres? Ze verwachtte heel veel, maar was ze wel bereid er alles voor te doen? Maar uiteindelijk kon ze na een maand alle doelen afvinken! In 4 à 5 maanden viel ze liefst 12 kilo af en in net iets minder dan een jaar zelfs 20 kilo. Ze heeft het volle bak aangepakt, is super enthousiast en is fysiek én mentaal veranderd. Ze leeft nu anders dan voordat ze hier binnenstapte: het is een totaalpakket van meer sporten, meer bewegen en betere voeding. Dat kostte in het begin veel moeite, maar nu heeft ze de andere leefstijl aangenomen. Ze voelt zich beter dan ooit en dat geeft mij heel veel voldoening.”


Een ander succesverhaal is het oudere echtpaar – 67 en 70 jaar – dat wilde investeren om vitaler ouder te worden. “Die vrouw kwam binnen en zei dat ze merkte dat ze minder stabiel op haar benen stond. Ze zag bovendien leeftijdsgenoten om zich heen aftakelen. Ze wilde de investering doen om langer vitaal te blijven. Heel mooi om te horen dat ze daar zo bewust mee bezig was. Ze kreeg haar man ook mee. Ze sporten hier nu bijna een jaar. Ze zijn zoveel stabieler en sterker en doen alles op de gewone fiets. Ze sporten hier, maar hebben ook geïnvesteerd in spullen om ook thuis te kunnen trainen. Dan leer ik ze hier nieuwe oefeningen en pakken ze dat thuis verder op.”

(Zie het interview met Hanneke en Jacques verderop).


Voor meer informatie: www.fit4lifecoaching.com

Deel dit artikel: