Buurtsportcoach

EVEN VOORSTELLEN

Onze nieuwe buurtsportcoaches

Lees meer

RICK IMANSE (24), Lewedorp

‘In de gemeente Goes is alles aan te fietsen, dat wordt hier wat lastiger’

Rick is sinds 1 september 2023 buurtsportcoach op Schouwen-Duiveland. Hij studeerde Sportkunde aan de HZ University of Applied Sciences en voetbalt zelf bij
v.v. Lewedorpse Boys.


“Voor mij was het eiland allemaal nieuw, want verder dan een voetbalvereniging was ik hier nog nooit gekomen. Maar ik voelde mij er wekelijks steeds meer thuis. Als ik Schouwen-Duiveland vergelijk met SMWO in Goes is het grootste verschil natuurlijk het oppervlak. In de gemeente Goes is alles aan te fietsen, dat wordt hier wat lastiger.”


“Ik richt mij met name op het basis- en voortgezet onderwijs. Denk aan het ondersteunen van de vakleerkrachten, uitvoeren van motoriekscans en de wensen en behoeften van scholen achterhalen. Verder ben ik intermediar bij het Jeugd- en Volwassenfonds Sport & Cultuur en organiseer ik verschillende activiteiten, zoals Sport Kidsdag, Koningsspelen en het Kerstzaalvoetbaltoernooi.”


“Sporten is het leukste om te doen. Ik vind dan ook dat iedereen de mogelijkheid moet hebben dat te kunnen doen. Het plezier van de mensen geeft mij energie. Het werken met diverse doelgroepen houdt het werk leuk en variërend. Zo heb ik op woensdagochtend een sportgroepje met 65-plussers.”


“De onderlinge samenwerking met de andere buurtsportcoaches verloopt uitstekend. Sven ken ik al langer, want we hebben dezelfde opleiding gevolgd. Verder hebben we vooral te maken met Jaco Vleeshouwer, de regisseur van Schouwen-Duiveland Vitaal. Hij heeft veel kennis en kent ook veel mensen van het eiland. Vooral als nieuweling is dat erg prettig! Verder werken we vaak samen met jongerenwerkers. Met hen organiseren we bijvoorbeeld de Sport Kidsdag.”


“Zelf voetbal ik al vanaf jongs af aan. Dit doe ik bij mijn dorpsclub v.v. Lewedorpse Boys. Sinds een paar jaar tennis ik ook tijdens de zomerstop van de voetbal.”

ANNEGREET VAN DE WEELE (32), Burgh-Haamstede

‘Het is belangrijk om in je eigen dorp op een laagdrempelige manier te kunnen sporten en bewegen’

Eind augustus begon Annegreet als buurtsportcoach. Geboren in Brouwershaven en nu woonachtig in Burgh-Haamstede is ze echte Schouwse. Ze is tevens zelfstandig leefstijlcoach en personal trainer.


“Ik focus me vooral op leefstijl. Denk aan valpreventie, de Zeeuwse Leefstijlroute, Rookvrije Generatie en Vitale Kernen. Mijn drijfveer is iedereen aan het bewegen te krijgen, van jong tot oud. De samenwerking met andere buurtsportcoaches verloopt goed. We doen veel gezamenlijk, want het is voor ons alledrie nieuw. Sven heeft veel contact met sportverengingen, Rick met scholen en ik met dorpshuizen, huisartsen, fysio’s, leefstijlcoaches en beweeggroepen.”


“De laatste jaren is er veel voor de jongeren gedaan en nu willen wij ons ook gaan richten op de oudere doelgroepen. Veel activiteiten vinden in Zierikzee plaats. Daar heb je de meeste inwoners en de meeste sportgelegenheden. Maar het is juist belangrijk om ook in je eigen dorp op een laagdrempelige manier te kunnen sporten en bewegen. Daarom zijn we op Oosterland, Nieuwerkerk en Brouwers-haven gestart met Vitale Kernen. Dat is een samenwerkingsverband van sportverenigingen en andere lokale partijen in een dorpskern om inwoners vanuit hun behoefte meer te laten bewegen en sporten. En het versterkt de sociale contacten.”


“Zelf was ik aan het trainen voor een triat-lon, maar door een blessure doe ik even wat rustiger. Ik wandel nu veel, doe krachttraining en sinds kort ook yoga. Omdat we hier zo mooi aan de kust wonen, ben ik vorig jaar begonnen met wing foilen. Heel gaaf. Het is een kruising tussen kite-, golf- en windsurfen. Maar het allerliefst ben ik in Oostenrijk om te snowboarden.”


“Als klein meisje ben ik begonnen met paardrijden. Lekker buitenritten maken met vriendinnen. Via schoolvoetbal ben ik op voetbal gegaan bij ASV Brouwershaven. We hadden een hecht meidenteam en nu nog zijn het mijn beste vriendinnen. Sport brengt mensen bij elkaar en kan op vele manieren positief bijdragen aan het leven! Toen ik 16 was, kreeg ik interesse in motorcrossen. Een uitdagende sport waar je veel moed, uithoudingsvermogen en kracht voor nodig hebt. Je krijgt er echt een kick van. Ik ben er sinds mijn zwangerschap mee gestopt, maar wie weet pak ik het weer een keer op.”

SVEN WISSE (24), Koudekerke

‘Ik richt mij onder andere op het ondersteunen van verenigingen’

Net als Annegreet begon ook Sven eind augustus als buurtsportcoach op Schouwen-­Duiveland. Hij volgde het CIOS en studeerde Sportkunde aan de HZ University of Applied Sciences. Hij werkte eerder bij Skills4Life.


“Buitenom de voetbalclubs hier was ik nog niet heel bekend met het eiland, maar ik leer het snel kennen. Ik richt mijn werkzaamheden voornamelijk op het ondersteunen van verenigingen en het organiseren van sportdagen en -activiteiten. Daarnaast ben ik als intermediair inzetbaar voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur.”


“Mijn passie heeft altijd al bij sport en bewegen gelegen. Vanaf kleins af aan heb ik gesport. Ik vind het geweldig met mensen om te gaan en ook hen aan het bewegen te krijgen. Dit past naar mijn idee perfect in het plaatje van de rol als buurtsportcoach. Ik richt mij op vele doelgroepen. Erg leuk: van sportdagen voor kinderen tot een sportles voor ouderen.”


“In het begin was het, mede door het vertrek van de vorige buurtsportcoaches, even zoeken. Ik ben heel goed opgevangen en voelde mij snel op mijn plek. Ik heb mij al beziggehouden met allerlei leuke projecten, zoals het organiseren van sportactiviteiten in de vakanties.”


“Voor zover ik dat nu al kan zeggen, vind ik de mensen op Schouwen-Duiveland allemaal erg vriendelijk en heel behulpzaam. Tot nu toe is het me dus heel goed bevallen!”


“De onderlinge samenwerking verloopt erg goed. Zelf kende ik Rick al vanuit mijn opleiding. We waren het alledrie snel eens over de taakverdeling en konden dus al snel aan de slag. We hebben veel contact met Jaco Vleeshouwer, regisseur Schouwen-Duiveland Vitaal. Daarnaast hebben we ook veel contact met jongerenwerk.”


“Vroeger heb ik lang tennis en voetbal gecombineerd, maar dat was op den duur niet meer te doen. Ik voetbal bij SVOD’22, voorheen v.v. Oostkapelle. Daarnaast speel ik in mijn vrije tijd graag padel met mijn vrienden en tennis ik regelmatig.”

Deel dit artikel: