Leeuwinnen

ASV Brouwershaven & s.v. MZC’11

Schouwse voetbalsters vieren oranjefeest

Lees meer

Na een zinderend slot van de Nations League gaan de Oranje Leeuwinnen naar de Final Four, waar olympische tickets te verdienen zijn. Schouwse voetbalsters van ASV Brouwershaven en s.v. MZC’11 waren getuige van de Hitchcockiaanse ontknoping in een uitverkocht Koning Willem II Stadion in Tilburg.

TEKST BARRY HAGE • BEELD PRIVÉ

De stemming op de tribunes ging 5 december alle kanten op. Muisstil toen concurrent Engeland tegen Schotland op voorsprong kwam. Gejuich na de 1-0 van Oranje na een half uur, maar vervolgens liep Engeland in de eerste helft snel uit naar 0-4.

Zowel Engeland (0-5) als Oranje (2-0) scoorden na rust, waarna de doelpunten-machine stokte. Engeland was virtueel door. Toen volgde een zinderende ontknoping: de Oranje Leeuwinnen scoorden in blessuretijd. Oranje door!

Het gejuich verstomde na nieuws uit Glasgow: Engeland had in de slotminuut van de extra tijd gescoord. Engeland door. En dan in de slotseconden in Tilburg kopte Damaris Egurrola een voorzet binnen: Oranje was door en het stadion ontplofte.

Nicole Dekker, ASV Brouwershaven VR1

Met wie ben je naar de wedstrijd gegaan?

“Ik ben samen met mijn voetbalteam ASV Brouwershaven VR1 gegaan. Een speelster zag op Facebook een bericht over de wedstrijd en de datum van de ticketverkoop. Als groep vonden we dit een leuk teamuitje. We waren met 21 personen, spelers en trainers. In het stadion kwam ik trouwens nog meiden tegen van het SKNWK-team dat ik training geef.”


Wat maakt een wedstrijd van Oranje zo leuk om naartoe te gaan?

“Je kijkt naar het beste van het Nederlandse vrouwenvoetbal en de sfeer op de tribunes is altijd aantrekkelijk. En je leert er zelf ook nog wat van.”


Het inspireert richting je eigen team en eigen voetbalactiviteiten?

“Jazeker! Je kijkt bijvoorbeeld naar techniek en tijdens de warming-up zagen we een leuke oefening die we ook willen gaan proberen.”


Hoe kijk je terug op de ontknoping? Kreeg je mee wat er op het andere veld gebeurde?

“We hielden Engeland zeker in de gaten, dus dat was spannend. Op den duur konden we absoluut niet meer stilzitten. Iedereen schreeuwde de Oranje Leeuwinnen naar voren. Aan het einde was er uiteraard een mooi overwinningsfeestje en liepen de Leeuwinnen een ererondje. Buiten het stadion zag ik veel Oranje-supporters bij de spelersbussen wachten om de speelsters te zien en toe te juichen.”

Nicole Dekker (l) van ASV Brouwers­haven VR1 kwam speelsters tegen van het SKNWK-team dat ze training geeft.

Tessa van de Velde & Marit Hendrikse, s.v. MZC’11 VR1

Met wie zijn jullie naar de wedstrijd gegaan?

TESSA:“Wij zijn met dertien meiden van MZC’11 VR1 gegaan, plus twee vriendinnen want we hadden nog kaarten over.”


MARIT: “Iemand deed een appje in de groep en iedereen was gelijk enthousiast. Het grootste deel van het team kon mee, waardoor het gelijk een soort teamuitje was.”

Tessa: “Heel leuk, omdat we een gloednieuw team zijn met veel jonge meiden die vanuit MO17 zijn overgekomen. We hebben afgesproken dat we volgende keer weer gaan!”


Wat maakt een wedstrijd van Oranje zo leuk om naartoe te gaan?

TESSA:“De kaartjes zijn vaak goed betaalbaar en er hangt een leuke sfeer. Het voelt goed om met z’n allen achter het team te staan.”


MARIT: “Het is een megagezellige, maar toch ook wel fanatieke sfeer. Iedereen is er voor hetzelfde doel: een leuke wedstrijd zien en de Oranje Leeuwinnen supporten.”


Het inspireert richting jullie eigen team en eigen voetbalactiviteiten?

TESSA: “Zeker! Wij hebben onze ogen uitgekeken naar bijvoorbeeld de acties van Victoria Pelova. Van haar techniek en inzicht kunnen we een hoop leren. Ook zag je dat de Oranje Leeuwinnen er écht als team staan. Een goed voorbeeld voor ons: blijf voor elkaar werken tot het laatste fluitsignaal.”


MARIT: “Er zitten natuurlijk hele goede voetbalsters bij en ziet dingen waar wij van kunnen leren. Tijdens de wedstrijd ben je daar nog niet zo mee bezig, maar later denk je ‘zij deed dat zo, laat ik dat ook eens proberen’.”


Hoe kijken jullie terug op de ontknoping? Kregen jullie mee wat er op het andere veld gebeurde?

TESSA: “Velen volgden de stand bij Engeland, dus dat kregen we wel mee. Toen we hoorden dat de einstand daar 6-0 was, was de spanning om te snijden. Toch voelden we dat het er echt nog in zat. Toen de 4-0 viel, ging iedereen compleet uit z’n dak! Heel gaaf om mee te maken.”


MARIT: “Even dachten we dat ze er al waren, maar toen bleken ze nog een keer te moeten scoren. Gelukkig duurde dat niet heel lang. Toen was er natuurlijk een en al feest in het stadion. De speelsters vlogen op elkaar af.”


TESSA: “Na afloop schoten de Oranje Leeuwinnen oranje ballen naar de tribune. Iemand van ons heeft er eentje gevangen! Ook kwam Daniëlle van de Donk haar shirtje nog geven aan een kindje dat bij ons in het vak zat.”

Een speelster van s.v. MZC’11 heeft de oranje bal van Merel van Dongen gevangen.

Deel dit artikel: