SD Sportcafé

Verbeter je prestaties met de juiste voeding en trainingen

Ontdek jouw bodytype

Lees meer

EVENT: SD Sportcafé

WANNEER: vrijdag 2 februari 2024

WAAR: YourSurprise in Zierikzee

TIJD: 19.30 - 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

TICKET: 8,50 euro (inclusief hapjes en drankjes), verkrijgbaar via www.sdsportcafe.nl

Wat voor de ene sporter goed werkt qua training en voeding, heeft minder resultaat bij de ander. Carel Schott en Coriene Lodder van Schott & Co uit Burgh-Haamstede pleiten voor een aanpak afgestemd op iemands unieke bodytype: je lichaamsbouw en genetische samenstelling. “Stop geen benzine in een dieselauto, anders gaat hij sputteren en komt tot stilstand.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SHUTTERSTOCK

Tijdens het SD Sportcafé op vrijdag 2 februari 2024 gaan Carel Schott en Coriene Lodder dieper in op bodytypes en hoe je je leef-, eet- en beweeg-patroon daarop kunt aanpassen. Dat bevordert namelijk de sportprestaties aanzienlijk. Grofweg zijn er drie hoofd-categorieën: type I, type IIA en type IIB. Carel: “Wie bekend is met de trainingsleer kent ze wel. De bodytypes zijn gebaseerd op genetische variaties in het spierweefsel.”


Nieuwe inzichten

Bestaat de theorie over bodytypes al heel lang, nieuw zijn wetenschappelijke inzichten hieromtrent. “Dat gaat momenteel heel snel. Zo weten we nu dat er in de spiercellen een soort energiecentrales zitten en dat die per bodytype compleet anders zijn. De ene motor draait beter op koolhydraten, de andere op vetten en er zijn zelfs motoren die hun eigen energievoorraad hebben klaarliggen. Als jij als sporter afstemt op jouw unieke energie-leverantiesysteem, gaan je prestaties énorm vooruit. Je kunt slimmere oefeningen doen die passen bij je genetische samenstelling. Deze work-outs zullen je meer plezier en minder blessures opleveren. En ten tweede: als je jouw calorie-inname in soort en hoeveelheid afstemt op je spiertype, bereik en behoud je jouw ideale gewicht.”


“Dat is hetzelfde als je met een dieselauto benzine gaat tanken”, zo vult Coriene aan, “dan gaat-ie sputteren en kom je stil te staan. Welk voedingsadvies past bij welk bodytype, daar gaat het om. Laatst las ik dat een bekende roeister twintig bananen per dag eet. Dat is prima voor haar, maar met een ander bodytype zul je snel dik worden. Denk dus niet: hé, van bananen ga ik harder roeien.”


Aanpassen

Carel knikt bevestigend: “Een eiwitrijk dieet helpt bij een derde van de mensen. Dat geldt ook voor een koolhydraatarm dieet en een ketogeen dieet. Het is van belang te kijken wat bij jouw body-type past. Datzelfde geldt voor trainingen. Als je een 2a-body-type bent en je doet veel duurtrainingen, loop je een langzamere marathon dan dat die persoon het voornamelijk houdt bij intervaltrainingen.”


Alles draait dus op de juiste afstemming. Waar de ene lekker afvalt van cardio en het ideale gewicht bereikt, sleept de ander zich vermoeid voort in rondjes rond het park en valt geen gram af. Het antwoord ligt in het spierstelsel die per sporter verschilt. Carel: “Mensen hebben vanuit de evolutie drie verschillende soorten spieren meegekregen. Deze reageren anders op training, voeding en kennen andere rust- en hersteltijden. Het is dus belangrijk je eigen dominante bodytype te leren kennen. We zijn weliswaar allemaal gelijk maar ook zo verschillend...”

Spiercellen zijn een soort energiecentrales die per bodytype compleet anders zijn

Beste Schouwse sportprestaties

Het SD Sportcafé is op vrijdag 2 februari 2024 van 19.30 – 21.30 uur (vanaf 19.00 uur inloop) bij YourSurprise in Zierikzee. Zowel Carel Schott als Coriene Lodder verzorgen een presentatie. Tussendoor is er aandacht vanuit de gemeente voor de beste Schouwse sportprestaties. Na afloop is er gelegenheid tot napraten met mede-sportliefhebbers.

Een ticket kost 8,50 euro (inclusief hapjes en drankjes) en zijn verkrijgbaar via www.sdsportcafe.nl.

Deel dit artikel: