SPORTEN EN DIABETES

‘Als ik maar een doel heb, blijf ik wel wandelen’

Sporten was zeker geen favoriete bezigheid van Huub van de Zande uit Zierikzee, de bank thuis lonkte altijd meer. Hij twijfelde dan ook of hij zou meedoen, maar uiteindelijk meldde hij zich vier jaar geleden aan bij de nieuwe wandelclub. Tot zijn verbazing vond hij wandelen leuk!

TEKST INGE HEUFF • BEELD ERNESTA VERBURG

Behalve dat Huub het wandelen eigenlijk best gezellig vindt, merkte hij ook dat hij meteen fitter werd. “Ik begon met zo’n vier kilometer. Dat vond ik veel en ver. Maar elke dinsdagavond liep ik makkelijker en beter. Mijn conditie ging per keer vooruit. Dat is echt leuk om te ervaren.” Zijn conditie was destijds niet geweldig. Sinds een jaar of tien heeft Huub diabetes type 2. Hij slikt medicijnen die zijn bloedsuikerspiegel binnen de marges houden. Maar zijn conditie ging elk jaar een beetje achteruit. Huub: “Daardoor moest ik zwaardere medicatie nemen. Op enig moment is insuline spuiten nog de enige oplossing, maar dat is iets wat ik wil voorkomen. Dat gaf de doorslag om me aan te melden.”


Nationale Diabetes Challenge

Bewegen is goed voor iedereen en vooral voor diabetespatiënten. Het was de verpleegkundige die Huub vier jaar geleden op de wandelclub wees, een initiatief van fysiotherapiepraktijk Fysant uit Zierikzee.
De wandelclub is onderdeel van de Nationale Diabetes Challenge, de NDC. In mei, aan het begin van het wandelseizoen, bepaalt elke deelnemer zijn of haar doel. De langste afstand is 20 kilometer. Eind september is er de slotwandeling tijdens het NDC Festival, dit jaar op 28 september in Den Haag.


Zomer en winter

In het begin maakte Huub gebruik van de stappenteller. “Dat was wel nodig, als afdelingshoofd Openbare Werken bij de gemeente Veere heb ik een zittend beroep. Ik haalde maar de helft van de dagelijkse 10.000 stappen die gewenst zijn. Daarom ben ik gaan wandelen tijdens de lunchpauze en inmiddels lopen we met veel collega’s.”

Hij kreeg de smaak te pakken en wandelt met een aantal andere wandelaars het hele jaar door. ‘s Winters lopen ze 6 tot 7 kilometer om vanaf het voorjaar weer op te bouwen tot 20 kilometer. Er is zo langzamerhand geen paadje rond Zierikzee dat Huub niet kent. “Daarom wandel ik op zondag ergens anders. Dan ga ik echt voor de omgeving en de afstand, zo’n 15 tot 20 kilometer.”


Wandelvakanties

Het verhaal gaat verder. Tot zijn eigen verbazing – “dit had ik een paar jaar geleden echt niet kunnen bedenken” – wandelde Huub de afgelopen twee jaar in de zomervakantie mee met de ‘WeHike2ChangeDiabetes’. “Dan loop je een week lang een deel van de Camino de Santiago. Het eerste jaar liepen we door de Pyreneeën en Navarra in Spanje en vorig jaar ging de route door het noordwesten van Spanje. Echt bijzonder om te doen. Jammer genoeg kan ik dit jaar vanwege mijn werk niet mee.” Vorig jaar liep hij overigens ook de wandelmarathon van Zeeuws-Vlaanderen.


Stabiel en fitter

Het effect van bewegen kan groot zijn, sommige patiënten hoeven nauwelijks of geen medicatie meer te slikken. Voor Huub betekent bewegen dat hij geen zwaardere medicatie hoeft. “Mijn bloedsuikerwaardes zijn stabiel geworden, maar ik ben vooral ook veel fitter geworden en dat merk ik dagelijks. Wel stel ik elk jaar nieuwe doelen, want de verleiding om te gaan zitten blijft groot. Dit jaar ga ik met een aantal lotgenoten 35 kilometer rond Utrecht lopen.”

“Insuline spuiten wilde ik echt voorkomen, meer bewegen helpt daarbij”

Diabetes en (top)sport

Topvolleybal-international Bas van de Goor (onder meer goud tijdens Olympische Spelen van 1996) kreeg in 2003 diabetes type 1. In 2006 richtte hij na zijn sportcarrière de Bas van de Goor Foundation op. Het doel is de kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren door sport en bewegen. De Nationale Diabetes Challenge en de
WeHike2ChangeDiabetes zijn twee van de vele activiteiten.

TYPE 1 OF TYPE 2

Als je diabetes (suikerziekte) hebt, kunnen je cellen de suikers uit het bloed niet meer opnemen omdat je lichaam te weinig of geen hormoon insuline heeft. Bij diabetes type 1 maakt je lichaam helemaal geen insuline aan. Bij diabetes type 2 maakt je lichaam minder insuline aan, of ben je minder gevoelig voor dat hormoon. Dit is veruit het meest voorkomende type van de 1,2 miljoen Nederlanders met diabetes.

Deel dit artikel: