Bij veel sporten zijn de competities ten einde. 

Ligt de club dan stil of gaan de activiteiten gewoon door? Bij andere verenigingen is de zomer juist de drukste periode. Is daar in het jaar nog een rustmoment of draait de club continu door?

TEKST BARRY HAGE

De clubs hebben  zomerstop ... of niet?

WILLEM VAN KOOTEN

VOORZITTER V.V. BRUSE BOYS

“We liggen hooguit een maandje stil: van halverwege juli tot halverwege augustus. Het stopt op den duur qua competitie, maar niet qua toernooien en activiteiten. Einde seizoen betekent dus niet einde organisatie. Op 15 juni moesten we alweer de teams opgeven bij de KNVB. Tot die tijd waren we bezig met teams samenstellen, zoeken naar trainers en leiders. De gebouwen en heel het complex wordt in de zomer nagelopen en onderhouden. Er is een vrijwilligersdag en er zijn jeugdtoernooien. Lewedorpse Boys was in de buurt op kamp en organiseerden sport en spel met onze jeugd. Pakken wij ook deels de organisatie op, moeten er mensen in de kantine zijn, spelers verzamelen... Volleybalclub Forza SD organiseerde op ons terrein een toernooi, Grastoernokke. Dan zijn er dus vrijwilligers nodig. Deze zomer faciliteren we ook trainingen van ADO Den Haag en Sint-Truidense VV. De intensiteit van de werkzaamheden nemen ‘s zomers af, maar activiteiten blijven doorlopen.

Dat is niet te belastend hoor. Bestuursleden hoeven niet overal bij aanwezig te zijn. De kunst is een vereniging te creëren dat meer is dan een paar vrijwilligers. Het moet een organisch geheel worden waarvan iedereen deel uitmaakt.”

TON ROGGEBAND

VOORZITTER LTC ZIERIKZEE

“Van oudsher is tennis natuurlijk een zomersport en liep het seizoen ongeveer van maart tot en met begin oktober. In de winter lag het stil. Sinds 2006 heeft LTC Zierikzee all-weatherbanen. Daarmee waren we de eerste in Zeeland. In de eerste winter was het nog rustig, maar door de jaren heen zijn er steeds meer activiteiten bijgekomen. Daar is nu eenmaal behoefte aan.

Ik moest er toevallig laatst aan denken: de druk gaat nooit echt van de ketel. Voordat die nieuwe banen er in lagen, zat ik ook al eens in het bestuur en lag het zeker vier maanden stil. Tegenwoordig gaat er bijna geen week voorbij of er is wel een activiteit of iets te regelen. 

Als bestuur vergaderen we eens per zes weken en in de zomer slaan we één keer over. Niet omdat er niets te doen is, maar vanwege vakanties.

We hebben een najaars- en voorjaarscompetitie en tussendoor toernooien. De meeste mensen in korte tijd hebben we met toernooien, zoals het Dikke Toren Toernooi. Dan is het een week achter elkaar druk. Sinds een aantal jaren is de wintereditie van het Dikke Toren Toernooi zelfs drukker dan de zomerversie. In de zomer heb je meer concurrentie van andere toernooien, al houden de tennisverenigingen op het eiland wel rekening met elkaar. In de winter kun je bij ons wel spelen, terwijl bij een aantal andere clubs gravelbanen liggen.”

JAN-KEES joNGEJAN

BESTUURSLID BASKETBALVERENIGING MEVO’80

“In april hadden we de laatste wedstrijden. Dat was goed ook, want daarna wordt het altijd lastiger teams compleet te hebben vanwege mensen die in de horeca werken. Wel trainden we door tot eind mei. Daarna was de algemene ledenvergadering waarna we als bestuur de plannen maakten voor volgend jaar.  We sluiten het seizoen af met een verenigingsbarbecue waarbij uiteraard ook nog een balletje wordt gegooid. En helemaal stil komt het basketbal ook niet te liggen! Net als de voorgaande twee jaren organiseert Mevo’80 in augustus weer streetball in de kooi aan de Scheldestraat in Zierikzee. Een mooie manier om de basketbalsport meer onder de aandacht te brengen. Als zaalsport zijn we in Westenschouwen en Laco toch een beetje ‘weggestopt’. 

Streetball wordt gespeeld door teams van drie spelers. Het is een hippe en spectaculaire variant van het gewone basketbal. Vroeger speelde ik ‘s zomers avond aan avond buiten. Ik weet dat dat niet meer van deze tijd is, maar toch proberen we zoveel mogelijk jeugd te stimuleren in actie te komen. Van 18 tot en met 23 juni was het wereldkampioenschap in Nederland, op het Museum-plein in Amsterdam. Hopelijk komt er door dit WK nog meer aandacht voor het basketbal”

KEES VERKERKE

VOORZITTER GYMNASTIEKVERENIGING DELTA SPORT

“We liggen slechts twee weken stil. Wanneer dat is, hangt mede af van de zomervakantie in Zuid-Holland, want we hebben veel leden van Goeree-Overflakkee. Turners mogen niet te lang nietsdoen, want dan is het effect van een jaar trainen weg. Dan val je veel te ver terug en is de kans op blessures ook veel groter.

De recreatieve groepen liggen zes weken stil, maar daar hebben we gratis open lessen voor. Alle kinderen van het eiland zijn welkom. Dan bieden we alles aan: gym, turnen, springen, freerunnen en acrogym. Die open lessen zijn in alle schoolvakanties. Mensen komen zo in aanraking met de turnhal en worden soms lid. En de eigen leden kunnen blijven sporten in de vakanties. Doordat wij het seizoen door laat lopen, is het percentage leden dat opzegt in de zomer sterk gedaald. Half augustus is de vakantie voorbij en beginnen de echte trainingen weer.

Voor de zomervakantie was het ook druk, met de laatste wedstrijden en de grote eindvoorstelling. Het draait dus voortdurend door, ook voor het bestuur. Ik ervaar dat niet als te zware belasting, omdat de organisatie staat. We zijn altijd in contact met elkaar. Belangrijkste voor ons als bestuur is dat de trainers voor de groepen staan. Tot oktober vallen de wedstrijden weg en dat is wel een rust voor de hele club. In oktober is de grote vrijwilligersavond, de start van het nieuwe seizoen.”

SEBASTIAAN HEIKOOP

VOORZITTER ATLETIEKVERENIGING DELTA SPORT

“Bij de atletiek kennen we twee seizoensdelen die naadloos in elkaar overgaan. De zomerperiode loopt van maart tot en met september. Dat is de tijd van de baanwedstrijden. Verder zijn er stratenwedstrijden. In heel Zeeland is er een stratenloopcircuit, waarvan de Hotel Bom Bokaal in Haamstede er één is. Die organiseren wij. Eind september sluiten we af met de clubkampioenschappen op een zaterdag. Voor de jeugd is er die vrijdag ook een kamp en overnachten ze op de atletiekbaan. We sluiten dan af met een barbecue.

Het winterseizoen loopt van oktober tot en met februari. Dan zijn er indoorwedstrijden her en der. Wij organiseren er zelf één in Laco. Ook is dit de tijd van de crosswedstrijden die door heel Zeeland plaatsvinden. 

Het gaat dus continu door. Aan de andere kant, als je het met voetbal vergelijkt: wij organiseren zelf ‘maar’ zo’n twaalf wedstrijden per jaar. En dat is ondergebracht bij twee verschillende commissies: een voor de weg en een voor de baan. Dat draait op routine door en daar hebben we als bestuur weinig omkijken naar. Het enige wat stilligt, zijn de jeugdtrainingen in de zomer-
en kerstvakantie. Dan zijn veel kinderen weg en is de beschikbaarheid van trainers lastiger.”

Deel dit artikel: