VAKANTIE
KRACHT

In de zomer trekt Schouwen-Duiveland vele toeristen. Dat betekent veel extra werk. Een rondje langs enkele sportieve vakantiekrachten: in de haven, op de camping en op het strand.

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT / MAIKE VAN HAK / MARIEKE MANDEMAKER

‘IN DE ZOMER 200 PASSANTEN PER DAG’

Sophie Keijzer uit Nieuwe-Tonge is sinds begin mei assistent-havenmeester bij de Jachthaven Bruinisse. De 19-jarige student bedrijfsadministratie is enthousiast over haar nieuwe bijbaan. “Het is net een camping, maar dan op het water.”

“Op Facebook zag ik de oproep voor assistent-havenmeester en dacht ‘dit is iets voor mij’. Ik ben graag buiten en met mensen bezig. Bovendien blijft er voldoende tijd over voor school. Omdat ik niet op zomervakantie ga, sta ik bijna elk weekend ingeroosterd. In het hoogseizoen zal ik ook doordeweeks werken.”


GEVARIEERD

“Ik heb eerder in een supermarkt en ijssalon gewerkt, maar hier in de haven vind ik het ‘t leukst. Het werk is gevarieerd. Zo had ik vandaag bijvoorbeeld twee mensen die geen stroom op de boot hadden. Dan zorg ik dat dat opgelost wordt. Als assistent­havenmeester regel je verder de boeking van binnenkomende mensen, zorg je dat iedereen een plekje krijgt, dat alles soepel verloopt en de mensen tevreden zijn. Verder houd je de steigers schoon zijn en leeg je de prullenbakken.”

“Het is actief werk, want je bent de hele dag wel bezig. De haven is 1,4 km lang met 988 ligplaatsen. Flinke afstanden dus. Het liefst neem ik, net als iedereen hier trouwens, de golfkar. Dat is gewoon leuk om mee te rijden. Maar als er geen staat, pak ik het fietsje. Op de steigers zelf loop je voornamelijk.”


VAARBEWIJS

“Ik heb totaal geen verleden met het zeilen, maar nu ik er een beetje inzit, vind ik het eigenlijk wel heel leuk en denk er zelfs over na mijn vaarbewijs te gaan halen. We hebben een leuk team waarin ik mij vanaf het eerste moment opgenomen voelde. In totaal zijn er zes studenten assistent­havenmeester. In het voorseizoen zijn er twee actief en straks als het drukker wordt drie. In de zomer komen hier zo’n tweehonderd passanten per dag. Dat zijn 6.500 boten in het hoogseizoen. Dan ben je de hele tijd bezig iedereen een plekje te geven en boten te tanken. Dat is dus écht hard werken. Daarvoor hebben mijn collega’s mij wel gewaarschuwd.”

‘HET IS STAGE, MAAR VOELT ALS VAKANTIE’

Focking gaaf”, is de 17-jarige Mike den Besten uit Asperen (Gelderland) duidelijk over hoe hij het vakantiewerk op Camping Julianahoeve in Renesse vindt. Vanuit de Cosmo Academy in Den Bosch loopt hij stage in het animatie­team. “Het is één groot avontuur.”  

“Het leukst is het contact met mensen. Soms heb ik een negatief vooroordeel over hoe iemand is, maar ga ik in gesprek blijkt diegene helemaal niet onaardig. Superleuk.Een praatje maken en gasten leren kennen doe je voortdurend. Dat is geen toneel, maar oprechte interesse. Ik krijg er ook aandacht voor terug. Dat is fijn, want ik zit hier de hele zomervakantie.”

“Het animatieteam is zeven dagen actief. Twee dagen ben ik vrij. Wat we allemaal doen? Ik zal een voorbeelddag nemen. ‘s Ochtends om 8.30 uur aquarobic. Pittig, want als het warm is, sta je flink te zweten langs het zwembad.”

“Rond 10.00 uur is het tijd voor Juultje de Oosterscheldekreeft, de mascotte van de camping. Samen met andere typetjes, zoals Zanzi het zeepaardje, dansen we op het plein. Vervolgens is het knutseltijd in de kids­club. Dat is meestal superdruk en behoorlijk hectisch. Tegelijkertijd is er een sportactiviteit voor oudere kinderen, zoals hockey, voetbal, basketbal of frisbeeën. Dit doen voornamelijk studenten van de sportopleiding.” 


INTENSIEF

“Begin de middag verzorgen we een spelletjes­programma, zoals blokkenroof, speurtocht, vossenjacht, tikspel of glij­banenrace en waterspelletjes in het zwembad. Om 16.00 uur zijn er activiteiten voor de oudere jeugd, zoals lasergamen, kruisboogschieten en bubblevoetbal.” 

“‘s Avonds is er theater waarbij enkele typetjes van de camping een avontuur beleven. Dat is vaak puur improvisatie. Ik ben erg druk qua karakter en sta bij zoiets dan ook te stuiteren op het podium. Het leukste is als je de kinderen meekrijgt met lachen, klappen, blèren...”


DANSEN

“Om 20.30 uur komen de activiteiten waar ik echt de hele dag naar uit kan kijken. Moordspellen, spooktochten of een gote theatershow. Die show wordt vanuit de opleiding aangeboden en studeren wij in. Ik hou veel van dansen.”

“Je gelooft het niet, maar na zo’n lange dag sta ik soms nog te stuiteren en heb ik energie over. Dit werk houd ik vol omdat ik energie van kinderen krijg. Het is één groot avontuur en je maakt zoveel bijzondere momenten mee. Sinds groep 8 van de basisschool wilde ik dit al. Vond animatie altijd al fantastisch op de camping. Het is stage, maar het voelt als vakantie. Het is focking gaaf!”

‘STRANDWACHT IS EEN WAY OF LIFE

Dirkje van den Hoeven (19 jaar) uit Boxtel is bezig aan haar vierde zomer­seizoen als vrijwilliger bij strand­reddingsbrigade Westerschouwen. “Ik had dit nooit willen missen.”

“Ik ben ook lid van de reddingsbrigade in Boxtel. Dan zit je vooral bij het zwembad. Op Westerschouwen hebben we drie posten op 21 km strand van de Oosterschelde­kering tot aan de Brouwersdam. Daarnaast zijn er ‘opschaallocaties’, plekken die ook bemand worden als het er druk is. Dit jaar is met de gemeente een nieuw veiligheidsprotocol vastgesteld. Dat betekent dat bij de strandposten markeringen komen die aangeven waar we actief toezicht houden. Dat is om meer mensen richting de strandposten te krijgen, zodat het voor ons makkelijker wordt het in de gaten te houden.”


STERRENHEMEL

“De meeste strandwachten komen van ver, zoals Breda, Leiden, Groningen, Limburg… De ‘eilanders’ zijn op één hand te tellen. De meesten zijn student, hebben veel vakantie en nog geen vast leven. We werken en leven vanuit onze post. Meestal blijf je hier een week. We overnachten op matjes van 5 cm. Wel hartstikke gezellig. Als je 18 jaar bent mag je ook op de veranda slapen, onder de sterrenhemel. Word je wakker met zonlicht en frisse strandlucht… een aanrader!” 


“Werken in badplaatsen als Burgh-Haamstede en Renesse… Het is geweldig om te doen en ik had dit nooit willen missen. Voor mij is het meer dan een vakantiebaan. Het is een way of life. Ben er volop mee bezig. Omdat je veel dingen met elkaar meemaakt, ga je de medestrandwachten zien als familie. Reanimaties, verdrinkingen, reddings­acties… daar word je hecht van. We zijn heel goed op elkaar ingespeeld.”


INTENSIEF

“Het weer is uiteraard bepalend voor hoe druk we het hebben. Rustige momenten wisselen af met momenten waarop je naar de boot rent, omdat actie vereist is. Op een zomerse dag zijn er voortdurend EHBO-klussen en patrouilleer je vaak. Dat doen we met boten, waterscooters, fietsen met brede banden, te voet en met auto’s met vierwielaandrijving. Je beweegt behoorlijk. Toezichthouden vanaf de post is ook intensief: je kijkt naar de zee, de branding, het strand, de duinen, kopjes tellen, zijn er opvallende groepjes of gedragingen… Dat houd je echt maar 20 minuten vol hoor. Een vermiste kiter, te ver de zee opgezwommen, door de enkel gegaan of op een schelp getrapt... Inzet is doorgaans om de één à twee dagen wel een keer nodig. Reanimaties heb je twee à drie keer in een seizoen.”

“Als je 16 jaar bent, mag je bij de reddingsbrigade. Je hoeft niets te kunnen, alles ga je nog leren. Als je van Schouwen-Duiveland komt, mag je zelfs met 12 jaar bij ons komen. Je moet dan wel thuis slapen. Naast de diensten die je draait, doe je oefeningen op het strand om diploma’s te halen. Je krijgt EHBO en kunt ook leren voor schipper of opstapper, dat is een ‘bijrijder’ in de boot.”

Deel dit artikel: