In de zomer moeten de obers van Schouwen-Duiveland flink aan de bank. Lange dagen waarin vele kilometers worden afgelegd. Maar wel lekker buiten en met doorgaans opgewekte gasten.

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT / SANDRA SCHIMMELPENNINK

Lees meer

HOE VITAAL ZIJN ONZE

Obers

MARINJO DE LOOZE, Brasserie Maritime (Zierikzee):

‘Squashen en daarna werken, heerlijk’

SPORT & BEWEGEN

“Ik heb veel sporten gedaan: zwemmen, tennis en daarna handbal. Toen ik naar de middelbare hotelschool in Rotterdam ging, ging een teamsport niet meer. En dat is door mijn werk nog steeds zo. 

Op het moment sport ik niet, want ik heb een scheurtje in mijn meniscus. 

Anders zou ik weer gaan squashen. Voor mijn blessure deed ik dat één of twee keer in de week met oud-collega’s in Goes. Dat deed ik voordat ik ging werken. Dan was ik doodop, maar even douchen en eten en ik voelde mij hartstikke fit.”


VOEDING

“Daar ben ik niet bewust mee bezig.  Als het hier druk is, schiet een half uurtje rustig eten er wel eens bij in. Ik heb dan liever dat mijn collega’s die pauze pakken dan ikzelf.”


GEZOND WERK

“Ik beweeg de hele dag. Nu draaien we natuurlijk het terras en verder neem ik in het restaurant de trap naar de tafels boven. Enkele meiden van de bediening kijken wel eens op hun stappenteller: komen ze op een dag al snel op 6 à 7 kilometer. Daar maken ze een onderlinge ‘competitiestrijd’ van. Ik ben er niet mee bezig of het gezond werk is. Ben ook nooit zwaar geweest. Ik wil het de gasten gewoon naar hun zin maken. Als zij tevreden zijn, heb ik ook een goede dag. Een vol zomers terras, lekker de hele dag buiten werken, wat wil je nog meer? ”


ONTSPANNING

“Aan het einde van de dag drinken we met het hele team wat. Even napraten, dat is wel gebruikelijk in de horeca. Ontspanning is voor mij ook met vrienden wat doen of met een groepje naar Feyenoord gaan. Ik heb net een seizoenkaart van Feyenoord gekocht, maar dat mag je van mijn baas er niet inzetten…”

ADRIAAN VAN DEN BERG, Visrestaurant BRU17 (Bruinisse):

Na mijn hernia besefte ik: ik moet meer bewegen’

SPORT & BEWEGEN

“Twee à drie keer per week ren ik. Daar krijg ik energie van, zeker als ik het voor het werk doe. Meestal is het een rondje van 7 à 8 km. Een paar jaar geleden heb ik de Marathon van Rotterdam gelopen. Ook dit jaar wilde ik dat, maar ik merkte dat ik het niet ging redden. Ik woon in Rotterdam en ren dan langs de Maasboulevard. Soms neem ik mijn hardloopspullen mee en loop ik in Bruinisse langs het water. Dat is rustiger, want je bent vaak de enige in de natuur. In Rotterdam word ik voortdurend afgeleid, met als voordeel dat ik soms veel verder loop dan ik dacht te doen. 

In mijn jeugd heb ik tot en met mijn vijftiende bij Bruse Boys gevoetbald, maar daarna ging ik voor de muziek. Ik speel in de band AAD als gitarist/­zanger.”


VOEDING

“Ik eet veel vis. Regelmatig neem ik wat mee uit onze viswinkel. We halen onze vis direct van de afslag in Stellendam: supervers! Dat ik in een visrestaurant werk, heeft het enthousiasme voor vis wel aangewakkerd.”


GEZOND WERK

“Ik beweeg veel. Ik denk dat ik wel aan ongeveer 12 kilometer op een dag kom. Je moet fit zijn om dit werk vol te kunnen houden. Belangrijk is dat we sinds twee jaar een break houden. Dan nemen we even geen nieuwe keukenbonnen meer op en eten we samen een gezonde maaltijd. Voorheen schoof je als het druk was snel wat eten naar binnen. Of nam je ’s avonds laat nog friet.”


ONTSPANNING

“Dat is muziek spelen en luisteren. Ook sporten en zelf uit eten gaan zijn ontspannend. Regelmatig kom ik met mijn vriendin uit Rotterdam hier eten. Verder ga ik fluitend naar mijn werk.”

JEREMY HUBREGTSE, Beachclub Perry’s (Scharendijke):

‘De stappenteller kwam op 19 kilometer’

SPORT & BEWEGEN

“Ik train twee keer in de week voor de voetbal en heb op zaterdag een wedstrijd. Na mijn kruisbandblessure heb ik een stap teruggedaan naar de 2e klasse, zodat ik zeker wist dat ik een heel seizoen wedstrijden zou kunnen spelen. Ik ben er bijna twee jaar uitgeweest en nu nog steeds bezig fitter te worden. Ik fitness twee tot drie keer in de week, puur krachttraining. Daarna zwem ik om te ontspannen. Ik probeer elke dag wat aan sport te doen.”


VOEDING

“Op trainings- en wedstrijddagen eet ik sowieso gezond. Ik ben niet heel extreem met voeding bezig. Weet wat goed en slecht voor me is. Maar op zaterdag neem ik na de wedstrijd heus wel eens vette hap en een biertje of baco.”


GEZOND WERK

“Ik werk nu zo’n zeven jaar bij Beach­club Perry’s. Soms als barman, maar voornamelijk in de bediening. Je verliest wel kilo’s hoor. We hebben een vrij groot terras. Ik heb het laatst eens bijgehouden op de stappenteller:
19 kilometer in een dag van 12.00 tot 23.00 uur. Ik neem alleen bestellingen op en reken af; anderen brengen de bestellingen en ruimen af. Als het druk is, ben je de hele dag in beweging en vergeet je soms wel eens genoeg te eten, te drinken en je rustmomenten te pakken.”


ONTSPANNING

“Voetbal, omgaan met vrienden, uit eten gaan met mijn vriendin en zelf bediend worden... dat is ontspanning. En vakanties uiteraard. Het vakantie­gevoel heb ik zelf niet als ik werk, maar merk het wel bij de gasten. Ze zijn geduldig en ontspannen. Qua omgeving werk ik op een van de mooiste plekken. Daar sta ik niet altijd bij stil,  zeker niet na een lange dag werken.”

Deel dit artikel: