Bedrijvig

Wouter de Vries: ‘ik zie mensen allerlei drempels overgaan’

Energieke campus

Lees meer

Zwembad, bar, glijbaan. Dat wilden YourSurprise-oprichters Wouter de Vries en Gebrand Verton ooit in hun bedrijf, zo zeiden ze in 2005 gekscherend tegen elkaar. November 2019 werd het pand op het Business Park in Zierikzee in gebruik genomen. Een campus met fitnessruimte, douches, slaapkamers en ja, met een bar en glijbaan. Wouter: “Je hoeft hier niet weg om je dag te vullen: werken, eten, leren, slapen en sporten.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD JORIAN LUB

Op het plein voor de ingang voetbalt een groepje. Een ander komt net aan op zijn skateboard. Voornamelijk jonge werknemers lopen in en uit. Binnen valt de enorme trap op met daarnaast een glijbaan. De YourSurprise Campus is een energieke omgeving. Er is geen receptie. Wouter de Vries: “Dat straalt voor mij niet de energie uit van een campus. Ik vind het tof dat iemand de drukte inloopt en dan vanzelfsprekend verder wordt geholpen.”

Een centrale ontmoetingsruimte, kantoor en productie gelijkvloers met veel doorgangen en niemand een eigen kantoor. Zo wil YourSurprise de interactie tussen mensen bevorderen: “We denken niet in afzonderlijke teams, maar werken samen. Anders kun je nooit zo hard groeien. Dan vallen er iedere dag dingen van tafel die niemand opraapt. En dan heb ik een enorme klotebaan.”


Happiness in crisistijd

De Zierikzeese webwinkel groeit jaarlijks fors. Ook in coronatijd. “De eerste anderhalve week raakten we 60 procent van de omzet kwijt.” Maar een enorme kentering volgt. “Doordat mensen thuiszaten, wilden ze elkaar iets moois sturen. Wat wij als bedrijf uitdragen, kwam volledig tot zijn recht: cadeaus verkopen waarmee de relatie tussen mensen wordt versterkt. We kregen hier dagelijks prachtige verhalen binnen. Van ontroerde grootouders die een kussen hadden gehad met de foto van hun kleinkinderen erop, zodat ze ze toch dichtbij hun voelden. Supermooi.” De slogan van YourSurprise luidt dan ook ‘spread a little happiness’.


Hectisch was de coronaperiode, met aansluitend Moeder- en Vaderdag wel. Hetgeen normaal gesproken werd verkocht, sloeg volledig om. Er moeten machines bijgezet worden om te voldoen aan de grote vraag naar puzzels. Een deel van het kantoor wordt in no-time omgebouwd tot productieruimte, mede om voldoende afstand tussen mensen te kunnen bewaren. Wouter: “De verstelbare zit-sta-bureaus waren ideaal, want die zetten we op een hoogte dat het mooie inpakplekken werden. Het leek weer dag één dat we met ons bedrijf begonnen. In elk land was het elke keer weer anders. Dan mochten opeens de postbodes in Frankrijk niet meer naar buiten. Het was continu schakelen. Hadden we ineens veel extra mensen nodig. Van drie- naar zesduizend orders is te overzien, maar van vijftien- naar dertigduizend is een ander verhaal. We hebben de horeca benaderd en zo hebben mensen van café De Biet en Hotel Bom hier gestaan. ”

“We doen hier
wat kinderen doen:
ontdekken, vallen, opstaan, dingen proberen”

Doeners

Die creatieve en praktische oplossingsgerichtheid is typerend voor het bedrijf. “Zo denkt het hele bedrijf hier. Ik hoef echt niet tegen onze recruiter te zeggen ‘hé, bel De Biet’, dat gebeurt gewoon. We hebben mensen die doordenken, maar ook praktisch zijn. Doeners! Zo zitten wij als eigenaren ook in elkaar. Als er nu ergens iets omvalt en er is hulp nodig, is de kans groot dat ik ga helpen. Dan moet het interview maar later. Dat wat moet gebeuren, moet gebeuren. Dat combineren we met iedere keer een stapje verder vooruitdenken. We hebben altijd mensen gezocht die willen leren en dat wat ze doen elke dag een beetje beter willen doen.”


Die persoonlijke groei wil YourSurprise stimuleren. De glijbaan – met bovenaan de tekst ‘Let the inner child in you go. Take a glide’ – blijkt meer dan alleen een geintje. Het wil het kind aanspreken dat een ieder in zich heeft. “We doen hier wat kinderen doen: ontdekken, vallen, opstaan, lachen, dingen proberen voor het bedrijf of voor jezelf. Veel mensen stoppen daar in hun leven op den duur mee. Doodzonde. Probeer iets nieuws! Dat heeft ons bedrijf extreem nodig. Als wij niet iedere dag op zoek gaan naar nieuwere, betere en slimmere dingen, zouden we zo voorbijgelopen worden. We zijn niet de jongens met de diepste zakken.”


De glijbaan heeft ook een andere symbolische functie: neem jezelf niet te serieus. “Er zijn bedrijven die zo hard groeien dat mensen ineens heel belangrijk gaan doen. Zoek waardering nooit in hoe je je kleed of wat je taalgebruik is. Dat is de kern van onze cultuur. Ik vind het geniaal als mensen van de bank hier komen en zeggen ‘ik heb geen stropdas om, want we gaan naar YourSurprise’. Als ze dan ook nog eens van zo’n glijbaan roetsen… iedereen vindt het lachen. Ook als je 50 jaar bent en een pak aanhebt.” 


Fitnessruimte

Met de campus en alle faciliteiten wil YourSurprise haar werknemers ontlasten en het beste uit ze halen. IT’ers die ‘s nachts dingen live zetten, hoeven geen luchtbed meer mee te nemen. Over een eigen kinderopvang wordt nagedacht . “Maar we denken over van alles: over een zwembad op het dak of een eigen bus die in Zeeland onze mensen ophaalt.”


Ook de fitnessruimte heeft een duidelijke meerwaarde voor het personeel. Alles is aanwezig: cardiofiets, loopbanden, roeiapparaat, grote mat, rek met gewichten, ballen, kettlebells, matjes… Medewerkers die vaker naar een sportschool gaan, hielpen met de inrichting. De ruimte is 24 uur per dag open. “Wie al sport kan dat hier nu gratis doen. Heel praktisch om het voor of na het werk te kunnen doen, al komen er ook mensen op hun vrije dag. Er is ook een groep die echt nooit een sportschool zal binnenstappen, maar het hier wel probeert. Geniaal.”


Vitaliteit wordt op meerdere vlakken gestimuleerd. Zit-sta-bureaus. In het merendeel van de vergaderruimtes kan alleen staand vergaderd worden. Er worden sportactiviteiten en fitnessworkshops aangeboden, ook op instapniveau. “Blijkt een dame die bij ons werkt crossfitkampioen te zijn. Zij gaat trainingen maken. Mooi om te ontdekken wat voor talenten mensen nog meer bezitten.”


Elk jaar is er een programma met aandacht voor bewegen, voeding en ontspanning. “Zoals de Seven Days Recharge: in zeven dagen jezelf helemaal opnieuw opladen. Geen suiker, geen koffie, koud douchen, yoga… 

Mensen komen tot nieuwe inzichten: misschien moet ik meer fruit eten, minder Red Bull drinken… Meditatie is niets voor mij, maar die week ging ik het wel proberen.”

“Elk jaar is er een programma met aandacht voor bewegen, voeding en ontspanning

Trots

“Er zijn er die dachten dat ze het niet konden, maar nu 5 km hardlopen. Zo gaaf. Wat het ons oplevert? Dat is onbetaalbaar. Als mensen door het bedrijf waar ze werken dit soort stappen kunnen zetten, maakt dat mensen trots om bij YourSurprise te werken. Dat is onze ambitie! We hebben mensen met autisme die moeten leren samenwerken in een groep of mensen die denken niet te kunnen presenteren. Ik zie mensen drempels overgaan. Fantastisch. Wij willen stimuleren en vertrouwen geven. Het is niet erg om op je bek te gaan.” ‘Spread a little happiness’ geldt dus duidelijk ook intern.


Stress

Voortdurend blijven groeien, uitbreidingsplannen, investeringen, ... Hoe houden de eigenaren zich daaronder? Wouter: “Juist toen de omzet aan het begin van de coronaperiode inzakte, moesten we die vrijdag een besluit nemen over onze grootste investering ooit. We hebben een verstandig gecalculeerd risico genomen en zijn er voor gegaan. Het typeert onze mentaliteit. We schieten niet zo snel in paniek. Tuurlijk is er druk, maar stiekem houden we er als eigenaren ook van. Zodra ik ’s avonds moet gaan denken van ‘joh, wat ga ik doen’ dan zit ik verkeerd. Ik zit nooit zappend op de bank. Heb één Netflix-serie afgekeken en besloten dat niet meer te doen. Zelfs mij kregen ze zover dat ik bleef kijken. Zonde van mijn tijd.”


Wouter zoekt zijn ontspanning in hardlopen. Het helpt hem in zijn werk. “Meestal ga ik met een lijstje in mijn hoofd weg en als ik thuiskom, heb ik het uitgevogeld.” Gemiddeld loopt hij drie keer in de week en kiest één à twee keer per jaar een mooi doel. “De ultrarun van Zuid- naar Noord-Schotland, dwars door de highlands, is helaas afgelast.”

Nadat hij gestopt was met voetballen – “De hele zaterdag weg vond ik vervelend worden” – rolde hij in het hardlopen en later het ultralopen. “Ik zag op tv een ultramarathon dwars door de Sahara. In zeven dagen 250 km hardlopen. Dat wilde ik ook. Dat is mijn boodschap: laat je niet beperken door te denken dat je iets niet kunt.” 


Natuurlijk is zijn sportbeoefening extreem, maar een ongezonde levensstijl is het andere uiterste. “We leven ongezond, bewegen te weinig en hebben ook nog teveel stress. Kijk, wat betreft die laatste ben ik op zich ook niet helemaal goed bezig, maar we lopen volledig in de soep met allerlei welvaartsziektes en depressies. Dat gaan we middels medicijnen en allerlei andere dingen heel hard proberen te repareren zonder de kern aan te pakken. We zitten in een tijd waar veel mensen het heel normaal vinden om ongezond te eten, op de bank te ploffen en de hele avond tv te gaan kijken... En en als ik dan drie uur ga hardlopen zeggen ‘jij bent niet goed bij je hoofd’. Het is de omgekeerde wereld. Bovendien geloof ik dat als je meer buiten bent, dat dat goed is voor je psyche. Dat je dat gewoon nodig hebt als mens.”

Deel dit artikel: