Bewegingen
Solofietstocht voor KWF
Roy Bogaert fietste voor het goede doel 300 km alleen door de provincie.
Gezonde kantine bij Brû
Bruse Boys wordt in kleine stapjes een steeds gezondere kantine.
Column Lijf & Leed
Je hoeft geen moeilijke dingen te doen om gezondheidsrisico’s te verkleinen.
Column SportZeeland
Eerste acht levensjaren van kind zijn cruciaal.
Column Schott & Co
Stress kan trigger zijn die zorgt voor chronische lichamelijke klachten.
Goed doel
Solofietstocht voor het goede doel
Zondag 7.00 uur op de wielrenfiets stappen om na 300 km ‘s avonds om 19.00 uur terug te keren. Roy Bogaert uit Zierikzee trok 5 juli solo door de provincie: Grevelingendam, Philipsdam, Oesterdam, Kruiningen, ‘s Heerenhoek, rondje Zeeuws-Vlaanderen, Arnemuiden, Stormvloedkering, Burgh-Haamstede, Renesse, Scharendijke en Kerkwerve.
Met deze tocht haalde Roy 1.689 euro op voor KWF Kankerbestrijding. “Vanwege corona waren allerlei grote evenementen, zoals Alpe d’HuZes en Delta Ride for the Roses afgelast. Voor KWF vielen enorme inkomsten weg”, aldus Roy, wiens vader Eddie (ex-voorzitter van Delta Ride for the Roses) vervolgens ‘Zeeland in actie’ opzette. “Idee is dat middels individuele acties alsnog geld wordt opgehaald. Daaraan wilde ik meedoen. Mijn beide ouders hebben kanker gehad.”
Code geel
Naast de afstand vormde vooral de stevige wind een uitdaging. Het was een solotocht dus bescherming van collega-wielrenners ontbrak. “Het was bar en boos, maar desondanks vond ik een goede cadans van trap en ademfrequentie. In het laatste deel werd ik als verrassing vergezeld door ploegmaatjes van de Vecchio’s. Dat was ook het punt waarop de wind eindelijk eens echt in het voordeel ging draaien”.
Roy, bestuurslid van Wielerronde Zierikzee en oud-winnaar van de Ronde van Burgh-Haamstede, zat decennialang niet meer op de fiets om een paar jaar terug weer te beginnen. Vanwege corona stapte hij steeds vaker op de wielrenfiets. “Door het vele online vergaderen had ik behoefte naar buiten te gaan. Mijn basis was dus al vrij goed.”
Certificaat
Gezonde kantine bij Bruse Boys
Met eenvoudige stapjes heeft v.v. Bruse Boys voor een steeds gezondere kantine gezorgd. Daarbij wordt de vereniging gecoacht door Team:Fit, onderdeel van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Bestuurslid Anne-Marie Roth: “Het gaat om simpele dingen, zoals het water bovenin de koeling zetten in plaats van bier, een volkoren tosti en iets vegetarisch aanbieden.” Op de bar staan snoepgroentes die geleverd worden door TBK Bruinisse en Organic Brothers uit Sirjansland. Daar staat ook een waterkan. “Hoewel we ook flesjes verkopen, hebben we dat gedaan zodat de jeugd sneller een glaasje pakt. Die limonade kopen ze na de wedstrijd toch wel.”
Certificaat
Aan de vereisten voor het bronzen certificaat voldoet Bruse Boys inmiddels. Vanwege corona is die echter nog niet uitgereikt. De club wil doorpakken naar zilver en goud. De frituurpan verdwijnt niet.
Anne-Marie: “We hoeven niets te laten. Het is én-én. Je biedt voor alles een gezonder alternatief. De volkoren tosti gingen gelijk al vanaf het begin net zo snel op als de witte. Naast de roze koeken verkopen we ook een Hero notenkoek.” Meer fruit en meer zuivel, zoals Optimel en chocomel zonder suiker, zijn enkele vervolgstappen.
Lijf & Leed
Stilstaan
En toen was daar opeens het coronavirus en alles was anders. Binnen enkele weken stond de hele wereld op zijn kop en het leven leek stil te staan. Hierdoor werden we ook gedwongen om stil te staan bij onze eigen gezondheid en leefstijl. Veel mensen merkten dat ze zonder bewegingsruimte coronakilo’s kregen. Of nekpijn van het thuiswerken in geïmproviseerde werkplekken met de laptop op de keukentafel. En hoofdpijn van de kopzorgen over het voortbestaan van hun onderneming of van het gemis van contact met een geliefde die in een verpleeghuis verblijft.
Waar de risico’s van een ongezonde leefstijl al lang bekend zijn, werden deze extra belicht door de berichten dat een groot percentage van de ernstig zieke coronapatiënten opvallend vaak overgewicht hadden. En leden aan diabetes of hart- en vaatziekten, welke vaak het gevolg zijn van een ongezonde leefstijl. Een wake-up-call voor ons allemaal.
Waar naar mijn mening te veel nadruk wordt gelegd op levensjaren, wordt kwaliteit van leven vaak over het hoofd gezien. Het is namelijk helemaal niet fijn om oud te worden als je een groot deel daarvan niet kan doen wat je wilt. Als je afhankelijk bent van anderen om je te wassen. Of als je de puf niet meer hebt om vrienden en familie te bezoeken.
Gelukkig hoef je helemaal geen moeilijke dingen te doen doen om de kans op narigheid te verkleinen. Gewoon regelmatig in beweging zijn, normaal eten en zorgen dat je voldoende tot rust en ontspanning komt, is genoeg! Het feit dat je deze SD SPORT leest, betekent al dat je affiniteit met sport en vitaliteit hebt, dus waarschijnlijk zit je al op het goede spoor!
Gelukkig krijgen we steeds meer bewegingsruimte en kunnen de meeste sporten weer worden hervat. Geniet er van! Maar loop niet te hard van stapel. Want na wekenlang minder of aangepast sporten, zal je een deel van je kracht en conditie zijn kwijtgeraakt. Het risico op blessures is daarom toegenomen. Net zoals wij in onze praktijk zien bij de hervatting van het sportseizoen na de winter- of zomerstop.
Job Leeuwangh, fysiotherapeut Fysant, Zierikzee
Column
Minder gesport door coronavirus
Uit de meest recente cijfers van NOC-NSF en het Mulier Instituut is gebleken dat we in april veel minder hebben gesport door de aanwezigheid van het coronavirus. Mannen 10 procent minder, vrouwen 8 procent minder, jongeren 7 procent minder en het meest opvallend: jeugd van 5 t/m 12 jaar zelfs 28 procent minder dan normaal in die periode.
Ik maak er inmiddels geen geheim meer van dat ik vind dat we “met elkaar” verantwoordelijk zijn om onze inwoners aan het bewegen te krijgen, omdat het wel degelijk bijdraagt aan hun gezondheid. Niet alleen voor jong, maar ook voor ouderen en de oudste onder ons.
Een mooi voorbeeld van “met elkaar” is het programma Vitaal Schouwen-Duiveland, waarin met verschillende organisaties ambities worden geformuleerd en interventies worden gekozen die bijdragen aan de vitale inwoner. Bestaande activiteiten upgraden, nieuwe initiatieven ontplooien, maar bovenal sterke samenwerkingen creëren. Hiervoor heb je partners nodig, die het belang van “met elkaar” ook inzien, zonder te wijzen naar de verantwoordelijkheid van de ander.
Een uitstekend voorbeeld hiervan is de samenwerking met het primair onderwijs, waarin in elk geval de scholenkoepels Radar en Prisma de samenwerking zijn aangegaan om de basisschooljeugd meer en gerichter te laten bewegen en te werken aan hun gezondheid, door middel van onder andere een vakdocent en gerichte interventies op bijvoorbeeld voeding en pestgedrag. Het zou natuurlijk mooi zijn als onder het motto “met elkaar”, ook scholenkoepel Obase zou aansluiten bij dit programma. Want elk kind heeft immers recht op voldoende bewegen in een veelzijdige beweegcontext. Op naar meer “met elkaar”!
Patrick Vader
SportZeeland