Natuurlijk

Stilstaan met windkracht 8

TEKST BARRY HAGE • BEELD SANDRA SCHIMMELPENNINK

Eens niet het bekende beach­yoga­plaatje met een zonovergoten strand en kleurrijke luchten. Terwijl de storm zondagavond 5 juli met windkracht 8 over het strand bij de Brouwersdam raast, geeft de 45-jarige Nadine van der Hulle van Yogamundo uit Zierikzee    yogales. 


Ondanks de striemende zandstralen is er bij Nadine geen twijfel geweest de sessie door te laten gaan. “Ook dit is Zeeland. Een strandsessie met mooi weer is heerlijk, maar ik vind dit ook fantastisch. Dat rauwe en onvoorspelbare van de natuur. Het daagt me uit creatief te zijn. Omgaan met de omstandigheden van dat moment maken de buitenyogalessen erg leuk om te doen.”


Buitenyoga verschilt sowieso wezenlijk met de studiolessen, legt Nadine uit. “Niet alleen het weer speelt mee, maar ook de ondergrond is anders. Je mist bovendien de ‘kaders’ van muren en een dak. Dat maakt de beleving anders, maar net zo betekenisvol. Iedereen beleeft yoga op z’n eigen manier. Voor mij is het vooral een moment om even stil te staan. Bewust worden van je lichaam, je ademhaling en de plek waar je bent. Bewust worden van waar je op dat moment in het leven staat; en de gevoelens en gedachten die daarbij horen. Het buiten zijn, geeft dat alles voor mij een extra dimensie.”


Bij windkracht 8 is ‘stilstaan’ een bijna onmogelijke opgave. Maar de dappere yogi’s – vaste cursisten en enkele toeristen – slagen hierin wel. “Ik zie een duidelijke parallel met het leven zelf. Dat laat zich ook niet voorspellen.  Hoe ga jij om met tegenwind? Hou jij je staande in zwaar weer?  Loop je ervoor weg of ga je de uitdaging aan?”


Vandaag is er een speciale vollemaansessie. “De volle maan heeft veel invloed op de natuur – veroorzaakt eb en vloed – en op ons als mens. Wij bestaan immers voor het merendeel uit water. Als de maan op z’n krachtigst is, kun je dat heftiger ervaren. Slapeloze nachten, piekeren, nachtmerries, prikkelbaarder zijn of emotioneler… De oefeningen die we doen, helpen je rustiger te worden en beter te slapen.” De volle maan blijft deze zondagavond verscholen achter het duin. Maar tegen het einde van de sessie breekt het wolkendek toch nog even open. Net op tijd om de zon in de zee te zien zakken.


Nadine van der Hulle van Yogamundo uit Zierikzee

Deel dit artikel:

De natuur van Schouwen-Duiveland vormt een prachtig decor om in te bewegen