Zwemdiploma

zwemjuf irma: ‘online leerlingvolgsysteem stimuleert kinderen’

Via kleine succesjes richting zwemdiploma

Een leerlingvolgsysteem als app en individueel maatwerk; sinds de overstap van Onderdak naar het zwembad van Laco, ruim vijf jaar geleden, hebben zwemlessen een flinke verandering ondergaan. “Kinderen hebben vele succesmomentjes nodig”, aldus Irma Timmerman, coördinator zwemlessen bij Laco. 

Lees meer

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Een leerlingvolgsysteem als app en individueel maatwerk; sinds de overstap van Onderdak naar het zwembad van Laco, ruim vijf jaar geleden, hebben zwemlessen een flinke verandering ondergaan. “Kinderen hebben vele succesmomentjes nodig”, aldus Irma Timmerman, coördinator zwemlessen bij Laco. 


Helemaal ongemerkt kan Irma Timmerman niet door de stad. Als zwemjuf is ze een bekend gezicht. Al 35 jaar geeft ze zwemles, waarvan bijna 25 jaar in Zierikzee. Regelmatig treft ze ouders die ze ooit les heeft gegeven en die nu hun kinderen komen brengen. “Vanmiddag nog begon een vader daarover: Weet u nog dat…? Leuk.” Nog altijd geniet Irma van haar vak. “Het contact met de kinderen is fantastisch. Ze iets leren, geeft veel voldoening.” 


Succesmomentjes

In de laatste jaren heeft het geven van zwemles een grote ontwikkeling doorgemaakt. Zo heeft Laco het online leerlingvolgsysteem: een inzichtelijk 10-stappenplan. Per behaalde stap ontvangt een leerling een gekleurd polsbandje en sticker. “Dat is ook handig voor ons, omdat je zo meteen ziet wie waar moet zwemmen.” Binnen elk van de tien stappen zijn er tussenstapjes te behalen. Gekleurde vlaggetjes geven in de app aan hoe ver een kind is binnen een bepaalde stap, zoals ‘we blijven oefenen’, ‘je bent er bijna’ en ‘super’. 

Irma: “Dit systeem werkt stimulerend voor ze. Er zijn veel succesmomentjes op de korte termijn. Kijk, gemiddeld doe je een jaar over je A-diploma. Die periode is voor een kind helemaal niet te overzien. Door deze werkwijze kunnen we kinderen ook individueel door laten stromen. Het klassikale is eraf.”


Inzicht

Middels de app kunnen ouders nauwgezet de ontwikkeling van hun kind(eren) volgen. Onderdelen die extra aandacht nodig hebben, kunnen geoefend worden tijdens het familiezwemmen. Kinderen die zwemles krijgen hebben zondags gratis toegang. 

“Handig is ook dat ouders kinderen via de app kunnen afmelden en dat ze de inhaalles die ze tegoed hebben, zelf kunnen inplannen op een lesdag dat hun uitkomt.” Ruim tien zweminstructeurs geven de hele week door zwemlessen bij Laco, ook op zaterdag. Tijdens vakanties zijn er eveneens lessen.


Vanaf 4 jaar

Nog een verandering van de laatste jaren is dat kinderen al vanaf 4 jaar mogen beginnen met zwemles. “Veel kinderen zijn er dan al aan toe om in te stromen. Er is ook veel vraag naar vanuit ouders. We beginnen de kinderen op een speelse manier te leren vrij te bewegen in het water. Bijvoorbeeld vallen en opstaan. En dat ze durven te liggen op het water.”


www.lerenzwemmenbijlaco.nl

“Gemiddeld doe je een jaar over je A-diploma. Die periode is 

voor een kind helemaal niet te overzien”

‘Zeewier en krabben, ik móest wel zwemmen!’

Hoe haalde zwemjuf Irma zelf ooit haar diploma? “Toen had je nog het openluchtzwembad De Val aan de voet van de Zeelandbrug. Het water daarvan kwam uit de Oosterschelde. Door het zeewier en de krabben durfde ik als klein meisje niet op de grond te staan, dus ik móest wel zwemmen!”

Afzwemmen kon voor iets van 25 cent. Toch behaalde ze uiteindelijk haar zwemdiploma niet buiten. “Op de dag dat ik moest afzwemmen bij De Val onweerde het en dus ging het niet door. Dat was precies in de tijd dat zwembad Onderdak opende, in 1972. De ene zaterdag haalde ik daar mijn A en de zaterdag erop mijn B.” 

Uitgeleerd is juf Irma niet, want elk jaar moet ze het certificaat Zwemmend Redden voor Zwembaden behalen. “Een hele pittige keuring dat bestaat uit theorie en praktijk.” 

De beloning is echter groot: enthousiast mogen lesgeven, zodat kinderen stralend een diploma mogen ontvangen.

Deel dit artikel: