Clubleven

Abrupt lag de sportwereld stil. Beetje bij beetje kwam alles weer op gang. Hoe kwamen verenigingen de crisis door en hoe maakten ze zich ‘coronaproof’?

Lees meer

SPORTEN IN CORONATIJD

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Coronavirus hekelt chloor

Toen er weer gezwommen mocht worden, was de anderhalve meter aanhouden best lastig. “Kinderen hadden elkaar lang niet gezien en hadden de sociale behoefte elkaar op te zoeken”, aldus Ruud van de Laar, bestuurslid van ZV Onderdak.

Om zoveel mogelijk mensen te kunnen laten zwemmen, werd de baanbreedte aangepast. “Anders konden we maar zes mensen tegelijk laten zemmen.”

Als uitzondering binnen de binnensporten, mocht er al in juni weer gezwommen worden. “Het virus lijkt niet lang te overleven in een natte omgeving met verhoogde temperatuur en chloor.” Een uitgebreid protocol werd gevolgd: thuis omkleden, ieder een eigen nummer dat je verkleedhokje aangaf, één vaste route heen en één vaste route terug. Opgeven moest via WhatsApp. “Als het foute boel zou zijn, wisten we precies wie wanneer met wie had gezwommen. Er kon minder intensief getraind worden, want iedereen moest goed rekening met elkaar houden.”

Toen waterpolo weer mocht, bleek de nodige afstand houden niet eens zo vervelend. “Dat was een mooie trainingsoefening om jezelf vrij te zwemmen.”

Hoewel de financiële compensatie nog onduidelijk is, vindt Ruud dat de club de crisistijd goed heeft doorstaan. “Het was stevig wat we meemaakten, maar we hebben uiteindelijk maar beperkt stilgelegen.”

LTC Zierikzee kijkt uit naar eerste toernooi

“Eindelijk”, zei voorzitter Loekie den Hollander direct na de flinke versoepeling van de coronamaatregelen per 1 juli, waaronder de heropening van de kantine en het terras. “Tennis is een echte gezelligheidssport. Toen er op den duur weer getennist mocht worden, was iedereen natuurlijk blij, maar dat je direct weer naar huis moest, ging mensen tegenstaan. Iedereen miste dat drankje tussendoor of na afloop.”


Beetje bij beetje werden de coronaregels versoepeld. Eerst mocht alleen de jeugd. “Een heel georganiseer: vaste route naar de baan bepalen, handen ontsmetten, met de klok mee van helft wisselen, niet op de bankjes zitten, scorebord niet gebruiken, gebruikte ballen een dag in het hok laten liggen, … Overal moest over nagedacht worden. De ondersteuning vanuit de KNLTB was gelukkig super.” Vervolgens mochten ook de volwassenen aan de bak; eerst alleen singelspel, daarna ook dubbelen.


Reserveren

Via de KNLTB-clubapp moesten leden een baan reserveren. Wellicht wordt dat in de toekomst een blijvertje. “Dan moet het wel flexibeler worden. Nu kon je alleen op hele uren reserveren en ruim van tevoren.” Omdat mensen veel thuiswerkten, zag LTC Zierikzee de bezetting van de banen overdag groeien.


Gemis

Door corona liep de club de nodige financiën mis. “Geen clubkampioenchappen in maart. En normaal begint 1 april de voorjaarscompetitie en zijn vooral de vrijdagen goed bezocht. Dan spelen er twaalf teams en is er veel publiek. Erg gezellig. Daar missen we een enorme omzet.”

Toch benadrukt Loekie vooral het sociale gemis. “Clubkampioenschappen, voorjaarscompetitie, daar kijken mensen naar uit. Het was prachtig weer al die weken. Je hebt je erbij neer te leggen.”

De grote aanwas van zomerleden vormde daarentegen positief nieuws. “Dat zijn met name de voetballers, hockey­ers en mensen die anders naar de sportschool zouden gaan, maar nu een periode allemaal niet konden sporten.”

Sinds 1 juli mocht er weer ‘normaal’ getennist worden. “Handen schudden naar de wedstrijd is er niet meer bij. Via posters attenderen we mensen op de anderhalve meter en dat je bij ziekteverschijnselen thuis moet blijven. Hoe vaker mensen het zien, des te beter. Bewustwording creëren. Straks weten we niet beter. Veel mensen vonden verplicht buiten roken in het begin ook belachelijk.”


Toernooien

Idee is dat het Dikke Toren-­toernooi in november alsnog wordt georganiseerd. Allereerst staat het 30+ Toernooi, in augustus, op de agenda. “Omdat dit het eerste toernooi is sinds de coronaperiode hebben we de leeftijdsgrens verlaagd, zodat meerdere mee kunnen doen. Straks begint de competitie en wil iedereen toernooien gespeeld hebben om het wedstrijdgevoel terug te krijgen.” 

Worstelpop bij BJJ Team Luctor

Nog maar net opgericht kreeg BJJ Team Luctor te maken met corona. Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ) is een vechtsport die zich richt op het zo snel mogelijk naar de grond brengen van de tegenstander om daar verder te gaan met het grondgevecht. 

BJJ Team Luctor traint drie keer in de week afwisselend in Zierikzee en Goes. De oprichters Jelle den Boer, Ronald Kramer en Joan van den Hoek vreesden begin maart dat veel leden zouden afhaken. “Daarom hebben we de abonnementen stopgezet en geprobeerd met locatieverhuurders afspraken te maken”, blikt Jelle terug.


Creatief

Omdat er op den duur wel buiten getraind mocht worden, maar contact nog niet was toegestaan, werd een creatieve oplossing bedacht: poppen. Inspiratie hiervoor vormde een filmpje van de grondleggers van de Braziliaans Jiu Jitsu, de familie Gracie uit Rio de Janeiro.

Jelle: “Leden hebben ieder hun eigen zogenoemde grappling-pop gemaakt. De pakken die we dragen, werden volgestopt met kussens, teddyberen, vesten en handdoeken.” Zo kon de betaalde abonnementsvorm weer opgestart worden.

“Zeker veertien à vijftien leden had zo’n pop gemaakt en kwamen naar de eerste training in Zierikzee. Ook vanuit Middelburg; zo graag wilde iedereen weer.” De poppen hoefden niet te kunnen staan, want de kern van de sport vormt het grondgevecht. 

“Vanaf 1 juli mocht er gelukkig weer ‘full contact’ getraind worden.”

Online voetbalquiz bij Bruse Boys 

Normaliter zijn mei en juni de mooiste voetbalmaanden van het seizoen met veel activiteiten, kampioenschappen, toernooien en nacompetities. Om dat gemis op te vangen en de club ook nog een beetje financieel te ondersteunen, organiseerden Ricardo de Winter en bestuurslid Sandra de Waal in juni een online voetbalquiz. Deelnemers bepaalden zelf hun inschrijfgeld. “Twintig teams deden mee. Sommigen waren alleen, anderen speelden met meerdere. Er waren er ook die alleen een donatie hebben gedaan”, aldus Ricardo. “Het was een gezellig avond, op een leuke manier fanatiek. En het leverde de club 500 euro op.” 

Ten opzichte van een fysieke quiz was er wel een duidelijke beperking. “Als je de antwoorden zelf nakijkt, zie je ongeacht de spelling of iemand het goed heeft. Het computerprogramma keurt slechts vier spellingvarianten goed.” Anders was ook dat bij de online quiz de snelheid van antwoorden meetelde voor het resultaat. “Dus internetsnelheid is van invloed op het eindresultaat. Om die reden hebben we aan de nummers 1 t/m 4, die zo dichtbij elkaar zaten, benaderingsvragen gesteld.” De top-4 ontving waardebonnen die beschikbaar waren gesteld door lokale bedrijven. 

Op 4 juli heeft v.v. Bruse Boys het seizoen afgesloten met een Skills & Control-training voor alle jeugd. Voorzitter Willem van Kooten: “Zeer geslaagd met de deelname van een kleine zestig kinderen en daarbij ook een vijftiental spelers van SV Duiveland. Senioren en de JO-19 hebben zich laten verleiden tot klikoschieten. Daarna hebben we het seizoen afgesloten met het afscheid nemen van spelers en vrijwilligers.”

Social distancing tussen menner en groom is ‘grijs gebiedje’

Ook voor Fok- en Menvereniging Schouwen-Duiveland was er een abrupt einde van de activiteiten. Voorzitter Jan-Leen Boot: “Ons seizoen begint normaal gesproken in het voorjaar; nu dus even niet. Ook omdat de wat grotere wedstrijden bijna zonder uitzondering alleen mogelijk zijn met een evenementenvergunning. Dat betekent sowieso tot 1 september geen wedstrijden.” 


Trainingsdag

Eén van de minimale activiteiten was de gezamenlijke trainingsdag op zaterdag 6 juni. Uiteraard met strikte gedragsregels gebaseerd op de RIVM-richtlijnen en KNHS-protocollen. “Bij mennen is het goed mogelijk om de risico’s te beperken. Je bent in de buitenlucht, op grote terreinen en relatief weinig mensen. De bottleneck is de social distancing tussen de menner en de groom op de koets. Dat is een grijs gebiedje.”

De trainingsdag, waarvoor veel animo was, verliep goed en gedisciplineerd. “Tof dagje.” Op veler verzoek werd daarom op 11 juli nog zo’n trainingsdag georganiseerd. “Binnen no time zaten de inschrijvingen vol en hadden we een programma van 9.30 tot 18.00 uur.”

Streep door hardloopwedstrijden

Tijdens de lockdown werden jeugdleden door hun trainers uitgedaagd mee te doen aan allerlei beweegchallenges en om daarvan filmpjes te maken. Co: “Erg leuk om die op Facebook te zien.” De volwassen hardlopers kregen loopschema’s van hun trainer. De druk van de groep om daadwerkelijk te trainen ontbrak, maar daarentegen konden velen vanwege het thuiswerken overdag lopen. “Ik vond het zelf heerlijk om 7.00 uur met werk te beginnen, tussen de middag hard te lopen, zodat ik daarna weer vol energie doorkon.”


Baantrainingen

Inmiddels zijn er al enkele maanden baantrainingen. “In ons materialenhok staan desinfecterende middelen om materialen schoon te maken.” Co zag wel dat het draagvlak voor de anderhalve meter bij de trainers en atleten op den duur aan het wegebben was. “Ze vonden het steeds lastiger om zich aan het toenmalige maximum van tien personen te houden en dat iedereen zich vooraf moest opgeven. Op zich ook wel begrijpelijk, want de trainingen hebben ook een sociaal karakter.” Gelukkig hoefde dat per 1 juli niet meer.


Bottleneck

De Tweedaagse Meerkamp, die afgelopen mei extra groots opgezet zou worden vanwege het 65-jarig bestaan van AV Delta Sport, moest net als alle andere wedstrijden worden geschrapt.


Ondanks de recente versoeplingen van de coronamaatregelen, blijven wedstrijden een probleem. Bottleneck vormt de anderhalve-meter-maatregel; niet voor de deelnemers, maar voor het publiek. Bestuurslid Co de Feijter: “Bij start en finish staan altijd veel mensen. Bij de Halve Marathon Westenschouwen al helemaal, omdat de lopers er meerdere keren langskomen. Pas heeft de gemeente nieuwe regelgeving vastgesteld voor de organisatie van wedstrijden. Dat is, met uitzondering van onze eigen locatie, zo lastig in te vullen dat we hebben geconstateerd dat wedstrijden volgens deze richtlijnen niet mogelijk zijn. Minimaal acht weken voor de geplande wedstrijd moeten we een aanvraag indienen. Voor de Halve Marathon Westenschouwen zouden we dus sowieso al te laat zijn.” Het bestuur zette eveneens een streep door de Mosselloop, begin november.


Clubkampioenschappen

De enige wedstrijd die de atletiekvereniging dit jaar wil organiseren, zijn de clubkampioenschappen op de baan. Deze vinden eind september plaats.

‘Kinderen moesten al zoveel online doen’

Vrijwel direct nadat Nederland in maart ‘op slot’ ging, stapte dansschool Move-it Dance uit Zierikzee over op online. Maaike van Rijn: “Via Vimeo konden leerlingen de geleerde dansjes bekijken om te oefenen. Ook gaven we iedere week live danslessen.” 


Offline

Dat ging niet zonder slag of stoot. “YouTube gooide onze allereerste livestream offline, omdat wij zogezegd de muziekrechten niet hadden. Maar voor dansen op muziek hoef je die niet te hebben. Het programma Zoom was perfect omdat wij zo onze leerlingen konden zien via de webcam. Totdat Zoom slecht in het nieuws kwam vanwege privacy en we daaarmee stopten. Op den duur was er ook nog een ander probleem: we merkten dat de motivatie voor online dansen wegzakte, want de kinderen moesten al zoveel online.”


Plein

Toen kwam het bevrijdende bericht dat er weer begonnen mocht worden. Na een paar keer proefdraaien, gaf Move-it Dance snel weer les volgens het normale rooster: van peuterdans, streetdance tot onze hiphop-wedstrijdteams. “Alles buiten op het plein bij Laco. Eerst voor de ingang en later aan de zijkant van het gebouw in verband met de schaduw. De wedstrijden liggen stil, maar trainen is belangrijk. Stilstaan is achteruitgang.” 

Twee groepen begonnen nog niet: linedance en stijldansen. “Bij line dance zitten bijna allemaal mensen van boven de 50 jaar. De straat is veel stroever en daardoor blessuregevoeliger.”


Hervatting

Sinds 1 juli mochten dansscholen weer naar binnen. “Indien het nodig is voor de uitvoering van de dans, mag lichamelijk contact ook weer. Fantastisch nieuws voor het stijldansen!” In verband met de zomervakantie is gekozen de hervatting van de lessen, zowel stijldansen als line dance, te verplaatsen naar 24 augustus. “Het nieuwe dansseizoen start hiermee vroeger dan anders. Kunnen we mooi een aantal lessen van het afgelopen seizoen inhalen.” 

GV Delta Sport bezocht door NOS Jeugdjournaal 

Meteen de week nadat Laco de deuren moest sluiten, begon gymnastiekvereniging GV Delta Sport met online trainingen. Voorzitter Kees Verkerke: “Dat was vooral bij de selecties. Het was even wennen iedereen zover te krijgen, maar al snel bleken de trainers vol creativiteit te zitten.”


Er werd ook snel geschakeld met betrekking tot het buitensporten. “Vier dagen vóór we definitief hoorden dat we eind april buiten mochten trainen, hebben wij geschakeld met de gemeente voor het kunstgrasveld bij Laco, en de buren HSD en Sportclub Zierikzee voor medewerking. Zo hadden we een kleedkamer van SC Zierikzee ingericht als materialenhok.”


Primeur

Als eerste turnclub van Nederland begon GV Delta met de buitentrainingen. Dat leverde een bezoek van NOS Jeugdjournaal op. “Hoe we de trainingen organiseerden, diende als voorbeeld bij de atletiekbond KNGU. Het eiste creativiteit van onze trainers om met beperkte materialen een training te verzorgen. De trainingsuren van veel groepen hebben we ingekort, maar alle disciplines hebben we naar buiten gebracht.”

Een andere factor waarmee rekening moest worden gehouden was het weer. “Gelukkig waren de weergoden ons goed gezind en hebben we maar drie keer een training af moeten zeggen.”

De financiële schade valt mee volgens de voorzitter, al krijgt de begroting door de coronacris wel een knauw. “Gelukkig kunnen we dat als GV Delta Sport verwerken. Groter probleem is dat de selectieturn(st)ers en acro-teams een behoorlijke achterstand hebben opgelopen in trainingsarbeid.”


Ruime hal

Na enkele maanden buitentrainingen kon er per 1 juli weer in de turnhal getraind worden. “Aangezien onze turnhal ruim 1000 m2 is, zien we in de opgelegde beperkingen niet zoveel belemmeringen. Het grootste punt was vooral de anderhalve meter afstand voor 19 jaar en ouder, dat vooral de acroteams raakt. Het protocol staat inmiddels toe dat dit is vrijgegeven en dat trainers mogen vangen. Dat is in de turnsport zeer noodzakelijk.  Alleen buiten het sportcomplex moeten 19 jaar en ouder zich weer aan de anderhalve meter houden. Vanaf 1 september worden de regels waarschijnlijk verder versoepelt. Dan kunnen we ook weer aan wedstrijden gaan denken.” De eerste wedstrijd is zondag 25 oktober: de gezamelijke clubkampioenschappen van GV Delta Sport en Turnschool Zeeland.

Voldoende veldwachters bij MZC

“De financiële pijn is nu nog te overzien. We missen kantine-inkomsten. Daar staan lagere energiekosten tegenover. De kantinevoorraden konden we grotendeels teruggeven aan de leverancier. Verder hebben we gebruikgemaakt van diverse steunmaatregelen”, aldus MZC-voorzitter Roland Backx.

Toen er weer gesport mocht worden, was Roland sceptisch over de animo. Maar er bleek veel behoefte te zijn, ook bij oudere leden die op anderhalve meter moesten spelen. “Gelukkig waren genoeg vrijwilligers bereid om de verplichte controle als ‘veldwacht’ op zich te nemen. Anders had er niet getraind kunnen worden.”

Voor de MZC-teams is het zomerstop. Toch blijft het sportpark tijdens de vakantieperiode op doordeweekse dagen open van 14.00 - 17.00 uur. Tegen de regels in was er namelijk regelmatig voetballende jeugd op het sportpark. “Daarom hebben we besloten het hoofdveld op vaste momenten, én onder toezicht, open te stellen. Zo wordt toch de mogelijkheid gegeven voor jeugd tot en met 18 jaar in de zomervakantie actief bezig te zijn.”


Begin augustus begint MZC weer te draaien. “Hopelijk zet de versoepeling door en kunnen we straks gewoon wedstrijden spelen mét publiek. Dat zal zijn in een prachtig nieuw tenue, waarin de kleuren van voormalig Mevo en Zierikzee terugkomen. Heel bijzonder dat dat jaren na de fusie alsnog zo lukt.”

Eerder begin van nieuw seizoen

Ondanks dat eind april de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen werden afgekondigd, besloot basketbalvereniging Mevo’80 alsnog het seizoen voortijdig te beeïndigen. Bestuurslid Jan-Kees Jongejan: “Anders zouden we voor een relatief korte periode van alles moeten organiseren. Ons seizoen stopt namelijk altijd al eind mei. En alleen de jongste leden mochten nog maar, een kleine groep.” 


Fit

Per 1 juli mochten alle leeftijden weer sporten en, essentieel voor basketbal, binnensport was weer toegestaan. Reden voor Mevo’80 het nieuwe seizoen eerder te laten beginnen, namelijk per 1 augustus. “Zo korten we de basketballoze periode toch wat in en zorgen we dat we in september fit en voorbereid het nieuwe wedstrijdseizoen in gaan”. 

Graag had de basketbalclub ‘s zomers nog een buitentraining georganiseerd, maar er werd geen geschikte buitenlocatie gevonden.


Ervaringsdeskundige

Met betrekking tot de te nemen maatregelen heeft Jan-Kees als organisatie­adviseur van het Maasstad Ziekenhuis overigens voldoende ervaring. “Ik hield mij de laatste maanden bezig met het anderhalvemeter-proof maken van de polikliniek, opschaling van de reguliere zorg en zorgen dat de juiste beschermingsmaterialen voor de zorgmedewerkers beschikbaar zijn. In het klein zal er ook een actieplan voor Mevo’80 komen.”

Desinfecteerapparaat niets nieuws bij Zierikzeesche Kegelbond

Toen er per 1 juli weer binnen gesport mocht worden, was dat voor de Zierikzeesche Kegelbond (ZKB) nog geen uitgemaakte zaak. Voorzitter Ted Volkeri: “Onze grootste club heeft achttien leden dus de onderlinge afstand is goed te regelen. Ik vind dat clubs daarin ook hun eigen verantwoording moeten nemen. Als ZKB gaan we niet elke avond politieagent spelen. Een desinfecteerapparaat hebben we trouwens al jaren staan. Maar er zijn wel andere zaken die goed geregeld moeten worden: er zijn mensen met een eigen bal, maar ook die met een clubbal gooien. Die moeten tussen de series door schoongemaakt worden. Bij elke baan hebben we een handdoek en een bak met een natte spons staan, want met een vochtige hand heb je een betere grip op de bal. Je kunt niet met meerdere personen die ene handdoek en spons gebruiken. En dan is het ook de vraag hoe we met onze bar omgaan. Voor de crisis haalden de mensen zelf hun drankje uit de koeling, maar kan dat nog wel?” 

Inmiddels heeft het bestuur de veiligheidsmaatregelen op een rij gezet en op zaterdag 25 juli krijgen de afgevaardigden van de clubs daarover voorlichting. Ted: “Daarna hervatten we op 2 augustus het kegelen. Wedstrijden kunnen nog niet, want dan zitten er zo 80 à 90 personen in ons kegelhuis.” 


Gemis

Meer dan de financiën, zat de coronapijn op het sociale vlak. “We hebben mensen van in de 90 die al bijna heel hun leven lid van dezelfde club zijn. Ze kegelen zelf niet meer, maar de clubavonden waren hun uitje. Dat was een groot gemis. Die zouden liever gisteren dan vandaag nog beginnen.”

Deel dit artikel: