Portret

‘Mijn agenda is nu meer in balans’

Wie burgemeester Jack van der Hoek (1963) van Schouwen-Duiveland vraagt of hij wel voldoende beweegt, wordt getrakteerd op een indrukwekkende lijst sportieve activiteiten. Aan de conditie van onze nieuwe burgervader hoeft dan ook niemand te twijfelen.

TEKST PETER NOORDERMEER • BEELD ERNESTA VERBURG • VIDEO VIDEOM

“Wandelen,” begint hij, “niet zomaar een beetje lopen, nee flink de pas erin, bij voorkeur in de natuur, vaak een rondje van vijf tot acht kilometer.” Vervolgens haalt hij de fiets erbij, liever gezegd twee soorten: de mountainbike en de racefiets. Alleen of samen met zijn vrouw. “We doen een rondje eiland, zoals we dat noemen. Dan gaan we in Ouddorp koffiedrinken en fietsen daarna weer terug, de ene keer op de racefiets, de andere keer op de mountainbike. Wel altijd met een tussenstop, want het moet een beetje leuk blijven. Je moet het nuttige met het aangename verenigen, is immers de uitdrukking”, zegt hij monter. “En dan mag ik graag af en toe een stukje hardlopen gemiddeld zo’n vijf kilometer per keer.”


Spinning

Binnen zit de burgemeester qua fitness graag op een spinningfiets, en dan in een groep. “Kijk,” zegt hij, de vinger naar zichzelf wijzend, “ik heb nodig dat er iemand staat die leidinggeeft aan zo’n groep. In een sportschool een beetje wat doen met gewichten, in je eentje op zo’n fietsje, dat werkt bij mij niet. Ik moet streng aangemoedigd worden, dan houd ik het vol. Als ik alleen die oefeningen moet doen, is het minder leuk en geef ik sneller op.”


Van der Hoek was voordat hij naar Schouwen-Duiveland kwam gedeputeerde in Noord-Holland en wethouder in Haarlem en Uitgeest. “Vooral in die tijd als gedeputeerde had ik een heel volle agenda en kwam er van bewegen en sport niet zoveel terecht. In die periode ben ik dan ook negen kilo aangekomen.” Niet dat hij als burgemeester weinig te doen heeft, nee, werk zat. Hij omschrijft het mooi: “Mijn agenda is nu meer in balans.” Dat zorgt ervoor dat hij niet elke avond en elk weekend bezet is en meer kan bewegen. 


Werkbureau

“Ik let erg op mijn gezondheid”, zegt hij en hij wijst naar twee bureaus in zijn werkkamer, een hoog en een laag. “Dan kan ik staand of zittend werken als ik wil, dat vind ik prettig.” 

“Op ons verlanglijstje staat nog een ander rondje: de Zeeland­brug over en dan via de Stormvloedkering terug. Maar dat is nog wel een eind, hoor.”

“Ik moet streng aangemoedigd worden, dan houd ik het vol”

Paardrijden

We zijn er nog niet, want de burgemeester is dol op paardrijden, zowel gewoon rijden als dressuur. En afgelopen najaar heeft hij ook zijn mendiploma behaald om aangespannen te kunnen rijden. “Vooral dressuur is echt iets waarbij je je hoofd helemaal leeg kunt maken,” zegt hij met een brede glimlach, “dan ben je zo geconcentreerd bezig dat de rest van de wereld even niet bestaat.”


Sport is een samenbindend fenomeen, vindt ook Van der Hoek. “Het sporten heeft een grote maatschappelijke waarde, het schaft mensen plezier en waardering en het verdrijft de eenzaamheid. Mijn schoonvader is gaan golfen. Dat is een vorm van ‘sociaal bewegen’, zegt hij. Per wedstrijd legt hij zo’n acht tot negen kilometer lopend af. Mijn vrouw en ik hebben dat ook op ons verlanglijstje staan: golfen. Maar als ik alles overzie, vraag ik me af of ik er hier wel allemaal aan toe kom…”

Deel dit artikel:

Interview