Sportindex

‘s Zomers verwelkomt Schouwen-Duiveland vele toeristen. Dat is hard werken voor onze strandtenthouders. Hoe blijven ze ‘fit for the job’ en hoe gezond is hun werk? “De drukke pieken in het zomerseizoen vergelijk ik met topsport.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT

Lees meer

HOE VITAAL ZIJN ONZE

Strandtenthouders?

WALTER BIEN, Beachclub Perry's (Scharendijke):

‘Mentaal is dit werk fantastisch’

SPORT & BEWEGEN

“Ik ben niet sportief. Wel wandel ik graag met onze twee labradors. Doordeweeks gaan die mee naar het werk. Als ik ze uitlaat, doe ik een rondje strand en ruim meteen wat zwerfafval op. Daarnaast heb ik natuurlijk mijn beweging op het werk. Hoewel ik niet in de bediening zit, loop ik ook al gauw ruim 10 km per dag. Het is hier duizend vierkante meter groot. Door het bos mountainbiken vind ik leuk, maar door tijdsgebrek komt het er niet van. Ik laat mijn mountainbike nog elk jaar nakijken; zo blijft die mooi. Water is écht mijn ding. Met mijn motorbootje, een Boston Whaler, op de Grevelingen genieten van een mooi glas wijn. Of het actief is? Ik moet het ding natuurlijk wel in en uit het water halen en schoonmaken. Maar op de schaal van 100, raak ik qua sportiviteit nog niet de 2 aan.”


VOEDING

“Als we thuis eten, koken mijn vrouw en ik altijd vers. De coronatijd was moeilijk, maar ook een heerlijke periode om je in eten te verdiepen. Enkele nieuwe recepten daarvan staan nu op de kaart. Door het horecawerk schiet gezond eten er veel bij in. Ik merk wel dat onze gasten er steeds meer naar vragen, zoals vegetarisch en vegan. Ook qua aller­giën hebben mensen steeds meer wensen. Dat is echt van de laatste vijf jaar.”


GEZOND WERK

“De beweging op het werk is dus goed. De lange werkdagen voel ik lichamelijk wel, maar mentaal is het werk fantastisch! Je hersenen blijven bezig. Er is niets mooiers dan ’s avonds pijn aan je voeten, vol adrenaline zitten en dat het fantastisch goed is gegaan.De periode dat we dicht moesten, was zeer vermoeiend. Er ging veel door m’n hoofd en had hele korte nachten.” 


ONTSPANNING

“Fijn was dat ik tijdens die nare periode met mooi weer met het bootje wegkon. Daar zou ik anders nooit de tijd voor hebben gehad. Op het water kwam ik helemaal tot rust. Tussen de zeehonden. Ook had ik een superleuk gesprek met een wilvreemde vent in een kano. Fantastisch. Ik wil nu vaker even tot rust komen. We verhuren subs en kajaks, dus hoog tijd dat ik die zelf ook eens ga gebruiken. Watersport is mijn ontspanning.”

RIENEKE BIJLEVELD, Basic Beach Bar De Branding (Renesse):

‘Toenemende vraag naar vegetarisch’

SPORT & BEWEGEN

“Ik ben sportief. Als ik de tijd heb, en het uitkomt in mijn planning, sport ik graag. Straks gaat mijn dochter naar school en heb ik ’s morgens een paar uur mijn handen vrij. Die tijd heb ik in gedachte al ingevuld: een paar keer in de week fitnessen. Daar voel ik me goed bij. Ik vind van alles leuk: hardlopen, fitnessen, krachttraining, paardrijden, zwemmen.... Alleen aan fietsen heb ik een enorme hekel. Als we op vakantie gaan, zoeken we altijd wel iets met een sportcomplex erbij. In de zomer heb ik geen tijd om te sporten; dan is het werk eigenlijk mijn sport.


VOEDING

“Ik vind voeding in relatie tot gezondheid zeer interessant. Ook door mijn werk in de keuken van ons strandpaviljoen. Ik ga ook graag de diepte in: wat is de oorsprong van bepaalde voeding, hoe zijn de dieren gevoerd? In september ga ik de versnelde vegetarische koksopleiding VIP Health & Nutrition volgen. Ik wil meer weten over specifieke kooktechnieken die bij vegetarisch en vegan horen. Ik vind dat boeiend, maar ik merk ook een toenemende vraag vanuit onze gasten naar vegan en vegetarisch.”


GEZOND WERK

“Ik beschouw het als gezond werk: ik ben fysiek bezig, veel in de buitenlucht en ik doe iets wat ik leuk vind. Mentaal voelt het goed dat je mensen blij kunt maken door ze prettig te bedienen. Al is het maar een bakje koffie serveren. Als het lekker loopt, wordt het hele team daar erg blij van. Tuurlijk is er ook weleens stress en overbelasting. Maar tegelijkertijd geloof ik dat stress helemaal niet slecht hoeft te zijn. Is een mens gebaat bij altijd rust en regelmaat? In de natuur zie je ook periodes van overvloed afgewisseld worden met periodes van onrust, verstoten worden en schaarste. Het zomerseizoen is hard werken, onder druk staan, maar als het uiteindelijk allemaal lukt, geeft dat ook heel veel voldoening en kun ik heel erg genieten van de rust erna.”


ONTSPANNING

“Ontspanning is voor mij wandelen met de honden of samen met mijn dochter en de pony bezig zijn. Lekker buiten. Een paard voor mezelf staat hoog op mijn wensenlijstje, maar nu zou dat qua tijd niet kunnen.”

DON VAN VLIET, Strandpaviljoen De Haven van Renesse (Renesse):

‘Ik benader ons werk als topsport

SPORT & BEWEGEN

“Twee jaar geleden ben ik samen met mijn vrouw met tennis begonnen. Supertof. LTC Zierikzee is een mooie club waar veel wordt georganiseerd. Ik ben ook lid van ZSC’62, maar ik train maar af en toe mee en ik heb afgelopen jaar misschien drie wedstrijden met het eerste meegedaan. Ik ben gek op het team, het voetbalspel en het sporten in teamverband, maar door de zaak moet ik altijd jakken en jagen om erbij te kunnen zijn. Voetbal werd meer spanning dan ontspanning. Pas toen ik ging tennissen, kwam ik erachter hoe het voelde om weer écht plezier in je hobby te hebben. Ik speel met name dubbel. Het leuke van tennis is dat je veel mensen ontmoet. Dan dubbel ik met die, dan weer met die. Buiten het zomerseizoen probeer ik twee keer in de week te tennissen. Echt intensief is het niet. Puur om fit te blijven, zal ik misschien meetrainen bij ZSC.”


VOEDING

“ik vind de Hello Fresh-pakketten goud! Kakelvers, nooit te veel en recepturen zitten erbij. Zeker nu we sinds vier en een halve maand een dochter hebben en we nog meer moeten plannen, is dat handig. Op het werk moet er voor het team in de pauzes goede voeding zijn.”


GEZOND WERK

“De ‘runner’ – dat is diegene die het eten en drinken ‘wegloopt’ – loopt op een drukke dag zeker 15 kilometer. De barman doet meer kap- en draaiwerk. De drukke pieken in het zomerseizoen vergelijk ik met topsport. Klinkt vergezocht, maar zo benader ik het. Er moet een goede balans zijn tussen plezier, genoeg rust pakken en momenten van gas geven. Dat betekent: twee dagen in de week vrij, bijna geen overuren en en week vakantie in de zomer. Dat zorgt dat mensen optimaal kunnen presteren. Als de mindset goed is en je bent niet vermoeid, kun je hartstikke veel aan. De horeca heeft een slecht imago van veel werken, lange dagen en een slecht salaris. Ik werk al jaren hard dat negatieve beeld om te buigen. Je moet goed voor je mensen zorgen.”


ONTSPANNING

“Dat haal ik uit onze dochter Liv. Naast tennis vind ik zaalvoetbal heel leuk.”

Deel dit artikel: