Interview

VOEDINGS- EN LEEFSTIJLCOACH CONNIE HUIBREGTSE

‘Voeding wordt ondergewaardeerd’

Met moeite sleepte ze zich één keer in de week naar de sportschool. Verandering van voeding in combinatie met meer sporten, brachten haar nieuwe energie. Inmiddels verkondigt voedings- en leefstijlcoach Connie Huibregtse 25 jaar de boodschap van Herbalife. “Bewegen is één ding, maar voeding is de basis. Ik stel: fit zijn is 80 procent voeding en 20 procent beweging.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD ERNESTA VERBURG

THUIS

In Serooskerke op Schouwen-Duiveland zit Connie Huibregtse helemaal op haar plek. Op vijfhonderd meter ligt de Oosterschelde en het Schelphoekbos. “Ik geniet enorm van de vrijheid. Er is geen hoogbouw dus niemand kijkt in mijn tuin. Het is hier heel rustig en dat vind ik heerlijk. Ik hou veel van mensen, maar ik heb ook vaak mijn rustmomenten nodig.” 

Dat ze er haar woon- en werkplek heeft, is niet vanzelfsprekend. Ze heeft er hard voor moeten werken. “Toen ik elf jaar geleden uit mijn relatie stapte, wilde ik per se hier blijven wonen.” Als toenmalig parttime Herbalife-­distributeur krijgt ze geen hypotheek, maar ze wil ook geen baan ergens. Hoewel ze voor gek wordt verklaard, springt ze in het diepe en stort zich fulltime op Herbalife. Met succes. “Het eerste jaar moest ik het grootste bedrag aan mijn ex-partner betalen. Toen dat gelukt was, dacht ik: nu kan ik alles!” Sinds acht jaar heeft Connie nu een lat-relatie.

DROOM

Geboren in Bergen op Zoom, verhuist ze op haar zevende naar Zierikzee. Vader wordt brugwachter van de Zeelandbrug, dus neemt de familie haar intrek in het brugwachtershuis. Als klein meisje heeft ze één grote droom: skilerares worden. Na de havo in Zierikzee en de toerismeopleiding in Leiden vertrekt ze dan ook naar Oostenrijk voor de skilerarenopleiding. “Toen ik klaar was, vond mijn vader dat ik eerst een ‘normale baan’ moest hebben.” Ze gaat werken voor de horeca-uitbater van het net geopende Deltapark Neeltje Jans. “Dat liep tot november dus kon ik daarna mooi gaan skiën!” Jarenlang is ze fulltime skilerares: een paar maanden in Oostenrijk (Kirchberg en Zell am See) en daarna in Australië (Mount Baw Baw, vlakbij Melbourne). De overige tijd besteedt ze aan rondreizen in Australië.

“Ik kreeg er vier à vijf uur energie per dag bij”

VITALITEIT

Als 25-jarige leeftijd keert ze terug op Schouwen-Duiveland en gaat als hoofdreceptioniste aan de slag bij een verhuurder van vakantiehuizen. Omdat haar toenmalige partner wil afvallen, komt ze in aanraking met Herbalife.

“Ik had het zelf niet nodig, dacht ik... Ik bedoel, ik heb al heel mijn leven dezelfde maat. Omdat ik de shake voor mijn partner klaarmaakte, ging ik meedoen. Al binnen een week merkte ik dat ik fitter werd. Normaal kwam ik versleten thuis en had ik eerst chips en cola of wijn nodig. Met moeite maakte ik daarna het eten klaar. En met heel veel moeite sleepte ik mij één keer in de week naar de sportschool.”


Door de aangepaste voeding én meer sporten werd ze steeds vitaler. “Ik kreeg er vier à vijf uur energie per dag bij. Ook had ik geen last meer van meerdere keren per week hoofdpijn. Hoewel dat inderdaad zo was, moet ik oppassen zoiets te zeggen. Ik mag namelijk geen medische claim doen.”


De extra energie resulteert in deelname aan de marathon van Rotterdam en Trail by the Sea. Ook fietst ze meermalen de Elfstedentocht; 240 km op één dag. “Tot een half jaar geleden sportte ik vijf à zes keer in de week. Dat kon omdat ik op tijd mijn brandstof aanvulde: de juiste voeding op de juiste tijd. De hersteltijd van mijn spieren halveerde. Dat is waarom bijvoorbeeld Ajax en PSV ook Herbalife nemen.”

Ze is zo enthousiast dat ze distributeur van Herbalife wordt. “Tegenwoordig heet dat coach.” Als ze stopt in Den Osse en weer gaat werken bij Deltapark Neeltje Jans – deze keer in de souvenirwinkel – heeft ze inmiddels een klantenbestand. “Ik kreeg het er steeds drukker mee en ben mijn fulltimebaan bij Neeltje Jans gaan afbouwen.” 

AUSTRALIË

Dan volgt een onverwachte wending. Haar toenmalige partner komt uit Australië en ze willen uitvinden of het leven daar relaxter zou zijn. “Nee, dus. De jonge mensen in onze wijk hadden veel stress en werkten keihard voor hun hypotheek. Ondanks ons huis bij het strand was het niet relaxed.”

“We willen rijden als een Ferrari, maar tanken het als een 

lelijke eend”

HERBALIFE

Sinds 2010 stort Connie zich volledig op Herbalife en runt nu bijna 25 jaar haar voedings- en leefstijl­praktijk. Veel van haar klanten zijn inmiddels zelf ‘zakelijk’ actief met Herbalife, zogenoemde ‘members’. “Twee derde van mijn werk bestaat uit het begeleiden van beginnende members. Een derde van de tijd help ik mijn eigen klanten.”

Dit netwerkmarketingsysteem van distributeurs waar weer andere coaches onder vallen, krijgt ook veel kritiek. Tot rechtzaken in Amerika en België aan toe. “Bij normale handel heb je een exporteur, importeur, groothandel en detaillist in de keten. Vier schakels die moeten verdienen. Bij Herbalife heb je het bedrijf en dan één schakel: de coach. Members die weer onder andere verkopers vallen worden niet gerekend aan de klant. En dat we aan producten verdienen, is logisch, want voor de tijd die we besteden aan adviezen rekenen we niets en krijgen we niet apart voor betaald.”

MISSIE

De wereld gezonder en gelukkiger maken, zo omschrijft Connie haar missie. “Dit doe ik door middel van voedingsadviezen in combinatie met bewegen.”

Zelf heeft ze nog dagelijks baat bij Herbalife. “Twee jaar terug merkte ik dat ik voller werd, er kwam een ‘zwembandje’ bij mijn buik, zat minder goed in mijn vel, had opvliegers: de overgang! Ik ben me erin gaan verdiepen en ben andere voedingssupplementen van Herbalife gaan nemen. Daar voel ik me stukken beter bij! Daarnaast heb ik ook mijn voeding aangepast, zoals minderen van koffie en geen rode wijn drinken. Resultaat: weinig tot geen opvliegers, weer veel energie en weer ‘strak in het pak’. Veel vrouwen die in de overgang zijn en in de spiegel kijken, zijn niet blij. Heeft ook met de hormonen te maken. Je kan al minder hebben en dan verandert je lichaam ook nog eens.”

VOEDING

Fitheid is 80 procent voeding en 20 procent bewegen, zo stelt Connie. “Hoeveel mensen starten met de sportschool maar stoppen snel? Ze boeken geen resultaat omdat ze hun voeding niet aanpassen. Voeding is ondergewaardeerd, terwijl je er zoveel mee kan verbeteren. We vragen steeds meer van ons lichaam: fulltime werken, sporten en we willen dit en dat. Ik heb net een boek uit waarin staat: ‘We willen rijden als een Ferrari, maar tanken het als een lelijke eend’. 


Connie ziet een groot voedselprobleem. Een hartstochtelijk betoog volgt. “Onze voeding is niet meer zo gezond als 25 jaar geleden. De wereld is overbevolkt waardoor de aarde uitgeput raakt. Er is veel kunstmatige voeding uit de kassen. Sinaasappels worden oranje door de zon en dan ontstaat vitamine C. Maar nu worden ze groen van de boom geplukt, want anders komen ze rot in Nederland aan. Ze worden bewerkt met een bepaald stofje en komen zo oranje hier aan. Dan is er nog ons jachtige leven waardoor er om tijd te besparen veel uit pakjes wordt gekookt. Verder zitten er pesticiden en hormonen in onze voeding. Veel vis is kweekvis en dat is helemaal niet zo gezond.”


Daarom is volgens Connie aanvulling van belangrijke voedingsstoffen nodig, om zo ons vuurtje weer te doen branden. “Onze brandstoftank is leeg en wat geven we: suiker! Een quote uit een Herbalife-­presentatie is dan ook: vroeger waren de tv’s dik en de mensen slank, nu is het andersom. We vullen onze maag in plaats van het te voeden. Door een suikerrijk ontbijt heb je een snelle energiestijging, maar ook een net zo snelle daling. Dat was vroeger mijn probleem: ik at een boterham met hagelslag of cornflakes, terwijl het de belangrijkste maaltijd van de dag is. Tuurlijk kun je zonder Herbalife, maar het kost veel tijd en geld om tot een uitgebalanceerd ontbijt te komen. In shakes van Herbalife zitten vezels, vitaminen, mineralen en soja- en melkeiwitten. Herbalife is een makkelijke manier van eten. Fast food for intelligent people.” 

Deel dit artikel: