Voorwoord

Barry Hage

Hoofdredacteur / uitgever SD SPORT

Iets nieuws

‘Probeer iets nieuws’ luidt het devies bij YourSurprise, aldus eigenaar Wouter de Vries, die we deze editie interviewden. Roest niet vast, maar durf drempels te overwinnen. Zal ik dan toch maar eens voorzichtig proberen of heel misschien wielrennen iets voor mij is?


Online sportlessen en challenges, binnensporten die creatief de buitenruimte zochten, geknutselde worstelpoppen om te kunnen stoeien…. Tijdens en na de lockdown ontstonden allerlei nieuwe beweeginitiatieven. Maar er ontstond ook een nieuw begrip: coronakilo’s. Het verplicht thuiszitten namen we net iets te letterlijk. De verwachting is dat het stilzitten, mede door het thuiswerken, tot 2025 alleen nog maar zal toenemen. Terwijl bewegen juist ons immuunsysteem stimuleert en de risico’s dat we ziek worden verkleinen. 


Hopelijk wordt corona de trigger om steviger de strijd aan te gaan met die andere pandemie: die van lichamelijke inactiviteit. Eind mei verscheen het pamflet: ‘Bewegen. Het Nieuwe Normaal’. Een initiatief van Joop Alberda, de gouden volleybalcoach van 1996. Diverse prominenten uit de sportwereld en neuropsycholoog Erik Scherder ondertekenden de oproep aan de politiek, het onderwijs, het bedrijfsleven en de voedingsindustrie om samen te werken. Alleen zo, zo is de overtuiging, heeft een ‘Delta-beweegplan’ kans van slagen. 


Zoals het roken ontmoedigd werd, moeten nu de omstandigheden gecreeërd worden meer matig intensief te bewegen én het zitten te onderbreken. Waarom is in beweging komen zo moeilijk? Iedereen weet dat het gezond is, maar we hebben tientallen redenen om niet te sporten: geen tijd, heb het vorige maand nog gedaan, te moe, geen zin, ga ik morgen doen, te druk, heb er een hekel aan, het regent, het is te lekker weer, voel me niet goed, het helpt niet, heb geen conditie... Bedenk dat matig intensief bewegen al gebeurt bij een 

wandeling, thuisoefeningen, tuinieren of een keer extra de trap nemen. Een te nemen stap, lijkt me. Zelf moet ik qua sport nog wat drempels over: ik heb geen wielrenfiets en mijn puberdochter met teveel humor zei: “Jíj in zo’n strak wielrenbroekje?!” 

Lees meer