SMWO

Buurtsportcoaches

Bij de uitvoering van het programma Vitaal Schouwen-Duiveland spelen buurtsport-coaches van SMWO een cruciale rol. Ze vormen de schakel tussen beleid en praktijk. Een voorstelronde.

BEELD SANDRA SCHIMMELPENNINK

Lees meer

Alois de Munck
53 jaar (Goes)

“Ik ben vakkleerkracht bewegings­onderwijs voor de Radarscholen. Na mijn pedagogiekstudie heb ik eerst buiten het onderwijs gewerkt. Na een zij-instroomstudie aan de Pabo werd ik invalleerkracht door heel Zeeland. Later stond ik als groepsleerkracht bij Radar voor de klas. Vanuit die functie gaf ik ook gymlessen. 


Vorig jaar ben ik aangesteld als vakleerkracht gym voor vier Radarscholen. Zo zag ik pas goed hoe verschillend kinderen bewegen.Hoe nodig gymles ook is, omdat veel kinderen buiten school om weinig bewegen of een drempel ervaren om te bewegen. Voor andere kinderen is gym een uitlaatklep om te voorkomen dat ze vastlopen. Maar voor bijna alle kinderen zorgt bewegen voor positieve energie.


Met Radar participeren we in het nieuwe gemeenteproject: Vitaal Schouwen-Duiveland. Samen met de collega’s van SMWO willen we de inwoners van Schouwen-Duiveland zoveel mogelijk kansen bieden. Mijn rol ligt uiteraard vooral bij het onderwijs.” 

Denise Verdouw
27 jaar (Zierikzee)

“In 2014 heb ik de opleiding Social Work afgerond aan Hogeschool Zeeland. Na mijn opleiding heb ik vijf jaar lang in de verslavingszorg gewerkt in Rotterdam. Sinds anderhalf jaar werk ik met veel plezier bij SMWO als sport- en jongerenwerker. Het werk is erg veelzijdig. Zo organiseer ik evenementen en naschoolse activiteiten. Door de coronacrisis is de intensiteit van de naschoolse sport- en spelactiviteiten tijdelijk verhoogd, omdat juist in deze tijd gezondheid en beweging extra belangrijk zijn.


Als buurtsportcoach wil ik op een laagdrempelige manier beweging stimuleren en ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen! Mijn taken binnen het plan Vitaal Schouwen-Duiveland zijn dan ook het promoten van het Jeugdfonds Sport en Cultuur, organiseren en coördineren van evenementen in samenwerking met sportverenigingen en wijkgerichte activiteiten.”

Patrick Elfrink
26 jaar (Zierikzee)

“De afgelopen 5 jaar was ik werkzaam als fitness- en zweminstructeur bij Laco Schouwen-Duiveland. Door de brede CIOS-opleiding kon ik daarna makkelijk de switch maken naar SMWO. Mijn huidige takenpakket bestaat uit verenigingen, senioren en evenementen.


Het voornaamste doel is om de komende tijd het contact met veel verenigingen te versterken. Hebben ze vragen of problemen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook de kleinere clubs bestaansrecht houden? Zouden verenigingen elkaar kunnen versterken? Bij welke activiteiten willen ze aansluiten?


Het mooie van de overlap in het takenpakket is dat we de verenigingen overal bij kunnen betrekken.

Met betrekking tot senioren gaan we kijken hoe we bestaande en nieuwe initiatieven kunnen laten aansluiten bij zorgcentra en initiatieven van zelfstandige ouderen.”

Anouk Maaskant
30 jaar (Zierikzee)

“Sinds 2013 ben ik werkzaam als buurtsportcoach op Schouwen-Duiveland. Mensen in beweging krijgen, houden en het plezier laten ervaren is mijn drijfveer. Momenteel ben ik buurtsportcoach ‘projecten en primair onderwijs’.


Ik richt mij het komende (school)jaar op de bewegingsvaardigheden van kinderen. Het testen en meten van kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar en het verbeteren van het bewegingsonderwijs is prioriteit. Door structurele monitoring kunnen we met maatwerk het verschil maken. In samenwerking met lokale partijen wil ik het bewegingsonderwijs optimaliseren. Ook het opzetten van een beweegwijzer behoort tot één van mijn werkzaamheden: een website waar alles van sport en bewegen van het eiland samenkomt.


Ten slotte werk ik een aantal uren als Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)-­regisseur. In die rol ondersteun ik projecten ter bevordering van een gezondere omgeving op bijvoorbeeld scholen, kinderopvang en verenigingen. Thema’s zoals drinkwater, groente, fruit en bewegen staan hierbij centraal.”


Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u meer informatie of heeft u vragen, neem gerust contact op via a.maaskant@smwo.nl 

Deel dit artikel: