Gastvrij

Profclubs op zomerse bivak in Schouwen

Lees meer

In Noordwijk was Grand Hotel Huis ter Duin jarenlang de uitvalsbasis van het Nederlands voetbalelftal. Een kleine 100 kilometer zuidwaarts, langs dezelfde Noordzeekust, verwelkomt Grand Hotel ter Duin in Burgh-Haamstede regelmatig internationale professionele voetbalteams in voorbereiding op het nieuwe seizoen.

TEKST JOOP VAN DER LAAN • BEELD SD SPORT

De betaald voetbalorganisaties staan in de (wacht)rij voor een verblijf aan de westkust van Schouwen-Duiveland. 

Grand Hotel ter Duin in Burgh-Haamstede is van alle faciliteiten voorzien voor een uitgebalanceerd sportief verblijf. De spelers beschikken over een eigen deel, afzonderlijk van de overige gasten. De trainingsmogelijkheden zijn binnen handbereik, zoals de duinen, het strand en het veld van FC De Westhoek. Zo worden vanuit het hotel fietsen beschikbaar gesteld om naar de training te rijden op Sportpark Van Zuijen aan de Leliëndaleweg.


Hotelmanager en sportliefhebber Jelle Landman is gastheer in Ter Duin. Soms is het een kortdurend verblijf, zoals Excelsior en FC Dordrecht rond de wedstrijden tegen het Schouws Elftal. De buitenlandse teams checken voor een langere periode in. Deze zomer staat de deur in ieder geval open voor nog niet nader te noemen (door de besloten voorbereiding) topclubs uit België en Nederland. Jelle: “Er liggen aanvragen op de plank van veertien andere clubs”. Grand Hotel ter Duin is zeer gewild bij de bvo’s.


General manager

Dat hij als general manager in de breedste zin van het woord en dus van alle markten thuis moet zijn, ondervond Jelle Landman vorig seizoen met de ontvangst van Al-Fayha. Een club die speelt in de Saudi Professional League, het hoogste niveau van Saudi-Arabië. Met de oud-Portugese middenvelder Jorge Simão als kersverse trainer. 

“Net voor aankomst in Nederland was de hele technische staf vernieuwd en dat gold even daarvoor ook voor de directie”. Change of plans voor het verloop het trainingskamp en vooral improviseren voor de manager van Ter Duin.  Deze club had ingetekend voor een verblijf van drie weken in Burgh-Haamstede. “Ze lieten via de tussenpersoon, een dag voor aankomst, weten dat ze op het vliegveld opgehaald wilden worden met twee touringcars en een limousine, voor de sjeik als eigenaar van de club, maar wel op luchthaven Charles de Gaulle in Parijs.”


Jelle kreeg het voor elkaar de afspraak te verplaatsen naar Amsterdam. Maar de sjeik was in geen velden of wegen te bekennen. “Hij was teruggevlogen omdat hij zich niet lekker voelde. Dus reisde het gezelschap naar Haamstede met twee grote bussen. Eentje bleef helemaal leeg en uit de andere bus stapten slechts vijftien spelers. De limousine bleef achter de hand, die bleek later nog nodig”.


De rest van de selectie zou tijdens het trainingskamp worden aangevuld. Dus werd Jelle regelmatig voor een mission impossible gesteld. “Ik kon het allemaal klaren, met medewerking van vrienden en kennissen die bereid waren in de auto te springen om bij nacht en ontij nieuwe spelers op te halen.” Dat gebeurde bij verschillende vliegvelden, zoals Parijs, Amsterdam en Düsseldorf. “Er zat altijd druk op de ketel,” zegt Jelle, “het aantal kilometers dat werd gereden om de Arabieren van dienst te zijn kwam rond de 27.000.” 

“Zo'n beetje alle ziekenhuizen gebeld

om dezelfde dag nog een medische keuring te verzorgen”

De grootste uitdaging heeft Jelle opgepakt toen hij opnieuw vroeg in de ochtend werd gebeld met de bekende openingszin ‘Good morning my friend’. “En vervolgens kreeg ik de vraag of ik wilde regelen dat de nieuwe spelers een medische keuring konden ondergaan. Ik heb zo’n beetje alle ziekenhuizen gebeld om dezelfde dag een keuring te verzorgen en dat is gelukt”. 

Het visitekaartje van Ter Duin is dan ook uitermate gewild en circuleert in Arabië. Niet voor niets staan intussen acht clubs uit die regio op de wachtlijst van het hotel.


Culturen

“Het is mooi te zien hoe de clubs vanuit verschillende culturen het hotel bevolken”, vervolgt Jelle. Hij had vorig jaar ook het Kroatische Lokomotiva Zagreb in huis en uit België KV Kortrijk. Uit de Griekse 2e divisie kwam OFI Kreta op bezoek met het doel de conditie op te bouwen in de duinen van Westerschouwen. “Zij hadden een leuk uitstapje met teambarbecue’s. Zagreb daarentegen had een andere insteek omdat die ploeg al vroeg play-offs moest spelen voor Europees voetbal. Je merkt dan ook hoe serieus de zaken worden aangepakt, met de clubarts voor het dieet en het keuren van de trainingsaccommodatie.” 


Daarom is goed overleg nodig met de onderhoudsmensen (greenkeepers) van de gemeente. Zagreb stond iets vroeger dan de gebruikelijke onderhoudsplanning op de stoep. Zodat Jelle bij voorzitter Theo Grefkens van FC De Westhoek moest aankloppen om de velden eerder te mogen gebruiken. “Ik kwam net op tijd want de messen gingen bijna al het gras in om de mat rigoureus te bewerken.”


“Never a dull moment,” lacht Jelle, “voetbalploegen met allen een verschillende dynamiek, dat vraagt snelheid van handelen. Zoals de Saudi’s, die gewoon geen enkele planning hadden. Ze gingen allemaal laat naar bed en ’s morgens om 7 uur ging de telefoon: Good morning my friend, en vervolgens kwam de opdracht…! Vanuit hun cultuur zijn ze gewend dat anderen voor hen het werk opknappen.”


Aan de Hogeweg in Burgh­Haamstede staat weer een uitdagend zomerseizoen voor de deur om voetbalteams te faciliteren waar mogelijk. Om de gasten voor te bereiden op een nieuwe voetbaljaargang nadat dit keer het seizoen abrupt is beëindigd door de pandemie. Grand Hotel Ter Duin mag met recht een gekwalificeerd sport­hotel worden genoemd.

Deel dit artikel: