Columns

Column Lijf & Leed

Jongeren lopen verhoogd risico op blessure aan voorste kruisband.

Column SportZeeland

Eerste acht levensjaren van kind zijn cruciaal.

Column Voeding

Voeden of vullen? Werken aan betere bouwstenen voor je lichaam.

Lijf & Leed

Join(t) Forces-programma

Het voorjaar nodigt uit weer lekker buiten te gaan sporten. In deze tijd zie je op de sportvelden de pupillen met eenzelfde enthousiasme rondrennen als de koeien die weer de wei in mogen. Maar ook de volwassenen komen weer vaker in beweging, wat in het begin van het seizoen tot een verhoogd aantal blessures leidt. De benen blijken dan vaak toch wat strammer en slapper te zijn geworden en kunnen toch niet alles wat het hoofd ingeeft. Zonde om het seizoen met een valse start te beginnen. Een blessure is natuurlijk nooit fijn, maar sommige blessures kunnen een bedreiging zijn voor je verdere sportloopbaan.


De afgelopen periode is in de media veel aandacht besteed aan blessures van de voorste kruisband. Aanleiding hiervoor is dat Memphis Depay deze blessure heeft opgelopen en direct ontstond de nationale discussie of hij het EK voetbal deze zomer nog kan halen. Het is algemeen bekend dat er voor het herstel een periode van ongeveer 9 maanden staat. Dan is hij dus niet op tijd hersteld. Maar er zijn voorbeelden van voetballers die na 6 à 7 maanden weer op het veld stonden en dat geeft blijkbaar hoop.

Zelden is alleen de voorste kruisband aangedaan. Vaak is er ook sprake van letsel van kraakbeen, meniscus en/of andere kniebanden. Wist u dat een groot deel van deze sporters binnen 2 jaar dezelfde blessure opnieuw oploopt!


Kortom, dit soort knieblessures veroorzaken een heleboel ellende. Welke zich niet alleen beperkt tot een maandenlange revalidatie, maar bij amateursporters er ook vaak toe leidt dat ze niet terugkeren in de sport. Voorkomen is dus nog belangrijker dan genezen!


Wist u dat jongeren tussen de 12 en 18 jaar een verhoogd risico hebben op deze blessures? En dat met name meisjes in deze groep oververtegenwoordigt zijn? Daarom bieden wij sportverenigingen het Join(t) Forces-programma aan. Dit programma verlaagt het risico op ernstige knieblessures met 50 procent!

Het programma bestaat uit een warming-up waarin alle relevante aspecten worden getraind. Door deze warming voor elke training en wedstrijd te doen zorg je niet alleen dat je wedstrijd klaar het veld op gaat, maar ook dat je automatisch elke keer op de juiste wijze kracht en coördinatie traint. En daarmee het risico op blessures aanzienlijk verlaagt.

Daarnaast worden de spelers gescreend op een verhoogd risico, bijvoorbeeld door zwakte van de heupspieren. Deze spelers krijgen een aanvullend oefenprogramma om deze risico’s te verkleinen.Hockeyclub Schouwen-Duiveland start dit veldseizoen met het Join(t) Forces-programma, zodat de kinderen op een veilige wijze en met plezier hun sport kunnen blijven uitoefenen. Want jong geleerd is oud gedaan!


Job Leeuwangh, fysiotherapeut Fysant, Zierikzee

job@fysant.nl

Column

Eerste acht levensjaren van kind zijn cruciaal

In de eerste editie van SD SPORT zette ik het bewegingsonderwijs centraal op Schouwen-Duiveland. Nu zijn we inmiddels een aantal edities verder en geniet ik elke keer weer van de leuke inhoud van dit magazine, met afwisselende verhalen over het belang van bewegen en een gezonde leefstijl. En daar zit ‘m nu juist de kruks: het belang van bewegen in relatie tot gezondheid. 


Het lijkt alsof we nog steeds onvoldoende beseffen dat een goede motorische ontwikkeling in de eerste acht levensjaren van het jonge kind cruciaal is. Daarin wordt mede de basis gelegd voor de rest van je leven.  De overdrachtssnelheid van signalen van de linker- naar de rechterhersenhelft en andersom, wordt in die fase ontwikkeld. Dit wordt positief gestimuleerd door veel fijn en grof motorisch bewegen. 


En dit doen de kinderen op Schouwen-Duiveland onvoldoende goed en te weinig. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een meting die onder leiding van SportZeeland, de buurtsportcoaches van SMWO en studenten van het CIOS en HZ Sportkunde zijn uitgevoerd. De resultaten zijn alarmerend en vragen om directe actie. 


Meer aandacht voor planmatig bewegen, vaker buitenspelen, meer beweegtussendoortjes, bewegen leren, zodat ook de cognitie verbetert. Laat kinderen kennismaken met een veelzijdig beweegaanbod, zodat ze ook breed motorisch ontwikkelen. Wat mij betreft vraagt dit om keuzes. Nee, niet alleen van de politiek, ook van het onderwijs, de ouders en de samenwerking met de sport- en beweegaanbieders. 


Pak de handschoen op en zorg ervoor dat ook de
kinderen van Schouwen-Duiveland gezond opgroeien!


Patrick Vader

SportZeeland

Column

Voeden of vullen?

Coriene Lodder & Carel Schott 

Eigenaren Schott & Co; een landelijk opererend opleidings-instituut op het gebied van leefstijl, sport en vitaliteit


info@schottenco.nl