Voorwoord

Barry Hage

Hoofdredacteur / uitgever SD SPORT

Coronavrij

Op dit voorwoord na is dit voorjaarsnummer van SD SPORT coronavrij. We worden al overstelpt door coronanieuws en verder was deze editie al voor 95 procent klaar toen we belandden in een nieuwe realiteit. 


Onze maatschappij is ontwricht. De minister-president zei niet voor niets dat hij soms in z’n arm moest knijpen om te zien of dit wel allemaal werkelijk gebeurt. Begin januari kopte persbureau ANP ‘Hongkong extra alert na uitbraak long-ontsteking in China’ en ‘Mysterieus virus eist eerste dode in China’. Wat aanvankelijk ver-van-ons-bed was, kwam in no time dichtbij.


Anno nu is er een totaal nieuwe realiteit, ook op sportgebied. Sport- en fitnessclubs zijn gesloten. We blijven zoveel mogelijk thuis. Buiten houden we onwennig afstand van elkaar. De minister voor Medische Zorg en Sport is opgestapt. Sportevenementen zijn gecancelled of verplaatst. In groepen sporten is strafbaar. Voor bijvoorbeeld fitnesscentra, zwemscholen, maneges en sportverenigingen zijn er financiële regelingen. 


“Er zijn nu even belangrijkere dingen dan sport”, wordt veel gezegd. Tuurlijk, maar de coronapandemie raakt een andere pandemie: die van het overgewicht. Veel van de op de IC opgenomen coronapatiënten hebben overgewicht. Eind maart gingen in Het Parool twee wetenschappers hierop in. “Chronische ziekten als obesitas zijn voor een groot deel het gevolg van een ongezonde leefstijl: te weinig bewegen en een ongezonde voeding. Dit kan bijdragen aan een ongunstiger beloop van epidemieën van infectieziekten.” 


We moeten zoveel mogelijk binnenblijven, maar daardoor dreigt een ander gevaar: stilzitten. Dat is funest voor ons afweersysteem, zo stellen wetenschappers in NRC Next. “Onze afweer is de enige remedie die we tegen dit virus hebben. En bewegen is ook goed voor onze gemoedstoestand.”


Aandacht voor preventie is dus cruciaal. Daarmee komen we bij de cover van deze editie: Aan de slag met het gemeentelijk programma ‘Vitaal Schouwen-Duiveland’.

Lees meer