Clubleven

Tot rust komen met

handboogschieten

Lilian Paulus is actief handboogschieter bij vereniging Artemis uit Brouwershaven. Samen met man en zoons schiet ze geconcentreerd op schijven en 3D-dieren. Voor de gezelligheid en de ontspanning. “Als je loslaat weet je al of je raak schiet.”

TEKST GERRIT VAN LOON • FOTO ERNESTA VERBURG

Lees meer

Lilian Paulus is een druk persoon. Naast haar werk bij opticien ‘t Optiek in Zierikzee is ze drummer van een band en doet ze veel aan sport. Elke maandagochtend zwemmen in Laco. Baantjes trekken. Veel wandelen. En er staat ook nog een racefiets thuis om een rondje Oosterschelde te fietsen. Elke maandagavond gaat ze samen met zoons en man richting Tonnenmagazijn in Brouwershaven. Om te handboogschieten.


“Echt een concentratiesport. Een bezigheid die niet veel gedaan wordt. Als familie zijn wij altijd in voor stoere dingen. Bij vakanties gaan altijd de wandelschoenen mee en zoeken we de bergen op. Van een vakantie zonder berg raak ik gefrustreerd. We gaan vaak richting Zwitserland en Oostenrijk, soms Nepal. In 2018 hebben we de Mount Everest van dicht bij gezien, op 5350 meter hoogte. Dat geeft een geweldig gevoel.”


In het vlakke Zeeland beoefent ze het traditionele handboogschieten. “Met simpele bogen die we zelf maken. Zonder vizier en met houten pijlen. De schacht en punt-onderdelen zijn te bestellen, we zetten ze zelf thuis in elkaar. Buiten schieten we op 3D-dieren. Je hebt veel verschillende soorten bogen. De longbow is bijvoorbeeld helemaal recht. De compound-boog vol met katrollen, die is een stuk ingewikkelder.”


Lichaam en geest

Door haar zoon Rob (21) is de familie Paulus zo’n vijf jaar geleden gaan handboogschieten. “Het beviel hem zo goed en hij was zo enthousiast dat wij mee en om gingen.” Inmiddels is Lilian penningmeester van Artemis en heeft ze het schieten goed onder de knie. “Naast gezelligheid met de leden, vijfentwintig in totaal, is ook het fysieke van belang. Je bent bezig, gebruikt spieren en ook je geest. Het aanspannen. Het kracht zetten. Hoe je je lichaam daarbij gebruikt. De manier van loslaten. Het instinctieve. Je wordt er heel rustig van.”


Spanningselement

Binnenkort begint de Zeeuwse 3D-competitie weer. Artemis organiseert twee van die vijf wedstrijden in het weekend. De eerste is op 28 maart. “Wij hebben binnen onze handboogvereniging iemand die op de maandagavond ook les geeft en demonstreert hoe je het best schiet. De sport is laagdrempelig. Iedereen kan meedoen. Het spanningselement in de wedstrijden is leuk. Hoe mooi en strak je ook schiet, je wilt toch je doel raken.”

Deel dit artikel: