Sportindex

We moeten steeds langer doorwerken. Hoe blijven onze makelaars eigenlijk
‘fit for the job’ en hoe gezond is hun werk? “Bij bezichtigingen beweeg je onbewust heel veel.”

TEKST BARRY HAGE • BEELD SD SPORT, ERNESTA VERBURG

Lees meer

HOE VITAAL ZIJN ONZE

Makelaars?

MAURICE GEENSE, Kuub Makelaars (Zierikzee):

‘Ik dreigde mijzelf voorbij te rennen’

SPORT & BEWEGEN

“Ik werk zes dagen in de week. Ook op zaterdag tot begin de middag, zodat ik daarna kan voetballen bij Bruse Boys 4 of tenniscompetitie kan spelen bij LTC Bru-Tèn. Pas heb ik mijn wielrenfiets weer tevoorschijn gehaald. Ik ben een mooi-weer-rijder. Eén keer in de week probeer ik een rondje te doen van 50 tot 100 km. Verder ga ik twee keer per jaar op wintersport, vooral om te snowboarden. Door sport maak ik mijn hoofd leeg. Teamsport is ook nog eens gezellig. Alleen bij wielrennen denk ik wel aan het werk, omdat ik door de regio fiets. O, dat pand heb ik wel eens verkocht of getaxeerd. Of ik zie een te-koop-bord in de tuin staan. Dan zoek ik soms thuis op wat de vraagprijs is, hoe het huis eruitziet. Gewoon om op de hoogte te blijven. Qua sport heb ik in het verleden ook dart- en golfcompetitie gespeeld. Thuis heb ik dartpijlen, golfclubs, squash- en tennisrackets, schaatsen, hardloop- en voetbalschoenen, een racefiets, snowboard, motor... Mijn vriendenclubje lacht er wel eens om: Maurice doet alles, tot aan curling aan toe. Maar ik ben al blij als ik een keer in de week kan sporten.” 


VOEDING

“Daar ben ik totaal niet bewust mee bezig. Met een beetje fatsoenlijk nadenken weet je dat je gevarieerd moet eten en groente en fruit. Ik ben blij met mijn lichaam, want die laat mij nooit in de steek. Ik ben 37 jaar en sinds mijn zesde voetbal en tennis ik. In al die tijd ben ik één keer uitgeschakeld geweest en dat was vanwege een ongeluk met de brommer.”


GEZOND WERK

“Ik werk veel, maar sinds 2 jaar heb ik gas teruggenomen. Ik merkte aan mijn lichaam dat ik dreigde mijzelf voorbij te rennen. Het werk is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn zeker ook stressvolle situaties. Huizen waarvan de hypotheekschuld hoger is dan de woningwaarde, scheidingen, mensen met financiële problemen, gedwongen verkoop… Ik sta dicht op mensen en niet alles is rozengeur en maneschijn.”


ONTSPANNING

“Gezin, vrienden en sporten. Op zondag naar de kerk is ook een vorm van ontspanning. Alles relativeren en tot bezinning komen.”

MARIJKE & LAURA BERREVOETS, Marijke Berrevoets Makelaardij (Ouwerkerk):

‘Bij een bezichtiging beweeg je best veel’

SPORT & BEWEGEN

Marijke (M): “Ik heb altijd paardgereden, maar tien jaar terug brak ik met paardrijden mijn rug. Ook heb ik reuma in mijn rug. Dus dat lukt niet meer. Tegenwoordig wandel ik en ’s zomers maken mijn man en ik dagtochten: hij de mountainbike, ik de e-bike. Vakantie is bij ons vaak een fiets­vakantie. Skiën doe ik ook, maar dan de rustige routes.”

Laura (L): “Ik rijd zes dagen in de week paard, vooral buiten. Iedere dag ruim ik de stal uit… dat is ook sporten! Af en toe train ik ook dressuur en springen, maar ik rijd geen wedstrijden.” 


VOEDING

M: “We eten veel minder vlees dan vroeger en regelmatig vis. Ik koop biologisch vlees. En als de smaak van vegetarisch vlees zich nog verder verbetert, zullen we dat meer gaan nemen.”

L: “Ik ben veganist en eet dus geen dierlijke producten zoals melk, eieren, vlees en vis. Dit vanwege dierenwelzijn, het milieu en ook voor mijzelf is het beter. Ik heb veel meer energie en ben een stuk happier. Veel topsporters eten veganistisch. Mensen denken dat ze niks meer kunnen eten, maar er zijn zoveel mogelijkheden. Ik eet lekker en kom niets tekort. Ik slik dus niets bij.”


GEZOND WERK

M: “Er is wel eens stress, want dan moet veel af in korte tijd. We werken allebei zes dagen en vaak ook tot ’s avonds laat. Ik zit best veel: op kantoor en onderweg naar klanten. Overal krijg ik wel wat aangeboden, zoals koekjes, maar dat probeer ik te vermijden. Bij bezichtigingen – soms hebben we er zes achter elkaar – bewegen we wel veel, maar daar ben je je dan niet bewust van.”

L: “Ik haal iedere dag wel de tienduizend stappen. We hebben geen parkeerkaart in Zierikzee, dus dan parkeer je buiten de stad en wandelt verder. Met hakken aan is dat
niet altijd even fijn… Mentale stress is er door alle juridische regels en bouwkundige normen.”


ONTSPANNING

M: “Bij de paarden zijn. Heerlijk, dan kan ik het werk naast me neerleggen.”

L: “Dieren zijn zo eerlijk en puur, daar haal je zoveel rust uit. Verder stap ik en ga uit eten met vriendinnen.”

NADJA BOM & ESTHER KOORN, Ons Wooneiland (Burgh-Haamstede):

‘Er is veel afwisseling: staan, zitten, lopen

SPORT & BEWEGEN

Nadja (N): “Vroeger heb ik gevolleybalt en paardgereden. Toen ik zwanger was, ben ik met aerobics gestopt. We wonen aan het strand en het bos. Ik wandel met de hond. In het weekend is er meer tijd om dan naar het strand of het bos te gaan. Sinds kort hebben mijn man en ik een e-bike om op het eiland tochtjes te maken.”

Esther (E): “Ik heb ook paardgereden en gevolleybalt. Tijdens mijn zwangerschap ben ik daarmee gestopt. In Zierikzee heb ik yoga en zwangerschapsyoga gedaan. Nu sport ik niet, want ik volg nog een taxateursopleiding. Wel wandel ik met mijn twee kinderen. We gaan elke dag naar buiten.”


VOEDING

N: “De laatste maanden let ik daar goed op: minder koolhydraten, minder vlees, geen tussendoortjes meer. Ik ben nu energieker. Het is een lifestyle: één keer opscheppen in plaats van twee keer; twee groentes in plaats van één… Je moet gewoontes doorbreken.”

E: “Ik heb altijd wel gezond gegeten, behalve toen ik als 15-jarige in Amerika woonde. Ik sportte iedere dag, maar kwam enorm aan: Burger King, enorme lunches en er werd op school snoep verkocht om geld op te halen voor goede doelen.”


GEZOND WERK

N: “Elke dag gaan we naar buiten en lopen veel in woningen. Stress heb ik niet, het is meer gezonde werkdruk. Je probeert dagen te plannen, maar dat kan bijna niet. We zijn continu bereikbaar: telefoon, app, sms… Dat willen we, maar legt ook druk op je. Klanten geven wel energie, want je helpt ze met iets heel belangrijks in hun leven. Gisteren had ik iemand aan de lijn aan wie een woning was gegund en ze begon spontaan te
huilen.”

E: “We zijn veel op pad voor bezichtigingen en waardebepalingen. Als wij een stappenteller zouden hebben… Geen dag en woning zijn hetzelfde en dat maakt het zo leuk.”


ONTSPANNING

N: “Tijd met mijn gezin doorbrengen. Bij mijn dochter kijken als ze paardrijdt.”

E: “Dat is bij mij ook het gezin, maar ook met vriendinnen leuke dingen doen. En reizen vind ik heel leuk.”

Deel dit artikel: