Bedrijvig
NIEUWE BEHANDELTECHNIEK BIJ DE FYZIEO
Shockwavetherapie
Bij De Fyzieo in Zierikzee zijn ze er vol verwachtingen over: shockwavetherapie. Een nieuwe behandeltechniek op Schouwen-Duiveland dat zich wetenschappelijk heeft bewezen. “We zijn er nog maar een paar maanden mee bezig, maar de eerste resultaten zijn zeer positief”, aldus fysiotherapeut Helen Verburg.
Bij shockwavetherapie worden patiënten blootgesteld aan krachtige ‘schokgolven’, oftewel mechanische prikkels. Wetenschappelijk is bewezen dat het onder andere effectief is bij chronische achillespeesklachten, hielspoor, verkalkte schouderpezen, springschenen, ontsteking van de knieschijfpees en een tenniselleboog. “Maar ook bij spierweefselklachten en spasticiteit zijn er positieve ervaringen. De spierspanning wordt verminderd en zo wordt geprobeerd de bewegingsvrijheid en functionaliteit toe te laten nemen”, aldus Hans Dekker, eigenaar van De Fyzieo.
Effectief
Helen Verburg: “Fysiotherapie wordt steeds meer evidencebased: wat we doen moet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Shockwave is bewezen effectief. Mooi dat we daarmee aan de slag kunnen.” Samen met collega-fysiotherapeut Niels Ritzen verzorgt ze bij De Fyzieo de shockwavebehandelingen. Helen volgde er een cursus voor en Niels kende de techniek al vanuit zijn laatste stagebedrijf. “Elke fysio komt wel eens klachten tegen waarbij je mensen wel kunt helpen, maar je eigenlijk nog net iets meer zou willen bereiken. Shockwave kan dan net dat extra zetje geven”, aldus Helen.
“Het geeft een prikkel om het natuurlijke genezings-proces te bevorderen”
Grimas
Ter demonstratie neemt Hans Dekker voor de verandering zelf plaats op de behandeltafel. Hij heeft last van zijn achillespezen. Zijn voet wordt ingesmeerd met gel. Daarna pakt Niels Ritzen het ‘behandelpistool’ van het shockwave-apparaat en drukt dat op de achillespees. Er volgt een tikkend geluid. Hans vertrekt zijn gezicht in een grimas zodra de pijnlijke plek te pakken is.
Helen: “Dat tikkende geluid zijn de ‘shots’. Via het apparaat zijn frequentie en kracht per kwetsuur in te stellen, maar daarnaast is de feedback van de patiënt cruciaal. Als je niets voelt is het niet goed, maar het moet ook weer niet té pijnlijk zijn.”
Genezing
Shockwaves stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie. “Het geeft een prikkel om het natuurlijke genezingsproces te bevorderen”, legt Helen uit. Niels: “Het mooie van deze therapie is dat het snel effect heeft. Als iemand voor een tweede keer terugkomt, moet er al een duidelijke verbetering zijn.” Beide benadrukken dat shockwave geen behandelingen gaat vervangen, maar er een toevoeging op is. “Het is onderdeel van een breder behandelplan. Zo blijven aangepaste belasting en bijvoorbeeld oefentherapie belangrijk”, verduidelijkt Niels.
Nierstenen
De shockwavetechniek komt oorspronkelijk uit de interne geneeskunde. Daar wordt het toegepast om nierstenen te vergruizen. De laatste jaren wordt het ook bijzonder doeltreffend toegepast binnen de fysiotherapie. Helen: “De prikkel bij onze shockwaves is natuurlijk veel minder heftig. Wij vergruizen niets.” Bewezen is dat het geen schade kan aanrichten of klachten kan verergeren.
‘Ik ben nu helemaal pijnvrij’
De shockwavebehandeling was pijnlijk, maar het resultaat kon niet beter voor Angeli Vroegh uit Zierikzee. Al sinds vorig jaar juni had ze last van twee tennisellebogen. “Alleen al bij het wandelen had ik enorme last. Ik ben toen gemasseerd en dat hielp. Maar toen ik daarna een keer een kast in elkaar had gezet, ging het weer helemaal fout.”
De 46-jarige Zierikzeese klopte weer aan bij De Fyzieo. Daar hadden ze net iets nieuws: een behandeltechniek met schokgolven. “Dat had heel snel effect. Na het maximale aantal van vijf behandelingen aan beide gewrichten ben ik nu helemaal pijnvrij.”