Natuurlijk

Wind maakt sterker

Maurice Bijl, Marco Bijl, Marco Kristelijn, Paul van Rijn, Floris Kristelijn en Menno de Jonge (van links naar rechts) trotseren de stormachtige wind en het opstuivende zand op het strand van Scharendijke. 

Het zestal fietst in tenues van Jan de Jonge Fietsen, maar vormen geen officieel team.

“Als het uitkomt trainen we weleens samen en we zien elkaar bij wedstrijden, maar ik train vooral alleen of met mijn vader”, aldus de 22-jarige Maurice Beijl uit Brouwershaven.


Maurice rijdt regelmatig mountainbike-wedstrijden. “De Kustmarathon, Hoek van Holland – Den Helder, Scheveningen, Noordwijk, Rockanje, Egmond aan Zee en Scharendijke. Meestal ga ik met mijn vader, maar Paul en Menno zijn er ook vaak bij.”


Voorheen was Maurice actief als wedstrijdzeiler totdat hij door zijn vader in de fietssport rolde. “Nadat we een keer samen de Kustmarathon hadden gereden, zijn we steeds meer van dat soort wedstrijden gaan doen.”

Een favoriete trainingsroute is om vanuit Brouwershaven via Den Osse richting de Kop van Schouwen te rijden. “Lekker het bos in en het strand op.” Hij geniet bewust van zijn omgeving.  “Soms stop ik om een fotootje te maken. Van zeehondjes op het strand of van herten in het bos.” 


In het winterseizoen zit hij vrijdag, zaterdag én zondag op de fiets. “In het voorjaar lukt dat niet altijd, want dan geef ik zeilles of ben ik wedstrijdbegeleider.” In de zomer geeft Maurice de voorkeur aan wielrennen op de weg. “Een rondje Oosterschelde, Veerse Meer of Grevelingenmeer.”


Wind deert Maurice niet de fiets te pakken. “Nee, daar word je alleen maar sterker van. Ik fiets liever anderhalf uur met de kop in de wind en daarna met wind mee, dan 3 uur zonder.”


Maurice Bijl uit Brouwershaven

De natuur van Schouwen-Duiveland vormt een prachtig decor om in te bewegen

Deel dit artikel: